x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Bolile parazitare

Bolile parazitare

de Mirela Dădăcuş    |    30 Iun 2009   •   00:00
Bolile parazitare
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Micuţul vostru se plânge că îl doare burtica, slăbeşte pe zi ce trece şi refuză să mai mănânce? Acestea sunt numai câteva dintre simptomele unei boli parazitare care poate avea efecte negative asupra dezvoltării fizice şi mentale a copilului.



VIERMIŞORII "URIAŞI"
Se spune că în corpul omenesc trăiesc peste o sută de tipuri de paraziţi. În timp ce unii au dimensiuni microscopice, alţii pot fi văzuţi fără nici un efort suplimentar. Aceste microorganisme se găsesc peste tot în jurul nostru: în aer, în apa pe care o bem, în alimente sau în animale. La copii, cel mai frecvent întâlniţi paraziţi intestinali sunt viermişorii, care pot avea dimensiuni de 1 cm (oxiuri), de 15-35 cm (limbrici) sau de 10 metri (tenia).

Copilul poate dobândi acest viermişor "uriaş" dacă a consumat carne insuficient preparată, care conţine chisturi larvare de tenie. În intestine, acestea devin viermi adulţi, cu dimensiuni "uriaşe", care elimină ouă. Şi giardia (un organism unicelular, microscopic) este frecvent întâlnit la cei mici, fiind una dintre cauzele frecvente de diaree. Parazitul se transmite pe cale digestivă, prin consum de apă sau alimente contaminate sau prin mâini nespălate.

RECOMANDĂRI
Paraziţii intestinali pot cauza malnutriţie, anemie, sângerări la nivelul intestinelor sau hemoragii. Infecţiile cronice pot duce pe termen lung la retard mental, infecţii severe şi chiar la deces. Pentru a depista din timp aceşti paraziţi este bine să urmăriţi din când în când scaunul copilului sau, dacă micuţul are simptomele unei infecţii parazitare, să-i faceţi analizele parazitologice pentru a surprinde momentul în care paraziţii depun ouă.

În urma confirmării existenţei unui parazit, medicul este singurul în măsură să decidă care este cel mai bun tratament medicamentos pentru copil. La acesta puteţi adăuga şi câteva metode naturale care pot stopa dezvoltarea paraziţilor: o alimentaţie bogată în fibre, dar săracă în dulciuri, sucuri şi lactate, suplimente pe bază de vitamina C (pentru întărirea sistemului imunitar), o dietă care să includă morcovi, seminţe (de dovleac în special), usturoi (în măsura în care acesta este tolerat de stomacul copilului) şi multă apă, care favorizează eliminarea paraziţilor.

IGIENA
Giardioza, ascaridioza şi oxiuroza sunt cele mai întâlnite boli parazitare în rândul copiilor preşcolari şi şcolari. La acestea se adaugă toxocaroza, toxoplasmoza, teniaza. Având în vedere că bolile parazitare sunt puse de medici pe seama "mâinilor murdare", este bine să vă învăţaţi copilul cu respectarea principalelor reguli de igienă: să se spele pe mâini după ce a fost la toaletă şi înainte de fiecare masă.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului