x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cea mai tare petrecere din an

Cea mai tare petrecere din an

27 Dec 2005   •   00:00
SANATATEA ADOLESCENTULUI
Planuri, discutii, poate chiar certuri cu parintii... "Sunt mare de-acum... Vreau si eu sa las in urma copilaria si sa incep noul an matur, independent, fara sa simt restrictiile voastre. Vreau sa ma distrez cu prietenii mei de Revelion!" Adolescentii se regasesc probabil in acest tip de replica, iar parintii isi recunosc aici copiii care au ajuns la varsta adolescentei, intre 14 si 18 ani, si care vor sa petreaca noaptea dintre ani departe de familie, impreuna cu grupul de prieteni. Motivul? Se stie ca modul cum iti incepi anul este foarte important, pentru ca inceputul isi pune amprenta pe tot anul ce va veni. Una dintre caracteristicile principale ale adolescentei este ca tinerii vor "lupta" in permanenta pentru capatarea independentei, a puterii de opinie, a responsabilitatii. De aceea, pentru ei este foarte important ca in noaptea de Revelion sa simta ca lumea e a lor, pentru ca, poate in acest fel, Anul Nou le va indeplini dorinta de a fi liberi in tot ceea ce fac.

Party


Adolescentii concep Craciunul ca fiind sarbatoarea familiei, iar Revelionul – "cea mai tare petrecere din an", dupa cum o numesc ei. "Anul Nou este deci un foarte important prilej de a-si construi o pozitie in grupul de prieteni si de a-si manifesta independenta", arata Oana-Maria-Olteanu, psiholog si logoped in cadrul Ambulatoriului de Specialitate Dorobanti al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu". Asadar, "iesirile de genul petrecerii de Revelion, alaturi de grupul de prieteni, sunt cat se poate de firesti, mai ales in contextul in care relatia parinte-copil este una sanatoasa, bazata pe comunicare si incredere", adauga specialistul.

Relatia sanatoasa inseamna o legatura care s-a creat intre parinti si copilul lor, in care fiecare dintre parti este respectata si inteleasa, in care tinerii au obligatii si se supun unor reguli. In acelasi timp, acest tip de relatie presupune si ca adolescentii sa beneficieze de increderea parintilor lor, sa poata lua independent decizii si sa aiba o serie de drepturi. Toate acestea fac mai usoara adaptarea tinerilor la tentatiile care pot aparea la petreceri: alcool, tigari sau chiar droguri. Insa o astfel de relatie se creeaza in timp, inca din copilarie, consolidandu-se pe masura ce copilul devine adolescent. Inca din preadolescenta se construiesc atitudinile fata de iesirile cu prietenii si fata de modalitatea de petrecere a timpului liber. Limitele, regulile si deschiderea fata de anumite probleme se stabilesc treptat, nu dintr-o data. La fel cum parintii nu se pot astepta brusc de la copiii lor sa fie foarte deschisi si dornici sa impartaseasca toate situatiile prin care trec.

La munte sau in cluburi


Noaptea de Anul Nou, pe care tinerii prefera sa o petreaca la munte, intr-o cabana sau intr-un club, cat mai departe de ochii parintilor, presupune riscuri. "Dar, atat timp cat se fixeaza o serie de reguli – ore pana la care adolescentul are voie sa stea, parintii cunosc prietenii care il vor insoti si au incredere in ei, stiu unde se vor duce – riscurile sunt reduse", explica psihologul Oana-Maria Olteanu.

Cu cat relatia parinte-copil este mai buna, cu atat reactiile tinerilor la tentatii vor fi mai potrivite. Tensiunile vor exista doar in contextul in care aceasta relatie este deja incarcata cu anumite nemultumiri din partea ambelor parti.

O astfel de situatie o poate constitui o atitudine din partea parintilor de genul: "Nu te duci nicaieri in noaptea de Anul Nou! O sa petreci impreuna cu noi, acasa!". Aceasta replica ar putea veni ca o sanctiune pentru tanarul care a facut anumite greseli. In aceasta situatie, adolescentului i se spune unde a gresit si i se explica ratiunea pentru care este sanctionat. Iar tanarul va fi nevoit sa inteleaga ca este vinovat si sa se conformeze.

O atitudine de acest gen, explicata si analizata de parinti impreuna cu copilul lor, poate fi benefica, iar adolescentul va trebui sa invete din aceasta experienta. Aceeasi replica, aparuta insa in contextul in care tanarul nu a facut greseli majore pe parcursul anului, poate crea tensiuni nedorite.

TENTATII. Intre 14 si 18 ani, tinerii sunt din ce in ce mai tentati sa experimenteze fumatul, alcoolul, chiar si drogurile. Iar petrecerile de genul celei de Revelion sunt de multe ori ocazii de a ceda tentatiilor. In plus, cei care nu isi gasesc un partener de sex opus langa care sa petreaca isi intorc adesea atentia catre alcool. Ei incearca astfel sa impresioneze sau sa depaseasca unele temeri si stari de nemultumire fata de propria modalitate de a se adapta in grup. Parintii incearca sa previna situatiile neplacute. O atitudine gresita in aceasta situatie este: "Sa nu te prind ca bei, ca fumezi sau cine stie ce mai faci, pentru ca vei fi pedepsit!". Psihologul Oana-Maria Olteanu este de parere ca o astfel de replica ce se aude de-a lungul intregii adolescente nu are nici un efect benefic. Dimpotriva, adolescentii se obisnuiesc sa o auda si vor actiona tot asa cum cred ei ca este mai bine.

ATITUDINE CORECTA. Prelegerile si criticile repetate pot sa nasca o reactie neplacuta din partea tanarului. El va inceta sa mai asculte ceea ce i se spune, nu va mai vorbi deschis despre ceea ce face din teama de a nu fi certat, din refuzul de a asista la alte prelegeri. Parintii pot evita tensiunile si negativismul tanarului, aratandu-i increderea in el si organizand ei insisi o petrecere de Anul Nou pentru copilul lor si pentru prietenii acestuia. Astfel, ei vor sti cu siguranta unde este si ce face adolescentul de Revelion.

×
Subiecte în articol: anul anul nou sănătatea adolescentului