x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Fenomen îngrijorător. Bolile endocrine afectează tot mai mulți copii și tineri

Fenomen îngrijorător. Bolile endocrine afectează tot mai mulți copii și tineri

de Redacția Jurnalul    |    28 Mai 2024   •   13:30
Fenomen îngrijorător. Bolile endocrine afectează tot mai mulți copii și tineri

Tot mai mulți copii și tineri sunt diagnosticați cu afecțiuni endocrine. Cazurile au crescut cu peste 30% în ultimii ani iar pentru consultații se așteaptă luni de zile.

Românii sunt tot mai bolnavi iar calitatea actului medical este tot mai slabă. Medicii nu mai urmăresc pacienții, consultațiile sunt făcute superficial, diagnosticele sunt puse în grabă, tratamentele prescrise sunt incomplete. Acest fenomen ia amploare atât la stat, cât și la privat. Deși medicii sunt tot mai puțini, aceștia au timp să profeseze la stat și la privat. În timp ce la stat, medicii sunt tot mai inaccesibili, pacienții așteaptă săptămâni și luni până obțin o programare și stau cu orele pe holurile spitalelor, la privat trebuie să achite sume incredibile, în pofida faptului că plătesc și asigurări medicale. Mulți medici care profesează și în clinici private nu acordă consultații cu trimitere de la medicul de familie. 

Iar efectele se văd în rândul populației tot mai bolnave.  Astfel că un fenomen îngrjorător este creșterea afecțiunilor endocrine în rândul copiilor și adolescenților. Cazurile au crescut cu peste 30% în ultimii ani, atrag atenția specialiștii iar accesul la servicii medicale este extrem de dificil, pentru o consultație trebuind să aștepte luni de zile. 

În peste 80% din cazuri, bolile tiroidiene nu sunt simptomatice,  iar atunci când ele apar pot fi înşelătoare deoarece majoritate au insomnii ori atacuri de panică. 

Lipsa tratamentelor 

De altfel, lipsa tratamentelor eficiente și nu neapărat scumpe, este un alt fenomen prezent în țara noastră, pentru boli uzuale, astfel că bolnavii caută disperați să aducă din alte țări ori acceptă medicamente mai scumpe și mai puțin eficiente care se găsesc local. 

Pentru bolile endocrine rare, tratamentul nu se găsește în țară.

Eliza are 2 ani şi se luptă deja cu o afecţiune rară a glandei tiroide, o boală care îi provoacă o deficienţă foarte mare de calciu în organism. Părinţii ei povestesc că primele simptome au debutat încă din prima lună de viaţă. 

„Are un echilibru fragil, tot  timpul trebuie să monitorizăm nivelul de calciu, să vedem dacă e în limite și să suplimentăm. Medicii din România nu sunt atât de bine informați în ceea ce privește boala ei, pentru că e un caz foarte rar”, spune mama Elizei, Oana Dumitrescu.

Tratamentul care o ţine pe copilă în viaţă nu se găseşte în ţară. 

„A fost o perioadă de câteva zile foarte turbulentă, în care a fost destul de aproape de a o pierde. Acest medicament este, momentan, sursa care îi permite să trăiască normal și să aibă o dezvoltare normală”, mărturiseşte Teodor Dumitrescu, tatăl fetiţei.

O afecţiune endocrină i-a schimbat şi viaţa Ramonei care şi-a aflat diagnosticul în urma unui control de rutină. 

„Unor persoane li se pare că viața lor continuă fără nicio problemă, dar de fapt tu poți să ai o bombă cu ceas. Așa că sfătuiesc lumea să se ducă la medic să să se verifice. Din păcate, la mine a fost cazul sever de hipoparatiroidism. În momentul de față, nu există un tratament adecvat acestei probleme”, povesteşte o pacientă din Bucureşti.

Medicii atrag atenţia că asistăm la o explozie a bolilor endocrine atât în rândul copiilor însă şi în rândul tinerilor. Cazurile au crescut cu cel puţin 30% în ultimii ani, din acest motiv putem obţine o programare la un consult chiar şi peste un an. 

Bolile endocrine afectează în special femeile, unele  se pot lupta cu un exces de hormoni tiroidieni în organism. 
Afecţiunile glandei tiroide se pot depista în urma unor analize de laborator specifice. Din păcate, pentru un consult de specialitate putem aştepta chiar şi un an, transmite Antena3 CNN.

 

×
Subiecte în articol: copii tineri endocrin sanatate