Preferințele s-ar putea dovedi importate pentru dezvoltarea cognitivă a juniorului. Iată câteva activități interactive în care poți folosi jucăria favorită și care au ca scop dezvoltarea abilităților cognitive la copii.
Distrați-vă cu jocuri educative
Dacă micuțul tău este comunicativ, gângurește și îi place să spună mici poante sau să numere, ai putea încerca să îi iei jucării cu cifre și litere. Astfel, îi vei putea arăta cu ce literă încep cuvintele sale preferate, cum arată cifrele și care este ordinea lor corectă. Aceleași jucării îți pot fi de ajutor atunci când vei dori să îl înveți pe copil literele alfabetului, o activitate ce îi va folosi la citit și chiar la școală.
Lecturați și povestiți
În cazul în care copilul tău nu mai este bebeluș și a început să fie atras de cărți, ar putea să ia parte la lecturile tale de seară, cititul fiind o activitate bine cunoscută pentru dezvoltarea cognitivă. Desigur că va trebui să adaptezi literatura folosită, dar asta nu înseamnă că nu vă puteți bucura împreună de câteva momente plăcute citind.
Gătiți împreună o masă delicioasă
Probabil că te-ai trezit adesea cu micuțul tău între picioarele tale în timp ce pregăteai cina sau găteai pentru mesele de peste zi. Poate l-ai surprins în timp ce te imita și se juca „de-a bucătăria”. Ce ar fi ca data viitoare să îl implici în activitatea ta?
Folosește-te de un stand destinat copiilor sau un scăunel și adu-l pe cel mic lângă tine. Modul în care percepe mâncarea îl va ajuta în alegerile alimentare pe care le va face.
Roagă-l să rupă frunzele de salată, să scoată codițele de la roșii sau să spele morcovii. Cu siguranță vei avea un ajutor de nădejde, chiar dacă e mai stângaci la început, iar copilul tău va învăța cum se prepară o masă. Cel mic va putea afla cum se pregătesc ingredientele, cum trebuie gătite și cum se așază în farfurie. Această activitate o poți folosi, de asemenea, și pentru a-l învăța numele alimentelor și culorile lor.
Dezvăluie-i lumea muzicii
Poate ai observat cum copilul tău dă din picior pe ritmul muzicii sau imită melodiile auzite. Ia inițiativă și arată-i cum stau notele pe un portativ de jucărie. Așa, cel mic va avea o reprezentare vizuală a muzicii.
Dacă în melodiile fredonate există nume de obiecte sau de animale, folosește-te de cărțile tematice pentru a i le prezenta și pentru a citi împreună cuvântul. Astfel de asocieri ar putea sprijini dezvoltarea sa cognitivă și de memorie. Nu rata ocazia și dansați împreună sau țineți ritmul melodiei. Cu siguranță, va fi o oportunitate să vă înveseliți.
Asamblați un puzzle împreună sau potriviți imaginile cu sunete
Un puzzle poate fi o modalitate excelentă de a-i dezvolta celui mic atenția. Poți întreprinde multe activități cognitive pentru copii pornind de la relația dintre imagini și sunete (de exemplu, animale și sunetele pe care le emit).
De asemenea, îl mai poți stimula prin jocuri de puzzle cu piese mari, astfel încât să deprindă felul în care obiectele se potrivesc în spațiu. Învățarea prin încercări și greșeli este esențială pentru dezvoltarea cognitivă a celui mic.
Orice activitate ai alege, asigură-te că micuțul tău este implicat în rolul pe care îl are. Dacă nu este atent sau nu are dispoziția necesară, revino după câteva minute sau chiar o oră. Fii prezent pentru a-l ghida pe copil și ai răbdare cu el, fiindcă abia învață despre lucrurile din jurul său.