x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului 65% dintre copii au avut stări de anexietate în timpul pandemiei de COVID-19

65% dintre copii au avut stări de anexietate în timpul pandemiei de COVID-19

09 Sep 2021   •   19:05
65% dintre copii au avut stări de anexietate în timpul pandemiei de COVID-19

Un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psiho-emoțional, procentul crescând la peste 50% în cazul adolescenților. Stăriile au evoluat până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid, arată un raport al Organzației "Salvați Copiii România”.

De asemenea, cercetările recente realizate de Save the Children la nivel internațional evidențiază faptul că unul din patru copii se confruntă cu anxietatea. De la debutul pandemiei, aproximativ 65% dintre copii au sentimente de neputință, de singurătate și de frică de izolare de cei dragi.

În doar 8,1% dintre cazurile care au apelat la serviciile de consiliere ale psihologilor organizației „Salvați Copiii România” în primul an de pandemie, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (opoziționism, ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România în luna iunie.

În anul marcat de restricțiile sociale impuse de pandemie (martie 2020 – martie 2021), printre care închiderea școlilor și trecerea la educația online, centrele de consiliere ale Organizației Salvați Copiii au preluat copii și adolescenți care au dezvoltat diferite tulburări emoționale, în proporție majoritară dezvoltate pe fondul contextului psiho-social.

Astfel, cele mai frecvente diagnostice în cazul preșcolarilor au fost reprezentate de anxietate și anxietatea școlară (dificultățile de readaptare școlară). Diminuarea concentrării la orele online, precum și scăderea abilităților și a interacțiunilor sociale au condus la multiplicarea episoadelor de furie și irascibilitate. În plus, imposibilitatea de a face activități în aer liber și de a ieși în afara casei a intensificat comportamentele de tip anxios.

Salvați Copiii România organizează, în perioada 7 – 10 septembrie, la Bran, în județul Brașov, cea de-a treia ediție a Taberei Sănătății, la care participă 80 de copii din întreaga țară, pentru a lua parte la dezbateri și activități ce au ca scop reducerea impactului pandemiei asupra bunăstării lor mintale și asupra sănătății generale.

Pe parcursul celor patru zile de tabără, copiii vor participa la ateliere menite să îi ajute să exploreze relația cu emoțiile și gândurile care îi copleșesc. Atelierele vor cuprinde teme precum: sănătatea emoțională a copiilor, managementul socio-emoțional în mediul școlar și fenomenul de cyberbullying. Activitățile vor fi desfășurate de experți ai Organizației Salvați Copiii România, împreună cu voluntari facilitatori.

Mediafax

×
Subiecte în articol: anxietate