x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Cum ajung adolescenții la înălțimea optimă

Cum ajung adolescenții la înălțimea optimă

03 Iul 2016   •   16:35
Cum ajung adolescenții la înălțimea optimă

Creşterea în înălţime a tinerilor este influenţată în proporţie de 60-80 % de factorul genetic. Există formule de calcul ce estimează înălţimea finală în funcţie de înălţimea părinţilor. Creşterea în înălţime este influenţată şi de alţi factori precum: alimentaţia necorespunzătoare, somnul insuficient, sedentarismul, fumatul, deficitul de vitamine /minerale sau anumite afecţiuni cronice precum boală celiacă (intoleranţă la gluten), hipotiroidismul pot determina o stagnare sau chiar o înălţime finală mică dacă nu sunt diagnosticate şi corectate la timp. De asemenea, debutul pubertăţii poate influenţa înălţimea finală, o pubertate precoce determinând închiderea mai rapidă a cartilajelor de creştere şi o talie finală mică.

Adolescenții aflați în procesul de dezvoltare și maturizare fizică și sexuală trebuie să aibă o alimentație corespunzatoare din punct de vedere calitativ și cantitativ în care să predomine alimentele neprocesate termic, fructele, legumele proaspete, semințele, oleaginoase (alune de pădure, caju, fistic) evitând excesul de grăsimi, dulciuri, făinoase, fast-food etc. O dietă echilibrată trebuie să conțină toate grupele de alimente dupa cum urmează: cereale, carne, pește, ouă, lactate, fructe și legume. Se vor consuma alimente bogate în acid lipoic și acizi grași omega 3 (ulei de măsline, cocos, pește, avocado), nutrienți esențiali pentru procesul de învățare și memorare.

Adolescentele care recurg la diete nesănătoase de slăbire, regimuri foarte restrictive ce privează organismul de o serie de nutrienți, înfometare, pastile de slăbit, sunt predispuse la o serie de probleme nutriționale și psihologice cum ar fi anemiile, avitaminozele, dezechilibre hormonale, tulburări de comportament alimentar tip anorexie – bulimie. Acestea din urmă trebuie tratate ca urgențe medicale deoarece duc la alterarea importantă a stării de sănătate și chiar la deces.

Dr. Amalia Popescu, Medic Specialist Endocrinologie, Clinica Polisano Plaza București

×