x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Picioarele ne „vorbesc”. Cum facem să ascultăm ce ne transmit

Picioarele ne „vorbesc”. Cum facem să ascultăm ce ne transmit

de Paul Bardasu    |    09 Iun 2022   •   08:05
Picioarele ne „vorbesc”. Cum facem să ascultăm ce ne transmit

Din punct de vedere al psihoterapeuților, picioarele sunt partea corpului care ne poartă într-acolo unde este direcționată și atenția noastră. Cum toate componentele corpului fizic au răspuns la lucrurile care ne trec prin minte, așa și dificultățile pe care le resimțim la nivelul membrelor inferioare ne transmit semnale legate de gândurile noastre.

 

Atenția omului poate fi îndreptată către lucruri reale, concrete, palpabile, care se întâmplă aici și acum, sau, din contră, către lucruri legate de trecut, viitor sau stagnând mai mult în imaginație decât în trăirea concretă a unui eveniment. „Picioarele sunt cele care ne vorbesc despre direcția noastră în viață, despre capacitatea de a avansa în viață, de a învăța lucruri noi și a trăi experiențe noi, despre a produce o schimbare în general, ne vorbesc despre stabilitate, siguranță, atenție la prezent, centrare pe soluții și acțiune”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru.

În acest context, o dificultate apărută în această zonă a corpului nostru ne poate arăta gânduri legate de credința că „nu putem”, „nu știm” sau „nu este potrivit” să mergem înainte în sensul de a face o schimbare (în gândire sau comportament), de a învăța ceva nou, ori de refuzul de a trece peste situații din trecut pe care nu le mai putem schimba, dar ne țin mintea ocupată. De asemenea, decizia de a nu renunța la ceea ce este vechi și a devenit nepotrivit (credințe, obișnuințe), frica legată de faptul că viitorul ar putea să nu ne placă sau că este posibil să nu-i facem față, dorinta exagerată de control al evenimentelor, persoanelor, rezultatelor, un criticism exagerat față de oameni, viață și sine ori un dezechilibru între ceea ce ne dorim și ce suntem dispuși să facem concret pentru a ne împlini dorința au repercusiuni asupra picioarelor. Psihologul Laura Maria Cojocaru afirmă că picioarele ne transmit mesaje importante despre noi, iar dacă vom fi suficient de receptivi la aceste semnale de alarmă, cu siguranţă ne vom îmbunătăţi viaţa. Astfel:

  1. Tălpile - sunt legate de sentimentul de stabilitate, siguranță, încredere în viitor, în resursele interioare necesare înaintării în viață.

  2. Gambele - sunt legate de capacitatea de a „ne ridica pe vârfuri” pentru a avea o vedere de perspectivă, pentru a vedea dincolo de obstacolele (reale sau imaginare) vieții, deci ne vorbesc despre abilitatea de a ne folosi de resursele interioare pentru atingerea obiectivelor.

  3. Coapsele - reprezintă forța și motivația cu care înaintăm în viață, cu care decidem să trecem peste ce nu ne mai este de folos, să facem schimbări, să ne atingem obiectivele 

  4. Genunchii - sunt în strânsă legătură cu flexibilitatea cu care acceptăm noul în viața noastră. Probleme apar atunci cand ne manifestăm în exces mândria, orgoliile, încăpățânarea față de ceilalți, față de părerile diferite, față de provocările vieții.

  5. Șoldul - e partea care face legătura între picioare și restul corpului, deci între ceea ce suntem acum și ceea ce ne ajută să creștem pe viitor. Șoldurile fac legătura emoțională între ceea ce ne dorim de la viață și acțiunile, pașii și strategiile pe care suntem dispuși să le aplicăm concret pentru a ne atinge obiectivele.

„Trebuie să fac”, expresia care ne destabilizează

„Orice dezechilibru între dorință și faptă, orice îngrijorare legată de aceste aspecte sau o centrare mentală excesivă pe un anumit subiect pot afecta fizic zone punctuale ale picioarelor noastre. Soluția ar fi menținerea unui echilibru emoțional, atenție îndreptată cât de cât egal către toate aspectele vieții, exersarea capacității de a lua ceea ce este bun, util, plăcut, frumos de la viață, de a ne opri un timp din analizat și din „trebuie să fac…” pentru a ne bucura de evenimentele plăcute și de a lua evenimentele neplăcute ca pe o provocare”, ne sfătuieşte psihologul Laura Maria Cojocaru.

×