x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Sfaturi pentru părinți. Cum îți dai seama ce înălțime va avea copilul tău când va fi adult

Sfaturi pentru părinți. Cum îți dai seama ce înălțime va avea copilul tău când va fi adult

de Redacția Jurnalul    |    09 Dec 2024   •   18:30
Sfaturi pentru părinți. Cum îți dai seama ce înălțime va avea copilul tău când va fi adult
Sursa foto: Shutterstock

Mulți părinți se întreabă ce înălțime va avea copilul lor atunci când va fi mare. La rândul lor, și copiii își pun aceste întrebări.

Există mai mulți factori care influențează creșterea copiilor. 

Cea mai precisă metodă de predicție a înălțimii este prin utilizarea „vârstei osoase” a unui copil, determinată de o radiografie a mâinii. Însă există mai multe metode pe care părinții le poți folosi pentru a calcula înălțimea copilului la vârsta adultă. Cel mai obișnuit mod de a estima înălțimea unui copil la maturitate este legată de înălțimea părinților, notează deparinti.ro.

Metoda x 2
Cea mai timpurie creștere, de la bebeluș la copil mic, reprezintă de fapt aproximativ jumătate din înălțimea unui copil la vârsta adultă. O metodă simplă de a prezice înălțimea este dublarea înălțimii copilului la vârsta de 2 ani. Fetele se dezvoltă mai repede, așa că dublarea înălțimii lor la 18 luni poate fi folosită și ca o estimare a înălțimii lor ca adult. Deși această metodă există de mult timp, nu sunt cercetări care să demonstreze acuratețea ei

Metoda mijlocului parental
O metodă cmai complexă de a prezice înălțimea copilului se numește „metoda mijlocului parental”. Adună înălțimile mamei și ale tatălui în cm și împărte la 2.

Pentru un băiat: adaugă 5 cm.
Pentru o fată: scade 5 cm.
Metodele de mai sus oferă doar o estimare aproximativă a înălțimii medii a unui copil la maturitate. Marja de eroare trebuie și ea luată în considerare. Cu cât părinții sunt mai înalți, cu atât copilul este probabil să fie mai înalt și invers.

Diagrame de creștere
Măsurătorile regulate ale înălțimii, greutății și mărimii capului unui copil și trasarea lor pe o diagramă de creștere sunt o modalitate bună de a vedea dacă copilul se dezvoltă armonios. Pediatrii folosesc diagrame de creștere standardizate la fiecare vizită a copilului în cabinetul medical.

Diagramele de creștere sunt utile și pentru a afla debutul pubertății la un copil. După cum probabil știi, pubertatea are loc la o vârstă mai mică acum decât în anii trecuți. Apariția părului pubian sau conturarea mameloanelor la fete poate avea loc în mod normal încă de la vârsta de șase ani.

Diagramele de creștere îi pot ajuta pe medicii pediatri să determine dacă dezvoltarea copilului se întâmplă în mod normal.

Factori care influențează  înălțimea copilului

Nutriție
Un copil care este supraponderal este adesea mai înalt decât colegii săi de clasă. Acest lucru nu înseamnă neapărat că va fi mai înalt ca adult. Copiii care sunt  subponderali pot fi mai scunzi decât se aștepta în funcție de vârstă.

Hormoni
Dezechilibrele hormonale, cum ar fi nivelul scăzut al tiroidei sau al hormonului de creștere, duc la o creștere mai lentă decât se așteaptă și pot avea ca rezultat copiii care sunt fie mai scunzi, fie mai înalți decât s-ar aștepta dacă nu sunt diagnosticați și tratați.

Medicamente
Unele medicamente, în special utilizarea cronică a corticosteroizilor pot încetini creșterea. De asemenea, copiii cu unele boli cronice, cum ar fi artrita severă, boala celiacă netratată sau cancerul pot fi mai scunzi decât cei de vârsta lor.

Afecțiuni genetice
Copiii cu anumite afecțiuni genetice pot avea fie statură mică, fie înaltă. De exemplu, cei cu sindromul Down, sindromul Noonan sau sindromul Turner tind să fie mai scunzi decât alți membri ai familiei, în timp ce sindromul Marfan poate face un copil să fie mai înalt.

Exercițiile fizice, poluarea, rutina de somn, clima, activitățile fizice, dieta și bunăstarea psihologică pot avea un impact asupra creșterii, potrivit deparinti.ro.

×
Subiecte în articol: parinti copii adult inaltime