x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Păduchii laţi, pe cale de dispariţie. "Lăţeii" trăiesc un adevărat "dezastru de mediu", spun doctorii

Păduchii laţi, pe cale de dispariţie. "Lăţeii" trăiesc un adevărat "dezastru de mediu", spun doctorii

16 Ian 2013   •   07:07
Păduchii laţi, pe cale de dispariţie. "Lăţeii" trăiesc un adevărat "dezastru de mediu", spun doctorii

Păduchii laţi, sau lăţeii, în limbaj popular, sunt pe cale de dispariţie, cel puţin în ţările civilizate, spun medicii, care pun scăderea drastică a numărului paraziţilor pe seama obiceiului epilării complete sau parţiale a părului pubian.

Potrivit unor studii efectuate în SUA, 80% dintre studenţi sau studente îşi epilează complet sau parţial, ori îşi scurtează părul pubian, obicei care merge mână în mână cu o scădere dramatică a cazurilor de infestare cu păduchi laţi.

În Australia, cea mai mare clinică de tratare a bolilor cu transmitere sexuală din Sydney nu a mai avut o clientă cu păduchi laţi din anul 2008, iar în cazul bărbaţilor, numărul de cazuri a scăzut cu 80% în ultimii 10 ani, când se prezentau aici aproximativ 100 de pacienţi pe an.

"Cândva era ceva foarte comun. Acum cazurile sunt extrem de rare. Fără îndoială, cauza este îngrijirea mai bună a părului pubian", spune Basil Donovan, unul dintre medicii clinicii din Sydney.

Deşi nu transmit boli, păduchii laţi provoacă mâncărimi severe, în urma scărpinatului pielea putându-se irita şi facilita infecţiile. Epilatul complet sau parţial, ori scurtarea lungimii părului pubian duce la distrugerea "habitatului" în care păduchele lat poate supravieţui.

Scăderea drastică a numărului de păduchi laţi este invers proporţională cu cifrele de afaceri ale producătorilor de ceară sau creme de epilat, piaţa acestor produse fiind de 4,69 de miliarde de dolari în 2012, fiind estimată o creştere cu 7,6% în anul acesta.

Potrivit unui studiu efectuat în 2011, în rândul studenţilor din SUA şi Australia, a reieşit că 80% dintre ei se epilează total sau parţial în zona inghinală. Un alt studiu, publicat în 2005, arată că 99% din femeile de peste 16 ani din Marea Britanie recurg la această metodă.

"Epilările inghinale au dus la o depreciere masivă a numărului de păduchi laţi", spune Ian Burgess, entomolog la un institut de cercetare a insectelor din Anglia. "Această specie se confruntă cu un adevărat dezastru de mediu".

O statistică exactă a numărului de păduchi laţi înainte şi după moda epilării inghinale nu poate fi realizată, pentru că Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu consideră "lăţeii" un pericol public, dat fiind că nu transmit boli, prin urmare nu a efectuat studii privind incidenţa transmiterii lor.

Din interviurile cu medicii specializaţi în boli venerice, însă, a rezultat că în ţări precum Marea Britanie, Australia sau SUA numărul cazurilor de infestare cu păduchi laţi a început să scadă simţitor în ultimii 10 ani, chiar dacă s-a observat o creştere a numărului de boli cu transmitere sexuală.

Janet Wilson, ginecolog din Marea Britanie, spune că scăderea numărului de cazuri de infestare cu păduchi laţi a început în momentul în care ea şi colegii ei de la clinică au început să constate moda "epilării braziliene" în rândul clientelor lor, fapt semnalat într-un articol medical din 2006.

Janet Wilson face în prezent un studiu comparativ între incidenţa cazurilor de păduchi laţi la pacientele epilate faţă de cele neepilate, care va fi prezentat anul acesta, în luna mai. Wilson spune, însă, că astfel de infestări sunt prea rare.

"E un motiv de sărbătoare, ca să zic aşa, când mai găsim păduchi laţi, în zilele noastre. Distrugerea habitatului păduchiilor laţi este în creştere, specia fiind pe cale de dispariţie".

Cooper Robbins, profesor la Universitatea din Sydney, spune că femela păduchiilor laţi are nevoie să se acupleze o singură dată, putând apoi să depună ouă zilnic, pe toată durata vieţii. Odată eclozaţi, noii păduchi laţi se hrănesc cu sângele omului. Proliferarea păduchiilor se opreşte, însă, dacă femela nu poate găsi un loc adecvat în care să-şi depună ouăle.

Păduchii laţi pot trăi numai în părul pubian, doar în cazul bărbaţilor foarte păroşi paraziţii având posibilitatea să migreze în părul de pe burtă sau piept, ocazional şi în cel din axile.

Păduchele lat (Phthirus pubis) este înrudit cu Pthirus gorillae, un păduche similar, care trăieşte în părul gorilelor. Specialiştii cred că păduchii laţi au evoluat în urmă cu 3,3 milioane de ani, din strămoşul lor Pthirus gorillae, adaptându-se la părul strămoşilor oamenilor de azi. 

×
Subiecte în articol: paduchi lati paduchi latei