Aceasta se obține prin adăugarea de dioxid de carbon sub presiune în apă, ceea ce duce la formarea bulelor. Poate proveni din surse naturale ori poate fi produsă prin adăugarea de dioxid de carbon în apa plată.
Astfel că unele ape minerale carbogazoase pot conține minerale naturale ori adăugate, cum sunt calciu, magneziu și bicarbonat.
Beneficiile apei carbogazoase
1. Hidratare
Apa carbogazosă, ca și cea plată, ajută la hidratarea corpului și poate fi o soluție la băuturile dulci pentru a-i încuraja pe copii să consume mai multă apă.
2. Nu conține zahăr
Apa carbogazoasă nu conține zahăr, astfel că este o opțiune mai sănătoasă decât băuturile dulci.
Comparativ cu sucurile sau băuturile răcoritoare, apa carbogazoasă nu conține zahăr sau calorii, ceea ce o face o opțiune mai sănătoasă. Mai ales dacă vrei să eviți creșterea în greutate și cariile dentare.
Riscuri pentru sănătate
Efectele negative apar doar la un consum zilnic mare.
1. Smalțul dinților
Apa carbogazoasă este ușor acidă, ceea ce poate afecta smalțul dinților. Aciditatea poate crește riscul de eroziune dentară. Totodată, cea cu diverse arome și un conținut ridicat de zahăr afectează și mai mult dinții
2. Balonare
Dioxidul de carbon poate să provoace balonare și disconfort abdominal la copii, poate agrava simptomele digestive, mai ales la ceicare suferă de reflux gastroesofagian.
3. Gust acidulat
Consumul regulat de apă carbogazoasă poate crea o obișnuință pentru copil și apoi s-ar putea să nu mai accepte apa plată.
Pediatrii nu recomandă consumul de apă carbogazoasă copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani, potrivit deparinti.ro.