x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Dermatita atopică

Dermatita atopică

17 Iul 2007   •   00:00

Dermatita atopică este o afecţiune cutanată recidivantă care "imbracă" aspecte multiple. De obicei se localizează la nivelul feţei, al plicilor flexurale, insă poate fi situată şi in alte zone ale corpului.

Dermatita atopică este o afecţiune cutanată recidivantă care "imbracă" aspecte multiple. De obicei se localizează la nivelul feţei, al plicilor flexurale, insă poate fi situată şi in alte zone ale corpului. Este foarte frecventă la sugar şi in prima copilărie, cu tendinţa de a se atenua la copilul mai mare. "Este destul de des intălnită pe un teren moştenit. Predispoziţia familială are un rol important. Boala evoluează in puseuri succesive, condiţionate uneori de infecţii respiratorii intercurente, de medicamente iritante, de detergenţi, de săpunuri, balsamuri etc. Se localizează frecvent la nivelul feţei printr-un eritem al obrajilor, cu respectarea zonei centro-faciale şi se poate extinde pe trunchi sau membre. Ea are tendinţa de a recidiva după doi ani, putănd insă evolua progresiv spre forma de dermatită juvenilă atopică", arată dr. Cristina Ivaşcu, medic pediatru, competenţă in medicina de familie.

Predispoziţie genetică

Vărsta este un criteriu foarte important de ameliorare sau chiar de vindecare a bolii. Pe măsură ce copilul creşte, puseele se răresc, iar la maturitate pot să dispară complet. Dacă există insă o predispoziţie genetică favorizantă, pe un "teren" cu sensibilitate alergică, dermatita atopică poate să mai apară la orice vărstă sau, mai tărziu, la maturitatea persoanei afectate, să evolueze către anumite forme de alergii.

In cazul in care boala s-a instalat, tratamentul trebuie să fie lipsit de agresivitate. Este nevoie de o medicaţie căt mai simplă. In primul rănd, trebuie eliminat orice factor posibil cauzator sau declanşator. Astfel, este bine să fie folosite creme emoliente, aplicate numai pe zonele cu tendinţe de formare a eczemelor. In zonele in care erupţia se usucă exagerat, se vor aplica unguente corticosteroidice, dar numai pentru perioade scurte şi doar la indicaţia medicului. La apariţia semnelor de ameliorare, tratamentul trebuie insă continuat prin aplicarea unor preparate cosmetice-medicament prescrise de specialist.

Ce putem face ca să evităm dermatita atopică? Aflăm de la dr. Cristina Ivaşcu:

"Recomandăm mamelor să evite factorii declanşatori sau agravanţi, mai ales cănd se constată sensibilitatea atopică a copilului". Factori declanşatori pot fi căldura excesivă, dar mai ales detergenţii iritanţi. De aceea, vor fi aleşi detergenţi speciali pentru copii, care să nu afecteze pielea lor extrem de sensibilă. Balsamul care se adaugă la spălatul rufelor poate fi şi el factor cauzant, la fel şi săpunul. De aceea, pentru copii, trebuie utilizat un săpun blănd, pentru piele sensibilă, neiritant.

Sfaturi. Imbrăcămintea nu trebuie să fie dintr-un material aspru sau sintetic. Ca sfaturi terapeutice recomandăm prezentarea la medic, pentru că există proceduri terapeutice, care aplicate cu competenţă, cu răbdare şi cu incredere, adaptate in funcţie de fiecare situaţie particulară, de stadiul evolutiv al bolii, pot permite nu numai ameliorarea, dar şi vindecări clinice pe perioade lungi, cu o evoluţie favorabilă, de durată, la majoritatea copiilor.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului atopică atopic