Se ştie faptul că alcoolul consumat în timpul sarcinii poate provoca probleme importante fătului, însă medicii au descoperit că inclusiv în primele săptămâni de sarcină, atunci când femeia fie nu ştie că este însărcinată, fie consideră că “un pahar nu are ce să strice”, consumul de alcool poate produce schimbări în structura cerebrală a fătului.
Echipa care a realizat studiul, condusă de Dr. Nina Kaminen-Ahola, de la Universitatea din Helsinki, Finlanda, spune că descoperirile lor indică faptul că alcoolul consumat în primele 3-4 săptămâni de sarcină poate duce la schimbări de durată în felul în care funcţionează genele în celulele stem ale embrionului, adică primele celule care se dezvoltă din stadiul embrionar. Practic, se petrec schimbări la nivelul epigenotipului, cel care răspunde, mai târziu, de funcţionarea genelor. Consumul de alcool în timpul sarcinii a fost legat de un risc crescut pentru mai multe afecţiuni, printre care tulburările de creştere, dizabilităţile intelectuale şi de învăţare, memoria slabă şi chiar întârzierea dezvoltării vorbirii. Studiul, realizat pe şoareci de laborator, a fost publicat în revista Plos One.