x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ața de sub limba bebelușului poate împiedica alăptarea

Ața de sub limba bebelușului poate împiedica alăptarea

de Magda Bucur    |    03 Noi 2015   •   16:09
Ața de sub limba bebelușului poate împiedica alăptarea

Este un lucru deja cunoscut faptul că alimentația corectă în primii ani de viață este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a copilului, iar medicii subliniază importanța alăptatului la sân. Uneori, însă, chiar dacă totul este în regulă și mama poate alăpta, apar probleme.

Alăptarea nou-născutului poate întâmpina dificultăți în unele situații, din cauza unor probleme fiziologice ale celui mic. Una din cele mai frecvente este existenta unui fren scurt și restrictiv, la nivelul cavității bucale, altfel spus „ața de sub limbă”.

„Adesea, simptomatologia acestei anomalii congenitale numită anchiloglosie poate fi confundată cu colicii și se poate manifesta prin reflux și lipsa luării în greutate. Diagnosticul este bazat pe răspunsurile mamei cu privire la simptomatologie, pe istoricul medical al acesteia și pe examenul obiectiv realizat în clinică de către medicul specialist oro-maxilo-facial”, explică dr. Dana Caranovic, specialist în stomatologie generală la Clinica 3D Dental.
Potrivit medicului, mămicile își pot da seama dacă bebelușul are probleme, în cazul în care acesta întâmpină dificultăți de prindere a sânului și de supt, care determină dureri, răni la nivelul sânilor. Acest lucru poate provoca, de asemenea, scăderea lactației deoarece sânul nu mai este bine stimulat. Un alt semnal de alarmă este atunci când copilul nu ia în greutate. Acest lucru se întâmplă pentru că bebelușul obosește în timpul suptului înainte să fie sătul.

Care este soluția
„Dacă în urma examenului clinic realizat de medicul specialist se constată prezența unui fren gros și restrictiv, indicația este o procedură chirurgicală simplă. Frenotomia se face la vârste cât mai mici, respectiv la câteva săptămâni sau luni, durează în medie câteva minute și constă în secționarea frenului. Se recomandă ca intervenția să se facă fără anestezie, dar la insistența părinților se pot aplica geluri sau spay anestezic. Recuperarea este extrem de rapidă și este indicat ca bebelușul să fie pus la sân imediat după intervenție”, spune dr. Dana Caranovic.

Care sunt riscurile dacă nu se intervine
„Amânarea intervenției determină afec-tarea alăptării prin persistența rănilor la nivelul sânilor, scăderea în greutate a bebelușului și scăderea lacta-ției mamei. Toate acestea duc la renunțarea pre-matură la alăptat, în doar câteva săptămâni de la naștere. O dată cu intro-ducerea alimentației solide, apare o altă problemă, aceea a masticației ineficiente. Apoi, apar cariile deoarece nu este posibilă o curățare corectă a cavității bebelușului. Când copilul va fi mare, va prezenta probleme grave de vorbire, va stâlci cuvintele, fapt ce poate implica alte probleme, de integrare socială”, subliniază specialistul.
 

×