Studiul a urmărit 100 de bărbaţi cu cancer de prostată timp de un an. Jumătate dintre participanţi au adoptat o dietă săracă în grăsimi omega-6 – regăsite în uleiuri precum cel de canola şi porumb – şi bogată în grăsimi omega-3, întâlnite în peşti precum somonul, nuci şi seminţe de in. Cealaltă jumătate şi-a menţinut dieta tipică occidentală, bogată în omega-6 (prezente în alimente precum porumbul, seminţele de floarea-soarelui sau uleiurile vegetale).
Rezultatele au arătat o scădere de 15% a markerilor de agresivitate tumorală la participanţii care au urmat dieta bogată în omega-3, comparativ cu o creştere de 24% în cadrul celui de-al doilea grup. Acest lucru indică faptul că schimbările alimentare ar putea încetini creşterea tumorilor şi, posibil, întârzia necesitatea unor tratamente agresive precum intervenţia chirurgicală sau radioterapia.
Grăsimile omega-6 sunt asociate cu creşterea inflamaţiei, creând un mediu propice pentru dezvoltarea cancerului, în timp ce grăsimile omega-3 pot reduce inflamaţia şi susţine sistemul imunitar. Aceste descoperiri sunt în concordanţă cu studiile anterioare pe animale, care sugerează beneficiile echilibrării acestor grăsimi în gestionarea cancerului.
Deşi principalele organisme medicale din SUA susţin că uleiurile vegetale sunt sigure, acest studiu reflectă preocupările publicului cu privire la riscurile lor potenţiale pentru sănătate. Descoperirile coincid şi cu un studiu al Universităţii din Florida de Sud care leagă uleiurile vegetale de creşterea cazurilor de cancer de colon.
Cercetătorii subliniază că sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma aceste legături, dar evidenţiază potenţialul dietei de a juca un rol semnificativ în prevenirea şi gestionarea cancerului, mai ales pentru pacienţii care aleg să monitorizeze cancerul de prostată în stadii incipiente, în loc să urmeze tratamente imediate.
(sursa: Mediafax)