x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Dependența de droguri, la vârste tot mai mici. Dr. Radu Țincu: "Sunt părinți care vin cu ai lor copii, de 13-14 ani, care nu se mai pot opri din consumul substanțelor psihoactive"

Dependența de droguri, la vârste tot mai mici. Dr. Radu Țincu: "Sunt părinți care vin cu ai lor copii, de 13-14 ani, care nu se mai pot opri din consumul substanțelor psihoactive"

de Redacția Jurnalul    |    21 Noi 2023   •   15:00
Dependența de droguri, la vârste tot mai mici. Dr. Radu Țincu: "Sunt părinți care vin cu ai lor copii, de 13-14 ani, care nu se mai pot opri din consumul substanțelor psihoactive"

Medicul Radu Țincu atrage atenția asupra dependenței de droguri a tinerilor și chiar a copiilor.

Acesta spune că ajung copii de 13-14 ani la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală din cauza consumului de substanțe psihoactive. 

"Din păcate, situația în ultimii ani a evoluat extrem de grav. Am părinți care vin cu ai lor copii, de 13-14 ani, care deja sunt dependenți, nu se mai pot opri din consumul substanțelor psihoactive.

Dependența pare destul de repede, după două-trei doze. Faptul că te simți bine, faptul că îți produci acea stare de euforie, acea dezinhibiție, cu o foarte bună socializare pe tineri îi face extrem de dependenți, în primă instanță, din punct de vedere psihic, de această senzație de bine.

Ulterior, după o perioadă de câteva luni de consum, apare și dependența fizică, pentru că receptorii pe care aceste substanțe acționează sau neuro mediatorii respectivi încep să se obișnuiască cu substanța respectivă și în absența ei apar simptome de sevraj.

Efecte grave pe termen lung

Am văzut tineri la 14 ani aduși de părinți cu agitație psihomotorie, cu o stare generală proastă, cu dureri musculare, transpirat pentru că nu își obținuseră substanța respectivă. Partea cea mai gravă este scăderea vârstei de consum pe de o parte, iar pe de altă parte ceea ce ne îngrijorează este poliadicția.

Faptul că la 16-17 ani deja consumă 3-4-5 substanțe simultan și acest lucru produce o dezorganizare, a gândirii ceea ce va crea efecte extrem de grave pe termen lung.

Gândiți-vă că un tânăr care folosește de la 13-14 ani astfel de substanțe are afectată capacitatea de gândire, de memorie. Intelectul la nivel global este afectat și sunt studii care ne spun că inclusiv IQ-ul acestor copii va fi mai mic comparativ cu populația generală" explică dr. Radu Ţincu, medic primar ATI - Toxicologie la Spitalul Clinic de Urgență "Floreasca" din Bucurerști.

Tulburări de comportament cu agresivitate

"De foarte multe ori aceste substanțe determină tulburări de comportament cu agresivitate. Gândiți-vă ce se întâmplă cu un tânăr care are halucinanții auditive care îi spun facă anumite gesturi împotriva apropiaților, împotriva familiei.

Este o situație destul de îngrijorătoare, iar dacă nu vom lua măsuri acum vom plăti, din păcate, peste 10-15 ani, un preț care este foarte greu de previzionat", a mai spus medicul.

Avertisment despre etnobotanice

"Din păcate discutăm despre substanțe care sunt de sinteză. Marea problemă a așa-ziselor etnobotanice este că îi induc pe cei tineri în eroare, pentru că de multe ori ei le procură în mod legal, pentru că le cumpără de pe tot felul de site-uri. Și atunci își creează cumva o deculpabilizare. Dacă pot să le cumpăr prin curier, să vină acasă, înseamnă că ele nu sunt atât de nocive, ceea ce este fals.

Aici cred că autoritățile trebuie să reacționeze mult mai prompt prin actualizarea listelor cu substanțe interzise. Din păcate, avem un decalaj foarte mare de timp, de câteva luni sau chiar un an de zile, până când anumite substanțe sunt trecute pe lista aceasta de substanțe interzise.

În al doilea rând, majoritatea așa-ziselor etnobotanice nu au nicio legătură cu produsele naturale, sunt produse de sinteză, cu un efect extrem de grav asupra funcționării sistemului nervos central. Costă foarte puțin 7-8 lei o doză de etnobotanic este extrem de accesibilă.

Din păcate, de cele mai multe ori tinerii pornesc cu astfel de substanțe și diversifică consumul, pentru că apare toleranța, adică nu mai pot obține starea aceea de euforie, starea de bine, pentru că organismul se obișnuiește și fie cresc dozele progresiv, fie la un moment dat, pentru că nu mai au cum să crească dozele, pentru că înseamnă că ar trebui să consume din oră în oră, încep să diversifice consumul cu alte substanțe din ce în ce mai grave", a spus medicul Radu Ţincu.

Cauza principală - ruptură de comunicare între familie și copil

"Tot timpul am discutat cu acești copii de 13-14 ani și cu părinții lor și mi-am pus întrebarea ce îi poate motiva pe copii să consume astfel de substanțe.

În loc să se joace, ei aleg să se drogheze și de foarte multe ori este o ruptură de comunicare între familie și copil. Copilul nu reușește să stabilească o comunicare facilă și corectă cu părintele.

De cele mai multe ori acest consum în rândul școlii se realizează în anturaje, anturaje care îi înțeleg, îi susțin din perspectiva aceasta psiho-emoțională.

Deci primul lucru pe care îl recomand și le-am recomandat tuturor copiilor pe care i-am văzut la spital este să fie evaluați, atât ei cât și părinții, în cadrul unor terapii psihologice pentru a stabili care este problema de comunicare în interiorul familiei.

Al doilea lucru este că acești copii trebuie să fie evaluați la un moment dat și de medicul psihiatru, pentru că multe din aceste substanțe creează dependență.

Iar dacă nu reușim să inițiem un tratament de substituție la un moment dat e posibil ca această dependență să fie atât de severă încât să fie nevoie de o perioadă de tratament de până la un an de zile, ceea ce este extrem de dificil, pentru că de multe ori nici părinții și nici copiii nu mai au răbdarea necesară și nici nu au centre suficiente pentru a putea să trateze aceste adiții.

Deci prima recomandare este evaluarea psihologică și apoi evaluarea medicală, care de multe ori surprinde deja anumite aspecte din zona psihiatrică.

Copii care au episoade psihotice, sunt copii care au tulburări de comportament care nu mai pot fi gestionate doar prin psihoterapie. Este nevoie de un tratament medicamentos, astfel încât să putem să restabilim funcționarea normală a creierului", explică acesta.

Cel mai grav caz de consum de droguri la tineri

"Un tânăr adus de familie, după un weekend în care a consumat timp de 3 zile amfetamine cu episod psihotic, cu halucinații vizuale și auditive, care a necesitat un tratament de urgență de câteva zile pentru a putea să gestionăm toată această situație acută. Ulterior a avut nevoie de tratament psihiatric timp de trei luni de zile pentru a ajunge la starea inițială de dinainte de a folosi timp de trei zile meta amfetamine și amfetamine", a mai spus dr. Radu Ţincu, la Antena 3 CNN.

Droguri

×
Subiecte în articol: droguri adictie dependenta radu tincu copii