x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului De ce copilul nu vrea să meargă la culcare. La ce trebuie să fie atenți părinții

De ce copilul nu vrea să meargă la culcare. La ce trebuie să fie atenți părinții

de Redacția Jurnalul    |    04 Apr 2024   •   19:00
De ce copilul nu vrea să meargă la culcare. La ce trebuie să fie atenți părinții
Sursa foto: Hepta

Copiii pot da bătăi de cap părinților atunci când trebuie să meargă la culcare. Acesta găsește scuze pentru a amâna cât mai mult să doarmă.

Specialiștii de la Child Mind Institute spun că un copil ar trebui să meargă la somn în jurul orei 20.00. Recomandarea este pentru copiii care frecventează grădinița și școala. Totodată, cei de la Fundația Națională a Somnului recomandă copiilor de vârstă școlară să doarmă 9-11 ore în fiecare noapte. Pentru cei de vârstă preșcolară, recomandarea este de 10-12 ore pe noapte de somn. În cazul preadolescenților este indicat ca aceștia să doarmă cel puțin 8 ore în fiecare noapte. 

Iată 7 motive pentru care copilul nu vrea să doarmă:

1. Nu este obosit

Uneori, copilul nu se simte obosit. Acest lucru se poate întâmpla dacă a avut o zi mai puțin activă sau activități relaxante înainte de culcare. Pentru a evita astfel de situații, încurajează-l să petreacă cel puțin o oră în aer liber. Înainte de culcare, citește-i o poveste, pune-i muzică relaxantă sau crază în cameră o atmosferă de somn. 

2. Este prea obosit

De cealaltă parte, uneori copilul poate fi prea obosit pentru a adormi. Dacă este prea obosit sau suprasolicitat, creierul poate fi prea activ pentru a se relaxa suficient pentru somn. Asigură-te că respectă un program regulat de somn și creează-i un mediu liniștit și confortabil pentru a se odihni.

3. Este ocupat

Copilul nu se poate opri din activitățile pe care le face. O soluție eficientă este să limitezi perioada în care are anumite activități. Începând cu ora 19.00, nu mai are voie să sară prin casă, să facă lego sau să înceapă un nou desen. Încep activitățile relaxante care îl introduc în rutina de somn.

4. Este curios

Copilul poate fi atrasde ceea ce se întâmplă în jurul lui, astfle că va refuza să meargă la culcare din teama de a nu pierde ceva interesant. Prin urmare, limitează stimulii înainte de culcare. Închide televizorul, telefonul și alte dispozitive.

5. Frica

Uneori copilul nu vrea să meargă la culcare din teama de ceva anume. Poate fi frica de întuneric, de a fi singur sau de coșmaruri. Ascultă-i temerile și oferă-i confort și siguranță. Poți să-i pui  jucăriile preferate în pat și să-i lași lumina de veghe.

6. Nu are o rutină plăcută de somn

Înainte de culcare fă-i o baie caldă, citește-i povești sau pune-i muzică relaxantă.

7. Vrea să stea cu tine

Copilul poate refuza să meargă la culcare pentru că vrea să stea mai mult timp în compania ta. Trebuie doar să stai lângă el până adoarme, notează deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: copil somn culcare parinti