Dacă ai pornit în căutarea unui cărucior pentru bebeluşul tău, trebuie să ştii că alegerea lui nu este treabă uşoară. Aspectul, practicitatea şi preţul nu sunt singurele criterii importante.
Recent, specialiştii au descoperit că trebuie să se ţină cont şi de direcţia în care este îndreptată privirea bebeluşului. Astfel, dacă el este plimbat cu faţa spre stradă, fără să vadă chipul mamei, poate deveni emotiv şi anxios, atrag atenţia psihologii Universităţii Dundee, din Scoţia. Clasicele landouri în care bebeluşul stă cu faţa spre mama sau tatăl care îl plimbă sunt mult mai bune decât cărucioarele moderne, în care el este îndreptat cu faţa spre stradă, în ciuda faptului că acestea din urmă sunt mai mici şi mai uşor de manevrat.
Privat de afecţiune
Bebeluşul plimbat într-un cărucior cu faţa spre drum nu beneficiază de atenţia părinţilor tocmai într-o etapă în care el tânjeşte după interacţiune şi în care se formează conexiunile lui cerebrale, atrag atenţia psihologii. "Majoritatea părinţilor cred că bebeluşul este încântat să vadă lumea din jurul lui şi, într-adevăr, el este stimulat de această experienţă. Dar bebeluşul vede lumea fără să aibă în faţa lui un părinte care să i-o explice. Privat de afecţiune şi de comunicarea cu părinţii, el poate deveni stresat, iar acest lucru l-ar putea transforma într-un adult anxios", explică dr Suzanne Zeedyk, coordonatorul studiului.Comunicare cu părinţii
Psihologii au observat că mămicile care îşi plimbă copiii cu faţa spre ele le vorbesc micuţilor de două ori mai mult decât cele care au ales un cărucior modern, cu faţa spre drum. Şi copiii, la rândul lor, vorbesc mai mult cu părinţii dacă între ei există contact vizual. Bătăile inimii bebeluşului devin mai regulate şi adorm mai uşor. Optând pentru un cărucior cu faţa spre drum, părinţii îşi pot stresa bebeluşii. O plimbare prin parc sau pe stradă poate fi chiar traumatizantă pentru bebeluş, atrag atenţia specialiştii în studiul lor. Ei au mai observat că doar unul din 20 de bebeluşi plimbaţi cu faţa spre drum râd, în comparaţie cu jumătate dintre cei care se bucură de privirea protectoare a părinţilor. Pentru acest studiu, psihologii au analizat peste 2.700 de bebeluşi care erau plimbaţi în diferite tipuri de cărucioare.CRITERII. Căruciorul bebeluşului trebuie să fie sigur şi confortabil, dar în acelaşi timp practic. Verifică în magazin dacă el este pliabil, dacă poate fi manevrat cu o singură mână, dacă dispozitivul de blocare este eficient, dacă părţile textile sunt uşor de curăţat. Bebeluşul nu ar trebui să poată scoate elementele detaşabile şi nici să activeze dispozitivul de pliere.
Citește pe Antena3.ro