x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Fenomen îngrijorător. Mulți copii suferă de depresie și anxietate: ”Vor fi indivizi cu complexe și frustrări”

Fenomen îngrijorător. Mulți copii suferă de depresie și anxietate: ”Vor fi indivizi cu complexe și frustrări”

de Redacția Jurnalul    |    06 Iun 2024   •   12:30
Fenomen îngrijorător. Mulți copii suferă de depresie și anxietate: ”Vor fi indivizi cu complexe și frustrări”

Tot mai mulți copii suferă de anxietate și depresie, iar unii suferă în tăcere și nu primesc ajutor specializat.

Astfel că elevi de 7-8 ani manifestă tulburări emoționale din cauza problemelor familiale, a lipsei de atenția din partea părinților și a bullyng-ului. 

Sute de copii au ajuns anul trecut în cabinetele psihologilor sau psihiatrilor, în timp ce mulţi alţii suferă în tăcere, fără să primească spirijin.

”Tristeţea pe care el o trăiește, dacă este coroborată cu o situație familiară tensionată, cu părinţi care nu  au dispoziția să vorbească cu copilul, să fie prezenți în viața copilului, atunci el va dezvolta o tulburare de comportament sau o stare emoțională care va duce la anxietate și depresie”, spune Keren Rosner, psiholog.

În ultimii doi ani, aproape 700 de copii au ajuns în cabinetele de psihiatrie pentru a primi tratament de specialitate, iar alţii au avut nevoie de consilieră psihologică.

Este şi cazul lui Lucian, care a apelat la un psiholog pentru a-şi ajuta fiul. Elev la un liceu renumit din Capitală, acesta a devenit repede victima bullyingului şi a refuzat să mai meargă la şcoală.

”Au o gaşcă la ei în clasă, cu copii cu foarte mulţi bani, și au început cu timpul să îl marginalizeze. Sunt copii de bani gata, de politicieni, de doctori, de oameni de afaceri, cu foarte mulți bani. Râdeau de el că nu are haine de firmă ca ale lor. Râdeau, îl făceau tocilar. Ziceau: Pe tine taică-tu te aduce cu maşina la şcoală, noi avem şofer personal”, spune Lucian, tatăl unui elev care suferă de depresie.

Cyberbulling

Mai mult, specialiștii spun că cei mici sunt atacați și în mediul online, mult mai agresiv, fenomenul numindu-se cyberbullying.

”La un liceu bun ar putea să fie copii care nu au banii celorlalţi, dar au creierul celorlalți. Asta nu îi validează însă social. Social te validează lucrurile materiale. Bullyingul, care era fizic până nu demult, acum a devenit și în online.

E cyberbullying, unde copiii sunt atacaţi în mod extrem, mult mai tăios decât o poți face când ești faţă în faţă. E un fenomen care va produce indivizi cu complexe și frustrări acumulate din aceste experiențe negative”, explică Ciprian Necula, sociolog.

Elevi de numai 7 ani să aibă gânduri suicidale sau episoade depresive grave.

Psihologii spun că de vină sunt, în special, problemele din familie, precum divorţul părinţilor sau lipsurile financiare, abuzurile verbale, fizice, psihice sau chiar sexuale, transmite Antena3 CNN.

×
Subiecte în articol: copii depresie anxietate