x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Dinții cu probleme pot pune în pericol sarcina

Dinții cu probleme pot pune în pericol sarcina

de Magda Bucur    |    13 Mar 2016   •   14:16
Dinții cu probleme pot pune în pericol sarcina
Sursa foto: Wavebreakmedia Ltd/Getty Images/Wavebreak Media

În timpul sarcinii, din cauza modificărilor hormonale care apar, femeile pot avea diferite probleme dentare, pornind de la decalcifiere, până la gingivite sau infecții care uneori pot provoca naștere prematură sau probleme de dezvoltare a bebelușului.
”Sunt numeroase cazuri de femei însărcinate care dezvoltă boli ale gingiilor în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale naturale din organism. Dacă îmbolnăvirea gingiilor devine o boală severă, infecția poate afecta dezvoltarea fătului, care poate avea o greutate scăzută la naștere sau probleme de sănătate pe termen lung. Și mai grav, o astfel de afecțiune poate crește riscul nașterii premature”, explică dr. Laura Mocanu, specialist în stomatologie generală la Clinica Art Implant.


Potrivit medicului, aceste probleme pot fi prevenite prin controale periodice la medicul dentist și prin igienizări profesionale, 100% noninvazive. ”Ideal ar fi ca înainte de sarcină să fie rezolvate absolut toate problemele dentare, pentru că după aceea sunt premise doar anumite tratamente. Mai mult, în primele trei luni e bine să nu se intervină, pentru că nu se poate face anestezie. Perioada cea mai stabilă e trimestrul doi de sarcină”, spune specialistul.


Ce alimente sunt indicate
Chiar dacă anumite tratemente stomatologice nu sunt permise, o dietă adecvată în perioada sarcinii va favoriza sănătatea orală. Aceasta înseamnă că nu trebuie să lipsească fructele, legumele, cerealele, produsele lactate sau cele pe bază de soia, care conțin calciu (un element important pentru dezvoltarea oaselor și dinților copiilor), carnea slabă, puiul și peștele. În schimb, trebuie limitat consumul de alimente dulci și zaharoase.


Și hidratarea e foarte importantă
”Cea mai bună băutură, când vine vorba de hidratare și de sănătate orală este apa, pentru că nu conține acizi sau zahăr, care pot cauza carii dentare”, spune dr Mocanu. Produsele lactate sau soia sunt, de asemenea alegeri indicate, mai ales în perioada sarcinii, pentru aportul de calciu.


Dinții trebuie curățați bine
Și perierea serioasă a dinților, de cel puțin două ori pe zi, în special după mese, le poate feri de probleme pe viitoarele mămici. Când fac acest lucru, ele trebuie să aibă grijă să ridice periuța – care e bine să fie moale - până la linia gingiilor. Mai sunt indicate utilizarea unei paste fluorurate și a aței dentare.
Semnele îmbolnăvirii gingivale includ
- sângerarea gingiilor în timpul spălatului pe dinți sau în timpul mesei, când se consumă alimente ceva mai tari;
- gingii roșii (în loc de roz);
- gingii umflate;
- respirație urât mirositoare.

×
Subiecte în articol: dinţi