Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de bine. În perioada iernii suntem mai obosiţi, mai morocănoşi, mai lipsiţi de energie, iar frigul ne afectează stilul alimentar şi tenul. Cu ajutorul câtorva ritualuri putem trece mai uşor peste perioada geroasă şi să ne acordăm ceva mai mult timp.
Nu e plăcut să facem curăţenie pentru că este o muncă obositoare, însă o casă curată este o oază de relaxare care ne va da automat o stare de bine. Curăţenia este şi o modalitate bună de a ne pune ordine în gânduri şi în... sertare. Reorganizează-ţi dulapul şi aranjează-ţi diferit mobila prin casă. Cu această ocazie vei putea chiar să faci o faptă bună şi să donezi hainele şi obiectele de care nu mai ai nevoie. Vei avea o senzaţie de un nou început chiar în prima lună a anului şi o să te bucuri, cu siguranţă, de rezultate.
Curăţenia în suflet presupune să îţi stabileşti priorităţile, să baţi în cuie obiective şi să laşi în trecut ce aparţine trecutului.
Învaţă să te relaxezi
În era tehnologiei, nu prea reuşim să stăm departe de telefon nici atunci când suntem acasă. Setează-ţi obiective pentru a sta cât mai puţin pe telefon când eşti acasă singur/ă sau alături de cei dragi. Transformă-ţi casa într-un mic centru de relaxare. Aeriseşte bine toată locuinţa, iar apoi aprinde lumânări, pune-ţi o muzică relaxantă, fă-ţi un ceai şi bucură-te de tot ce e în jurul tău.
O baie cu spumă, cu săruri de mare, uleiuri speciale este iarăşi o idee minunată. Mirosurile speciale ale uleiurilor au şi efect terapeutic, oferind relaxare şi detensionare.
E ok să laşi pe mâine ce poţi face azi
O vorbă din popor spune să nu laşi pe mâine ce poţi face azi. Însă în ziua de azi municm prea mult, trăim prea intens, ne stresăm şi dormim prost. Nu este nimic greşit să ne dăm o pauză: să ne culcăm mai devreme, să dormim la prânz, să stăm să ne uităm la un film, să nu facem nimic. Avem tendinţa să ne facem de lucru şi în weekend sau dacă nu facem nimic, ne simţim vinovaţi. Ar trebui să scăpăm de acest sentiment de vinovăţie atunci când nu facem nimic. Nu trebuie să devenim dezorganizaţi şi să nu ne ducem la bun sfârşit obiectivele propuse, însă nici nu trebuie să fim prea duri cu noi înşine.
CUM SĂ AI UN SOMN ODIHNITOR
- aeriseşte bine dormitorul
- pune-te în pat mai devreme
- citeşte o jumătate de oră
- înlătură orice sursă de distragere a atenţiei (TV, telefon, lumini puternice, zgomot)
- asigură-te că ai apă lângă pat
- setează temperatura să fie mai scăzută în timpul nopţii
Protejează-te de vremea rece
În această perioadă, imunitatea noastră este mai scăzută, suntem mai obosiţi şi mai morocănoşi din cauza frigului şi a luminii scăzute. Din alimentaţia ta n-ar trebui să lipsească alimentele bogate în vitamina C sau chiar să iei suplimente.
CE ALIMENTE SĂ CONSUMI CÂND E GER
- portocale, mandarine şi alte citrice
- murături
- legume cu frunze verzi
- cartofi (sunt bogaţi în vitaminele C şi B6)
- dovleac (are vitaminele A, C, B6 şi K9)
Hidratarea şi mişcarea sunt esenţiale pentru o stare de bine şi pentru a întări imunitatea. Nu uita să bei doi litri de apă pe zi şi să faci câteva exerciţii. Poţi face câteva antrenamente uşoare de gimnastică, stretching, pilates sau yoga acasă sau poţi apela la o plimbare mai lungă prin parc.
Când vine vorba de ten, dermatologii ne recomandă să folosim creme SPF chiar dacă nu suntem în toiul verii şi să ne facem de două ori pe săptămână măşti puternic hidratante.
Toate aceste mici ritualuri sunt benefice pentru sănătatea corpului şi a sufletului. Nu sunt costisitoare aproape deloc, fiind nevoie doar de puţină organizare şi dorinţă de a fi bine.