x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 11 lucruri pe care să nu le faci unui copil autist

11 lucruri pe care să nu le faci unui copil autist

de Anastasia Paul    |    27 Ian 2024   •   16:40
11 lucruri pe care să nu le faci unui copil autist
Sursa foto: tatyana_tomsickova/Getty Images/iStockphoto

În urma unui diagnostic de autism, fiecare părinte se va întreba ce să facă și ce să nu facă cu un copil autist. Sunt întrebări rezonabile, deoarece părinții își doresc ce este mai bun pentru copiii lor în viitor. Fiecare copil cu autism va avea nevoie de lucruri diferite, dar există totuși unele pe care toți părinții ar trebui să le evite.

Iată 11 lucruri pe care nu ar trebui să le faci cu un copil autist:

1. Nu-l lăsa să creadă că autismul este ceva rău
Acest lucru poate părea de la sine înțeles dar mulți copii cu autism ajung într-o situație în care cred că ceva nu este în regulă cu ei din cauza diagnosticului lor. 

O mare parte provine de la membrii mai în vârstă ai familiei care au trăit într-o perioadă în care se știa mai puțin despre autism, așa că nu există răutate în spate. Totuși părinții trebuie să se asigură că ai lor copii nu aduc acea conotație negativă propriului diagnostic.

2. Nu îi complica sarcinile

Unii copii pot avea nevoie de un limbaj simplu pentru a-i ghida în sarcinile lor.

3. Nu-i schimba brusc rutina
Mulți copii cu autism prosperă într-un cadru de rutină. În timp ce viața are un mod de a schimba rutinele dintr-un capriciu, părinții cu autism ar trebui să facă tot posibilul pentru a se asigura că rutina copilului lor cu autism nu este schimbată în mod inutil. Schimbările de rutină pot duce la supraîncărcare senzorială, crize de autism și insomnii. Schimbările bruște sunt mult mai copleșitoare.

4. Nu-l compara cu colegii lui
Cu toții am auzit zicala: „Dacă ai întâlnit un copil autist, ai întâlnit un copil autist”. Poate fi cea mai emoționantă și sinceră vorbă pe care ai auzit-o vreodată.

Compararea copiilor cu semenii lor este exemplul perfect despre ceea ce nu trebuie făcut cu un copil autist. În timp ce competiția poate fi minunată în eforturile atletice, ea poate stimula, de asemenea, resentimente în alte fațete ale vieții unui copil.

În schimb, ar trebui să sărbătorești fiecare realizare a copiilor. Nu contează dacă realizarea vine mai târziu decât a colegilor lor. Ceea ce contează este că au finalizat lucrurile. Evitarea concurenței poate ajuta la promovarea unui mediu mai favorabil pentru maturizarea copiilor cu autism.

5. Nu vorbi în metafore
Unii copii cu autism se luptă cu limbajul figurat. Ei pot vedea lucrurile doar într-un sens literal, făcând metaforele confuze pentru ei. Acest lucru este valabil pentru fiecare copil când este mic, dar lupta pentru limbajul figurat poate dura până la vârsta adultă pentru cei cu autism.

Când ne facem timp să înțelegem autismul, abilitățile noastre de comunicare cu autistii din viața noastră se pot îmbunătăți.

6. Nu țipa și nu te grăbi la el
Copiii noștri ne pot enerva maxim. Ne-au găsit butoanele și nu se vor opri din a le apăsa. Adaugă un diagnostic de autism pe lângă faptul că este un copil și ar putea avea o reacție și mai mare dacă ne pierdem calmul.

Potrivirea energiei și a comportamentelor lor poate duce adesea la anxietate și stres inutile pentru toți cei implicați. În schimb, părinții trebuie să găsească o modalitate alternativă de a comunica.

7. Nu încercați să le oprești agitația
Agitația poate fi o modalitate excelentă pentru un copil cu autism de a face față la ceva care îl copleșește în acel moment. Oprirea agitației poate crea adesea o problemă mult mai mare deoarece este forma lor de auto-liniște. Așa că cel mai bun lucru este să fie redirecționat, mai degrabă decât oprit.

8. Nu forța contactul vizual
Unii copii cu autism se luptă cu contactul vizual. Li se pare incomod. Nu forța. În timp ce unii ar putea să-l considere nepoliticos, mulți copii pur și simplu nu se pot descurca.

În schimb, găsește alte modalități de a comunica cu copilul autist. O mulțime de metode de comunicare verbală și nonverbală nu necesită contact vizual.

9. Nu îl lăsa nesupravegheat prea mult timp
În timp ce mulți copii cu autism vor prospera în propriul lor spațiu, ei totuși nu ar trebui lăsați nesupravegheați prea mult timp. S-ar putea să fie buni să se joace în camera lor, dar totuși pot găsi pericole ascunse și le pot urmări.

Dacă există o situație în care supravegherea este temporar indisponibilă, poți crea o modalitate de a-i păstra în siguranță. 

10. Nu îl forța să mănânce alimente care nu îi plac
Mulți copii cu autism au sensibilități la mâncare care fac ca experiența să fie mai mult decât să nu-i placă gustul. Poate fi de fapt o tortură pentru ei să încerce să mănânce aceste alimente.

Poți găsi surse alternative de nutrienți prezenți în aceste alimente, permițându-și să variezi dieta copilului. În plus, poate încuraja copiii să fie mai implicați în alegerile lor alimentare. Acestea pot face orele de masă mult mai puțin stresante pentru toți cei implicați.

11. Nu renunța
Vei fi întotdeauna cel mai bun avocat al copilului tău cu autism. Dacă promovezi o relație pozitivă și de susținere cu copiii cu autism, îi veți ajuta să se pregătească pentru un viitor mai bun. Un copil autist a cărui familie îi susține are șanse mai mari să fie un adult cu autism de succes.

Recunoaște acele victorii pentru copilul tău autist. Indiferent cât de mici ar fi pentru alții, sunt uriași pentru copilul tău cu autism. De asemenea, caută ajutor și servicii profesionale. Există multe terapii și tratamente care pot face călătoria copilului tău mai ușoară.

Ce să nu faci cu un copil autist
Copilul tău are nevoie să fii susținător și încurajator, dar pentru a face asta, trebuie să fii bine informat. Deși există o mulțime de oameni bine intenționați, aceștia pot fi ghidați de concepții greșite comune despre autism.

Nu fii atât de rigid în convingerile tale. Pe măsură ce cercetezi, vei învăța lucruri pe care nu le-ai știut niciodată. Nu uitați să fii sensibil la ceilalți și să ai o minte deschisă.

 

Care sunt cele mai bune strategii pentru creșterea copiilor cu autism
Experții recomandă să cauți asistență, fie online, fie de la o organizație locală, să păstrezi o rutină consecventă pentru copiii tăi și să te asiguri că jocul este inclus în programul lor. Și, mai presus de toate, rămâi pozitiv și ai grijă de tine, astfel încât să fii în cel mai bun loc pentru a avea grijă de copilul tău.

Cum disciplinezi un copil autist
Specialiștii recomandă reguli clare despre comportament cu consecințe pozitive, cum ar fi laude și recompense, precum și consecințe negative pentru comportamente nepotrivite.

Cum poti calma un copil autist
În timpul unei crize de autism, este important să rămâi calm și să-i oferi copilului spațiu. Lasă-l să se agite în timp ce îndepărtezi orice ar putea declanșa suprasolicitarea senzorială. Odată ce copilul este pe calea auto-liniștirii, lasă o persoană să vorbească cu el pentru a-l ajuta să se calmeze și mai mult.

Ce activități sunt bune pentru copiii cu autism
Deși fiecare copil este diferit, există multe activități care vor îndeplini nevoile copilului. Acestea includ plimbări în natură, folosind coșuri senzoriale, yoga, dans și înot. Depinde de părinți să știe ce activitate este capabil să desfășoare copilul lor la un moment dat, notează autismparentingmagazine.com.

 

×
Subiecte în articol: copil autist