Un grup de oameni de ştiinţă australieni au descoperit că alimentele probiotice ajută la prevenirea morţii cauzate de enterocolita necrotizantă (NEC) în cazul bebeluşilor născuţi prematur, informează, miercuri, presa locală, potrivit EFE.
Enterocolita necrotizantă este o inflamaţie care cauzează distrugerea mucoasei intestinale şi, de obicei, îi afectează mai frecvent pe bebeluşii prematuri. Această boală poate provoca moartea ori paralizia cerebrală şi, în unele cazuri, necesită intervenţia chirurgicală.
Medicul Girish Deshpande de la Spitalul Nepean din Sydney a spus că el şi colegii lui au căutat în alimentele probiotice o alternativă ieftină pentru a se evita moartea bebeluşilor prematuri.
În cadrul studiului, cercetătorii au amestecat produse probiotice cu laptele matern pentru a alimenta, printr-o sondă, bebeluşii născuţi prematur, potrivit televiziunii locale ABC.
Alimentele probiotice conţin microorganisme, bacterii şi drojdii care participă la dezvoltarea şi echilibrul florei intestinale.
Probioticele 'reduc inflamaţia intestinului, există documente din abundenţă (despre beneficiile lor)' şi au fost folosite în alimentaţia bebeluşilor prematuri pentru a se preveni moartea cauzată de o enterocolită necrotizantă.
Primul bebeluş prematur căruia i s-au administrat probiotice în cadrul acestui studiu a fost Madison Parsey, în vârstă de 14 luni, care a răspuns pozitiv la tratament iar acum are o stare de sănătate bună, după cum a spus tatăl ei, Scott.
În plus, în ultimul an, niciun bebeluş prematur căruia i s-au administrat probiotice nu a dat semne că ar suferi de enterocolită necrotizantă, a informat ABC.
Alt avantaj este costul redus, deoarece un tratament împotriva acestei boli poate depăşi 250.000 de dolari, în timp ce utilizarea probioticelor costă în jur de 75 de dolari, adaugă sursa citată.