x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Copilului tău nu îi place să facă baie? Iată ce poți face

Copilului tău nu îi place să facă baie? Iată ce poți face

28 Sep 2022   •   17:06
Copilului tău nu îi place să facă baie? Iată ce poți face

Indiferent de modul în care l-ai îmbăiat pe cel mic cât fost bebe, acesta  poate fi doar un motiv pentru care el nu iubește baia. Există foarte mulți copii care nu adoră acest moment, iar baia nu este opțională.

Dacă te lupți mereu cu puiul tău atunci când vine momentul îmbăierii, atunci este important să începi să faci anumite schimbări, care îl vor face să se bucure de acest moment.

Baia ar trebui să fie un moment distractiv și relaxant pentru el, iar lucrurile pot fi îmbunătățită cu ajutorul anumitor lucruri, pe care tu, ca părinte le poți face.

De ce unii copii nu iubesc să facă baie?

Aceasta este doar una dintre miile de întrebările pe care ți le poți pune referitoare la copilul tău. Mai sunt multe altele, precum, de ce copilul meu nu iubește somnul, sau broccoli sau culoarea x? Etc. Însă, nu trebuie să găsești mereu un motiv pentru a crede că puiul tău are o problemă, ci să cauți acele lucruri pe care i le poți oferi pentru a-l face să iubească chiar și ceea ce crede el că nu este plăcut.

Dacă totuși ai nevoie de motive raționale pentru a înțelege de ce puiul tău nu iubește să facă baie, iată câteva dintre ele:

 

  • A avut parte de experiențe neplăcute în timpul băii. Se poate ca unele băi să îi fi creat disconfort în trecut. Fie că apa a fost prea rece sau prea caldă, fie a fost atins de șampon în ochi, sau pur și simplu nu s-a simțit confortabil. Pentru un copil, orice mic lucru, poate părea o experiență inconfortabilă pe care nu își dorește să o mai repete.
  • Devine independent. Pe măsură ce crește puiul tău poate deveni independent și nu vrea să mai fie întrerupt atunci când se joacă sau când este prins de o anumită activitate pe care o iubește. Acest lucru, îl poate face să refuze momentul îmbăierii, care pare mult mai puțin important sau distractiv pentru el.
  • Frica de necunoscut. Explorarea și curiozitatea sunt calități incredibile ale copiilor. Totuși anume lucruri îi pot speria, pentru că nu înțeleg ce se întâmplă acolo. Din acest motiv, puiul tău are nevoie și de explicații, înaintea de experimentarea propriu-zisă.

 

            Ce poți face ca puiul tău să iubească baia?

            S-ar putea să îți fie ușor să ignori faptul că puiului tău nu îi place să facă baie, cât este foarte mic, dar pe măsură ce crește, lucrurile pot deveni extrem de complicate. De aceea, este momentul să schimbi anumite lucruri care îl vor face să vadă baia ca pe un moment distractiv și plăcut.

            Înainte de toate, ia-o ușor. Pune puțină apă, în cadă, pentru a-i oferi siguranță și control. Dacă el va vedea prea multă apă, s-ar putea să perceapă că este în pericol. Așadar, găsește varianta optimă, care îl va face să se simtă confortabil.

            Fă din acest moment unul diferit. Explică-i și oferă-i o experiență diferită care să îl fascineze. Spre exemplu, folosiți doar în momentul băii anumite lucruri pe care nu le poate utiliza în alte jocuri, sau alege unul dintre aceste halate de baie copii de pe Drool.ro, moi  și pufoase și spune-i povestea acestui moment, în care se va simți pur și simplu uimitor. Va deveni din ce în ce mai curios să facă baie doar pentru a experimenta din nou, acel joc sau acel moment confortabil.

 

           

×