Britanica Antonia Terrell, în vârstă de 28 de ani, avea obiceiul să bea în fiecare dimineață o cană cu ceai și lapte fără să-și dea seama că acest obicei este cauza vărsăturilor extreme de care a suferit timp de doi ani.
Senzațiile de greață se manifestau de cel puțin două ori pe zi. Deși a fost în repetate rânduri la medicul de familie și a efectuat mai multe analize clinice, nu a găsit nicio explicație pentru aceste simptome. În cele din urmă medicul a sfătuit-o să încerce dieta de eliminare prin care anumite grupuri de alimente sunt scoase treptat din meniul zilnic pentru a reuși să urmărească simptomele și să își dea seamă ce anume declanșează stările de rău. A efectuat apoi un test de intoleranță alimentară, care a relevat faptul că Antonia era alergică la proteinele din laptele de vacă. Banala ceașcă cu ceai și lapte i-a afectat astfel Antoniei nu doar sănătatea, ci și viața personală, întrucât senzațiile de vomă o împiedicau să socializeze.
Medicii din Marea Britanie susțin că trebuie făcută însă diferența între intoleranța la proteinele din lapte și cea la lactoză, aceasta din urmă se referindu-se la incapacitatea organismului de a digera un anumit tip de zahăr care se află în lapte. Mai mult, în timp ce intoleranța la proteinele din lapte poate fi înlăturată printr-o dietă adecvată, cea la lactoză este permanentă.
Circa 45% dintre britanici suferă de intoleranță alimentară, potrivit YorkTest Laboratories. Printre simptome se află sindromul intestinului iritabil, balonare, diaree, constipație, crampe abdominale, dar și migrene, oboseală, depresie, anxietate, eczemă ori psoriazis.