x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Atenție la agresiunea online. 6 consecințe devastatoare asupra copiilor

Atenție la agresiunea online. 6 consecințe devastatoare asupra copiilor

21 Iun 2024   •   14:15
Atenție la agresiunea online. 6 consecințe devastatoare asupra copiilor
Sursa foto: dolgachov/Getty Images/iStockphoto

Agresiunea online sau cyberbulling-ul îi afectează tot mai mult pe copii și adolescenți.

Aceasta se realizează prin intermediul telefoanelor mobile, tabletelor sau computerelor și presupune hărțuirea, umilirea sau amenințarea unei persoane. Aceste atacuri se pot realiza non stop, având impact negativ asupra sănătății victimelor. 

Un studiu realizat de Salvați Copiii România arată că circa 50% dintre copii spun că au fost martori la cazuri de cyberbullying, iar 8% recunosc că au fost și ei victime. Însă majoritatea celor agresați nu spun despre aceste incidente părinților sau autorităților din cauza fricii de consecințe sau a lipsei de încredere în găsirea unor soluții eficiente de către adulți. 

Cyberbullying-ul se poate realiza prin mesaje amenințătoare, răspândirea de zvonuri prin email sau pe rețele sociale, postarea de imagini jignitoare sau private fără consimțământ, etc. Diferența față de bullying-ul tradițional este că agresorul poate rămâne anonim.

Agresiunea online poate avea efecte grave și de lungă durată asupra victimelor.

Efectele cyberbulling-ului

1. Sănătatea mintală

Copilul se poate confrunta cu anxietate, depresie și alte tulburări de stres post-traumatic și pot persista mult timp după ce incidentele de bullying au încetat.

2. Stima de sine 

Agresiunea constantă și denigrarea online pot duce la stimă de sine scăzută, la sentimente de de neputință, rușine și izolare.

3. Performanța școlară 

Copilul poate avea dificultăți de concentrare și angajament în activitățile școlare. 

4. Sănătate fizică

Stresul indus de agresiunile online pot cauza sau agrava problemele fizice, respectiv dureri de cap, afecțiunie gastrointestinale, oboseală, etc.

5. Integrare socială

Copilul începe să evite grupurile sau să se retragă din activități care anterior îi aduceau bucurie. Acest comportament duce la izolare socială și scăderea oportunităților de dezvoltare personală.

6. Comportament auto-distructiv

În cazuri extreme, agresiunea online poate conduce la gânduri de sinucidere sau la comportamente auto-distructive, inclusiv automutilare.

Metode de prevenție

Copilul trebuie învățat ce înseamnă un comportament respectuos online și consecințele agresiunii în acest mediu,

Părinții trebuie să supravegheze folosirea dispozitivelor digitale ale copilului. Există software-uri și aplicații pentru supravegherea activităților online ale copilului, potrivit deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: cyberbullying copii agresiune online