x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă 10 principii pentru o sănătate cu de toate

10 principii pentru o sănătate cu de toate

de Florian Saiu    |    16 Aug 2024   •   06:20
10 principii pentru o sănătate cu de toate

Ați auzit de alimentația mediter-asiatică, un soi de combinație extraordinară între stilul de viață mediteraneean și cel asiatic? Ambele stiluri conferă omului o existență lungă și fericită. Secretele acestei combinații au fost dezvăluite de Dr. William W. Li în volumul „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024). Ia, luați aminte!

1. Fii atent la ce mănânci 

„Alege mâncarea înțelept. Abordează fiecare masă ca pe o ocazie de a savura o mâncare care îți place și care este și bună pentru sănătate. Nu ai un număr nesfârșit de mese de-a lungul vieții, așa că transformă fiecare masă într-un eveniment important. Redu sau elimină alimentele care îți fac rău. Mănâncă având intenția de a-ți ameliora sănătatea. Nu poți găsi ce ai nevoie sau ce dorești cu adevărat să mănânci? Vezi principiul următor.”

2. Sari o masă (sau două) 

„Dacă ești ocupat sau nu găsești nimic sănătos de mâncat, sari peste o masă. Nu îți face griji, vei avea suficientă energie în organism de la ultima masă. S-a demonstrat că săritul unei mese activează mecanismele de apărare a sănătății și, întrucât astfel se limitează caloriile consumate și scad valorile insulinei, aceasta te va ajuta și să îți ameliorezi metabolismul și să arzi grăsime corporală. De fapt, este atât de benefic pentru sănătate, încât te sfătuiesc să transformi aceasta într-un obicei și să sari o masă sau două în fiecare săptămână. Doar să ai grijă să nu compensezi la următoarea masă.” 

3. Consumă produse proaspete 

„Alimentele proaspete sunt esența alimentației mediter-asiatice. Ele conțin compuși bioactivi care activează sănătatea și ajută la combaterea grăsimii nocive. Evită tentația alimentelor la îndemână, dar ultraprocesate, care pot fi asociate cu câștig ponderal și pierderea sănătății.”

4. Personalizează alegerile alimentare

„Totul se învârte în jurul tău: preferințele, gusturile, situațiile și problemele tale de sănătate. Alege ce îți place și ce ai nevoie, în funcție de ceea ce ai la dispoziție. Personalizează totul. Nu te mulțumi cu puțin. Urmează-ți instinctele legat de ceea ce îți face bine și ce nu.” 

5. Respectă tradiția 

„Când discutăm despre alimentația mediter-asiatică, respectă rețetele tradiționale și metodele de preparare. Aceasta înseamnă să cumperi ingredientele corecte, să le pregătești de la zero și să te asiguri că pregătești aromele complete în mesele tale. Profită de înțelepciunea secolelor. Când vine vorba despre mâncatul sănătos, invențiile mai noi sunt rareori mai bune.” 

6. Mănâncă cu moderație 

„Când există mâncare din abundență, cum ar fi o sărbătoare, un eveniment special sau un bufet, pune în practică limitarea și moderația. Mănâncă de plăcere, dar nu îți supraîncărca organismul. Controlul porțiilor este esențial. Mâncatul în exces stresează metabolismul, ceea ce pe termen lung dereglează mecanismele de apărare a sănătății. Ascultă-ți corpul. Proverbul japonez Hara hachi bun me, adică „Oprește-te să mănânci când ai stomacul pe trei sferturi plin”, este un sfat util.” 

7. Bea triada 

„Nicio masă mediter-asiatică nu este completă fără o băutură. Trei băuturi au beneficii incontestabile pentru sănătate și metabolism și ajută și la combaterea grăsimii corporale - apa, ceaiul și cafeaua. Ele sunt băuturile cele mai consumate din lume care se află pe locul unu, doi și trei. Consumă-le înainte, în timpul mesei ori după masă sau în orice moment al zilei.” 

8. Nu mânca singur 

„Alimentația mediter-asiatică este convivială. În țările mediteraneene și asiatice, oamenii au tendința de a mânca alături de familie sau prieteni. Dacă poți alege, nu mânca singur. Este mai bine pentru sănătate să mănânci alături de cineva - legăturile sociale scad stresul și ai tendința de a mânca mai încet dacă ești alături de cineva. A împărți masa cu cineva te ajută să apreciezi mai mult ce ai în farfurie. Dacă locuiești singur, invită un prieten. Dacă există vreo agapă, participă și tu.” 

9. Deschide-ți mintea și explorează 

„Fii aventuros când vine vorba despre alimentația mediter-asiatică. Lărgește-ți orizonturile încercând alimente noi, pe care nu le recunoști. Varietatea te ajută să devii mai sănătos. Deschide-ți mintea și îndrăznește să încerci ceva nou. Profită de ocazie pentru a descoperi noua ta rețetă preferată sănătoasă.” 

10. Trăiește pentru a mânca 

„A mânca pentru a trăi înseamnă supraviețuire. Calea mediter-asiatică merge dincolo de acest instinct primar și îți permite să trăiești bine și să trăiești pentru a mânca. Acordă-ți permisiunea de a te bucura de plăcerea mâncatului. Eliberează-ți centrul plăcerii din creier. Savurează plăcerea de a-ți trata papilele gustative cu mâncare excelentă. Împărtășește bucuria mâncatului cu ceilalți.”

„Oprește-te să mănânci când ai stomacul pe trei sferturi plin”, proverb japonez

„Trei băuturi au beneficii incontestabile pentru sănătate și metabolism și ajută și la combaterea grăsimii corporale - apa, ceaiul și cafeaua.”, Dr. William W. Li

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×