x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Rușinea și cum o depășim 

Rușinea și cum o depășim 

de Maria Coman    |    02 Aug 2023   •   06:15
Rușinea și cum o depășim 

Oare sunt hipersensibil Simți totul la o intensitate prea mare? Ți se pare că nu poți să te integrezi în niciun grup? Piedica ar putea fi, de fapt, o foarte mare calitate: hipersensibilitatea. Fabrice Midal susține că, odată ce îți conștientizezi și îți accepți sensibilitatea acută, scăpând astfel de o carapace apăsătoare, poți să-ți transformi vulnerabilitatea într-un dar.

Excesul de trăiri și de emoții, precum și receptivitatea față de numeroși stimuli sunt un apanaj al oamenilor hipersensibili. Dedicați, pătimași, emotivi, ei pot să influențeze lumea în bine prin inteligența lor emoțională. Fabrice Midal trece în revistă înclinații precum introspecția, reveria, respingerea larmei și a isteriei performanței, propunând o serie de exerciții care să te ajute să cultivi tocmai ceea ce te chinuiai să ascunzi. Pentru că acolo, în ascunzătoare, este frumusețea.

 

Cum să rămâi inteligent într-o lume smart Într-o lume saturată de tehnologie, este firesc să ne întrebăm dacă vom fi complet înlocuiți de roboți și dacă sistemele de monitorizare ne vor urmări la fiecare pas. Gerd Gigerenzer ne asigură că nu se va întâmpla așa ceva. Cu toate că s-a dezvoltat într-un ritm impresionant în ultimii ani, inteligența artificială nu va putea să ni se substituie în totalitate: multe dintre activitățile noastre nu urmează reguli precise și abundă în incertitudine. 

Algoritmii nu funcționează în situații complexe, cum ar fi domeniul social. E adevărat, un computer poate să ne învingă la șah și la alte jocuri cu reguli bine definite, însă nu e la fel de bun când vine vorba să ne descopere partenerul ideal, să controleze un vehicul în orice condiții de trafic și nici nu e capabil diferențieze între contextele și sensurile diverselor imagini și texte.

Compasiunea de sine feroce Cele mai multe dintre noi recunosc intuitiv ferocitatea ca făcând parte din adevărata lor natură, dar au fost descurajate multă vreme să și-o dezvolte.

În această carte revoluționară, Kristin Neff arată cum pot femeile să folosească atât compasiunea de sine feroce, cât și pe cea tandră ca să aibă succes la locul de muncă, să îi îngrijească pe ceilalți fără să se epuizeze, să fie autentice în relații și să pună capăt tăcerii din jurul hărțuirii și abuzului sexual.

În această carte plină de înțelepciune, Neff îți arată cum să-ți găsești echilibrul între acceptarea tandră de sine și acțiunea fermă, nu doar ca să-ți revendici puterea, ci și ca să trăim cu toții într-o societate mai sănătoasă.

Love warrior. Iubește și luptă A avut o copilărie nefericită, iar în adolescenţă a descoperit refugiul în alcool, droguri şi mâncatul în exces. Apoi, când l-a întâlnit pe chipeşul Craig şi au întemeiat o familie, a simţit cum renaşte, cum îşi lasă în urmă trecutul şi îşi descoperă sinele autentic.

Dar nimic n-a pregătit-o pentru coșmarul în care urma să se transforme viaţa ei când a primit vestea că a fost trădată de cel pe care îl iubea.

 

Deşi tot mai multe voci se ridică împotriva discriminării, continuăm, de cele mai multe ori inconștient, să ne construim imaginea după cea impusă de societate. Iubirea însăşi e pervertită: femeile încearcă din răsputeri să atingă acel ideal, în timp ce bărbaţii (iar soţul autoarei nu face excepție) sunt învăţaţi să-şi dorească un anumit tip de femeie, care de fapt, nu există ca atare. Glennon Doyle porneşte lupta de independenţă faţă de falsele idealuri ale societăţii contemporane. Cartea autobiografică Love Warrior, a autoarei de succes Glennon Doyle, este atât o reflecţie amară asupra singurătăţii şi spaimei de a nu fi acceptată şi înțeleasă, cât şi un mesaj optimist şi un îndemn: iubeşte şi luptă pentru iubirea ta!

Vindecarea noastră și a lumii prin mindfulness Furie, suferință, epuizare. Toate acestea fac inerent parte din viața noastră de zi cu zi. Dar mai este o cale. Prin practicarea meditației și a compasiunii, Sharon Salzberg ne arată cum putem avea o viață plină de însemnătate, de iubire și de grijă pentru noi înșine și pentru ceilalți fără să rămânem ancorați în singurătate și frică. Meditația și mindfulnessul nu presupun nici izolare, nici retragere. Dimpotrivă, ele ne reamintesc că suntem toți interconectați și că fiecare dintre noi are puterea (și obligația) de a aduce o schimbare lumii din jur pornind de la sine.

Credeam că problema e doar la mine Rușinea nu este ceva cu care ne naștem. Rușinea ne este indusă: de familie, de societate, de noi însene. La fel și perfecțiunea, care nu este altceva decât o modalitate de a ne ascunde vulnerabilitățile, crezând că imperfecțiunea este sinonimă cu a fi slabă, indezirabilă, inadecvată. Consumăm timp și resurse prețioase pentru a ne ridica la înălțimea unor așteptări care ne-au fost impuse artificial și pentru a fi ceva ce nu suntem. Brené Brown ne explică de unde provin toate aceste nesiguranțe și ne arată cum să luptăm cu rușinea, vinovăția, criticile și judecățile care apar în cadrul familiei, la locul de muncă, în mass-media, între prieteni sau chiar în mintea noastră.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×