Sentimente de nesiguranta si de neincredere in sine... Asa sunt definite complexele de inferioritate, pe care le observam cu precadere in adolescenta. Sentimentul de inferioritate are drept cauze fie o slabiciune fizica, fie infatisarea neplacuta, fie neadaptarea sociala, fie relatii umane care au un caracter frustrant.
Adolescentul cu complexe de inferioritate este trist, nu stie sa se bucure, nu se integreaza printre cei de aceeasi varsta cu el, de aceea este uneori tinta ironiilor. Ca sa isi ascunda complexele si sa raspunda ironiilor, tanarul se comporta agresiv, brutal. Exista insa si adolescenti ale caror complexe se manifesta altfel. Ei incearca sa iasa in evidenta cu orice pret, sa para altfel decat sunt. Psihologii ne atrag atentia ca sentimentele de inferioritate isi au radacinile de fapt in copilarie. Din dorinta de a-si proteja copiii, parintii sunt fie foarte autoritari, fie foarte protectori. "Copiii cu complexe de inferioritate provin in general din familiile in care parintii sunt foarte autoritari. Orice ar face, adolescentul nu ii multumeste pe parinti, care ii spun adesea: «Nu esti in stare de nimic!». Copilul nu este o jucarie in mana parintilor, ci o personalitate in formare, care are nevoie de sprijin si afectiune", arata psihologul Anamaria Mihai, de la Policlinica Drumul Taberei. Lucrurile stau cu totul altfel in cazul copiilor care se simt complexati din cauza unor deficiente de vedere, de auz, ai caror parinti sunt foarte protectori. Uneori, un asemenea copil poate dezvolta tulburari anxioase tocmai din cauza protectiei excesive a mamei sau a tatalui.
|
ECHILIBRU. Pentru ca adolescentul sa aiba incredere in sine, el trebuie sa traiasca intr-un climat echilibrat, cu reguli bine stabilite. "Este nevoie doar de cateva cuvinte spuse cand trebuie si unde trebuie. Parintii sunt cei care ii determina pe copii sa fie responsabili. Daca le oferim totul pe tava, nu vor mai simti bucuria unei realizari, iar atunci cand vor da piept cu realitatea nu vor putea face fata", ne spune psihologul Anamaria Mihai.
FETELE. Toti avem defecte, insa pe unele nu le constientizam sau nu vrem sa recunoastem ca exista. In jurul varstei de 14-16 ani, fetele sunt mai preocupate de felul cum arata. "Sunt prea grasa... Am ochii prea mari, buzele prea subtiri. Vreau sa arat si eu ca Jennifer Lopez...", spun numeroase fete. Este o perioada de cautari. Fetele fac des acest lucru si trebuie lasate sa incerce, pentru ca, pana nu incearca, nu vor gasi echilibrul pe care il cauta. Altfel, fetele risca sa devina timide, introvertite, nesigure in ceea ce fac. "Cu ajutorul parintilor si uneori cu ajutor psihologic, fetele vor constientiza la un moment dat ca nu conteaza aspectul exterior, ci cel interior", arata psihologul Anamaria Mihai.
|
Citește pe Antena3.ro