x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Regenerarea ficatului, alcoolul și mierea. Prof. dr. Irinel Popescu: ficatul femeilor se regenerează mai repede decât ficatul bărbaților

Regenerarea ficatului, alcoolul și mierea. Prof. dr. Irinel Popescu: ficatul femeilor se regenerează mai repede decât ficatul bărbaților

de Andreea Tiron    |    04 Sep 2023   •   13:00
Regenerarea ficatului, alcoolul și mierea. Prof. dr. Irinel Popescu: ficatul femeilor se regenerează mai repede decât ficatul bărbaților
Sursa foto: Irinel Popescu

Ficatul este singurul organ care are capacitatea de regenerare, mai mult, acesta este foarte important pentru sănătatea generală, o adevărată uzină, cu peste 500 de funcții, printre care  funcția de procesare și de stocare a glucidelor, proteinelor, lipidelor, vitaminelor și mineralelor sau transformarea substanțelor toxice în produși netoxici, care sunt eliminați prin bilă, precum și metabolizarea alcoolului și sprijin pentru sistemul imunitar.

”S-a dovedit că această capacitate de regenerare este dependentă de hormonii sexuali și din acest motiv ficatul femeilor se regenerează mai repede decât ficatul bărbaților”, a afirmat prof. dr. Irinel Popescu la Antena 3 CNN, subliniind că estrogenii sunt cei  responsabili de acest proces.

De asemenea, mai precizează medicul, ”în ceea ce privește regenerarea celulelor, în sine, se spune că o dată la 7 ani întreg organismul omenesc este cu totul altul. Deci acest turn-over în care avem celule noi în toate țesuturile organismului se întâmplă în acest interval de timp, mai rapid sau mai încet, în funcție de organ”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu.

Mierea, printre alimentele care protejează ficatul

”Dar revenind la ficat, această formidabilă capacitate de regenerare este interesantă. Și aș mai adăuga ceva. Se spune că sunt, vorbind de alcool ca toxic major pentru ficat, sunt alimente care pot să antagonizeze această capacitate și de curând s-a descoperit că mierea este un astfel de aliment care poate să antagonizeze efectele toxice ale alcoolului asupra ficatului”, a explicat prof. dr. Irinel Popescu.

Întrebat când este recomandat consumul de miere pentru a contracara efectele alcoolului, medicul a precizat că aceasta se poate administra după ce ați băut alcool, nu a doua zi.

De altfel, medicul a ținut să sublinieze că ”ciroza alcoolică este o boală toxic-nutrițională, deci cei care consumă alcool fără să mănânce. Iarăși, mâncarea obișnuită este recomandată, mai exact, la masă a consuma acel pahar de alcool este formula cea mai bună.

Iată că și mierea poate să adauge ceva la asta. Și aș mai adăuga ceva legat de capacitatea de regenerare a ficatului.

Ficatul este, poate, singurul organ care nu îmbătrânește, deci trebuie bine protejat. Noi am făcut transplant hepatic cu organ prelevat de la persoană de 90 de ani”, a mai spus prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC News și DC Medical.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×