x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copiii din statele dezvoltate trăiesc în medii de viață periculoase

Copiii din statele dezvoltate trăiesc în medii de viață periculoase

24 Mai 2022   •   09:43
Copiii din statele dezvoltate trăiesc în medii de viață periculoase
Sursa foto: shtterstock

Copiii din statele dezvoltate ale lumii trăiesc în condiții de viață periculoase, arată un raport al Centrului de Cercetare Innocenti al Fondului Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF).

Cercetarea a vizat 39 de țări din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi UE în funcție de mai multe criterii: pesticide, umiditatea din locuinţă, nivelul de plumb, accesul la lumină, volumul de deşeuri. Au fost analizați peste 20 de milioane de copii cărora li s-au descoperit niveluri ridicate de plumb în sânge.

"Nu doar că cea mai mare parte a ţărilor bogate nu reuşesc să le furnizeze propriilor copii un mediu de viaţă sănătos, dar ele contribuie la distrugerea celui al altor copii, în altă parte a lumii", transmite Gunilla Olsson, directoarea Centrului Innocenti.

Cel mai bine stau Spania, Irlanda şi Portugalia. Țările care asigură un mediu sănătos copiilor sunt Finlanda, Islanda şi Norvegia dar se află pe ultimele locuri privind impactul asupra planetei cu privire la emisii,  volum de deşeuri electronice şi nivel de consum. Niciuna dintre state nu crează condiții de viață potrivite pentru copii. 

Australia, Belgia, Canada, SUA nu garantează un mediu sănătos copii, însă ţările mai puţin bogate din America Latină şi Europa au un impact mult mai redus asupra stării generale a planetei. 

În Islanda, Letonia, Portugalia şi Marea Britanie, 20% dintre copii sunt expuși acasă la umiditate şi mucegai, iar în Cipru, Ungaria şi în Turcia această situaţie vizează peste 25% dintre copii.

În Belgia, Israel, Ţările de Jos, Polonia, Cehia şi Elveţia, peste un copil din 12 este expus unor niveluri crescute de poluare din cauza pesticidelor.

 

×
Subiecte în articol: copii