x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Remedii pentru călcâie crăpate

Remedii pentru călcâie crăpate

de Paul Bardasu    |    27 Feb 2023   •   06:00
Remedii pentru călcâie crăpate

Cei mai mulți dintre noi ieșim din iarnă cu călcâiele crăpate și cu bătături la picioare. Frigul, căldura din interiorul încălțărilor, orele petrecute în picioare, lipsa hidratării pielii, săpunuri cu un PH acid, pantofi nepotriviți - sunt doar câțiva dintre inamicii picioarelor noastre.

Călcâiele crăpate și bătăturile sunt probleme accentuate și de probleme de sănătate ca obezitatea, eczemele, psoriazisul, boli ale tiroidei și diabetul. Acestea nu sunt doar inestetice. În unele cazuri pot duce la infecții și pot provoca dureri insuportabile. Dar problema poate fi tratată prin câteva remedii naturale. Iată câteva variante.

Folosește piatra ponce

Piatra ponce ajută la înlăturarea pielii întărite, a celulelor epiteliale moarte. Este un mod bun de a remedia problema călcâielor crăpate. Seara, înainte să folosești piatra ponce, înmoaie picioarele în apă călduță cu săpun timp de 20 de minute, în care ai dizolvat o mână de sare. Apoi, folosește piatra ponce pentru a înlătura pielea întărită de pe călcâie. Clătește cu apă curată. Aplică o cremă hidratantă sau ulei de cocos ori de măsline. Pune-ți șosete de bumbac și lasă să acționeze peste noapte. A doua zi, spală picioarele. Uleiul de cocos ajută la hidratarea pielii. În plus, are efecte antimicrobiene și antifungice. 

Alifia „chinezească”

Mentolul, uleiul camforat și celelalte uleiuri esențiale pe care le conține alifia pe care o numim „chinezească” te pot ajuta nu doar să scapi de răceală și de nas înfundat, ci și să tratezi călcâiele crăpate. Înainte de a merge la culcare, înmoaie picioarele timp de 10 minute într-un lighean cu apă călduță. Freacă zona de piele crăpată cu o piatră ponce. Spală cu apă curată și șterge-te bine. Aplică alifia pe călcâie și masează ușor. Pune-ți în picioare șosete de bumbac. Dimineața, spală-ți picioarele cu apă caldă. Uleiurile esențiale pe care le conține au și ele efecte antifungice. Dacă ai probleme cu ciuperca piciorului sau a unghiilor, poți să ungi și zona afectată.

Cremă preparată în casă

Folosește ceara de parafină pentru a înlătura pielea uscată. Va acționa ca emolient natural pentru a înmuia pielea. Pentru a prepara crema, încălzește în cuptorul cu microunde sau la bain-marie cantități egale de ceară de parafină, muștar și ulei de nucă de cocos. Aplică această cremă pe picioarele uscate și curate. Pune-ți șosete de bumbac și lasă să acționeze peste noapte. Se spală a doua zi, dimineața. Tratamentul trebuie făcut zilnic, timp de 1-2 săptămâni.

Mierea, ajutor nebănuit

Mierea este sănătoasă pentru corp și este de un real ajutor pentru piele. Călcâiele crăpate pot fi protejate și ajutate să se vindece prin utilizarea mierii. Masează ușor, pentru ca mierea să intre cât mai bine în piele și încalță o pereche de șosete de bumbac. Mierea are efecte antibacteriene și antivirale, fiind un puternic antibiotic natural.

Aceste tratamente aplicate acasă ar trebui să producă efecte într-o săptămână. Dacă durerea persistă și crăpăturile se adâncesc, este bine să te adresezi unui specialist pentru a evita dezvoltarea altor probleme. Un medic îți poate veni în ajutor, oferindu-ți suportul și tratamentul adecvat pentru rezolvarea neplăcerilor tale. Ajutorul oferit poate consta în medicamente care să ajute vindecarea din interior, dar și în soluții externe.

 

Boala celor care nu pot trăi fără telefonul mobil

Termenul „nomofobie” a apărut acum câţiva ani, în Marea Britanie - ţară în care s-au şi derulat primele studii pe această temă. Din totalul utilizatorilor de telefoane mobile, 66% au declarat că ideea că şi-ar putea pierde dispozitivul îi nelinişteşte din cale afară. Iar fenomenul este şi mai acut în rândurile tinerilor: 76% dintre intervievaţii cu vârste între 18-24 de ani fac o dramă din pierderea mobilului. Experţii vorbesc de ceva vreme despre o alarmantă extindere a conceptului de dependenţă, care a căpătat amploare în ultimii ani. „Trăim într-o societate robotizată, în care trebuie să faci multe lucruri simultan. Mulţi oameni cred că, dacă nu sunt conectaţi, ratează lucruri importante. Iar dacă ratezi ceva şi dacă nu poţi să reacţionezi imediat, apar forme de angoasă sau de enervare. Oamenii nu mai au răbdare”, spune Phil Marso, care, în 2004, a scris prima carte redactată în întregime prin… SMS.

×
Subiecte în articol: remedii calcaie crapate