x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Drumul catre gasca mea

Drumul catre gasca mea

11 Apr 2006   •   00:00

La 15-16 ani, anturajul sau gasca ii impune adolescentului unele standarde in ceea ce priveste comportamentul, preferintele in materie de muzica, filme sau haine. A fi acceptat de cei de aceeasi varsta sau de cei dintr-un anumit grup e foarte important pentru tanarul care se cauta pe sine. "Intotdeauna incerc sa imi fac prieteni care sa fie cu o treapta mai sus decat mine" – spun unii adolescenti. Altii, dimpotriva, intra in grupuri cu comportament deviant. "Membrii grupului contribuie la desemnarea individualitatii distincte a adolescentului. El se identifica cu grupul si asta ii confera siguranta. Anturajul il poate influenta atat pozitiv, cat si negativ pe adolescent. Nevoia de a se afirma, de a iesi in evidenta in contextul relatiilor cu ceilalti este atat de puternica incat adolescentul nu ia in seama ca, uneori, comportamentul prietenilor este superficial si chiar deviant", arata psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

ROLUL PARINTILOR

Tanarul se simte bine printre prietenii sai. Fie ca merg intr-un bar, la o discoteca sau in parc, gasca ii accepta modul galagios, exuberant si uneori agresiv de relationare. Grupul ii ofera adolescentului informatii despre care nu se discuta in unele familii: sexualitate, droguri...

Daca grupul de prieteni are o influenta nefavorabila asupra adolescentului, parintii sunt cei care trebuie sa ii arate drumul cel bun. Ei trebuie insa sa fie obiectivi, sa nu emita judecati pripite. Daca argumentele lor impotriva membrilor gastii copilului se vor baza pe sentimente si emotii, atunci fata sau baiatul va fi si mai deranjat si se va grabi sa se planga prietenilor sai. Adolescentii raspund diferit la criticile parintilor. Unii se revolta, adopta atitudini negativiste, sunt ironici. Unii se inchid in sine, se indeparteaza de parinti si nu mai au incredere in ei. Iar altii vor sa iasa in evidenta cu orice pret, au un comportament provocator, mai ales daca vor sa isi contrazica parintii.

MAI SUNT SAU NU COPIL?

Increderea in sine este zdruncinata pe la 15-16 ani. Pe de o parte, parintii ii spun: "Ce stii tu? Esti doar un copil!", pe de alta parte, in unele situatii i se reproseaza: "Nu mai esti un copil!". "Nevoile adolescentului sunt si ele ambivalente: pe de o parte vrea sa se exprime, sa le arate celorlalti ce calitati are, pe de alta parte vrea sa fie tratat ca un copil, sa ii dea parintii bani in continuare, sa il protejeze in continuare. Apare astfel sentimentul de nesiguranta, apar dificultati de relationare cu parintii sau cu cei de aceeasi varsta. Apar nemultumiri legate de felul in care arata, mai ales in randul fetelor care adopta tot soiul de diete. Apare senzatia ca nu sunt la fel de buni ca modelele sau ca alti membri ai grupului. De aceea, trebuie gasit un echilibru astfel incat sa fie puse in valoare calitatile adolescentului, potentialul lui creativ", precizeaza psihologul Oana-Maria Udrea.

SFATUL MEDICULUI

"Pana acum am fost un copil, am facut ce ati vrut voi, acum ma descopar pe mine si va arat cine sunt eu. Nu mai sunt un copil sa imi spuneti voi ce sa fac." "Acesta este cazul tinerilor care au trait intr-un mediu foarte strict, sever si pe care la aceasta varsta nu il mai accepta. Nu gasesc justificarea restrictiilor si, acum, incearca sa schimbe regulile jocului in relatia cu parintii, incearca sa le arate acestora ca au depasit etapa copilariei si cer sa fie ascultati. Aici este importanta flexibilitatea parintilor in a negocia cu adolescentii niste reguli. Pentru ca este posibil ca in momentul in care tanarul iese din mediul strict al familiei sa cada dintr-o extrema in alta", ne atrage atentia psihologul Oana-Maria Udrea.

APARTENENTA LA UN GRUP. Unii adolescenti sunt sociabili, altii sunt respinsi de grup. Intr-un grup de prieteni se contureaza lideri. Acestia sunt adolescentii carismatici, cu o dispozitie predominant pozitiva, au mai multa incredere in sine si un nivel mai scazut al manifestarilor de agresivitate. Prietenia este una dintre valorile esentiale la 15, 16, 17 ani. Iesirile cu grupul de prieteni ii dau tanarului posibilitatea de cunoastere a celorlalti, apare sentimentul de "noi", sunt create conditiile dezvoltarii individuale intelectuale. COMPROMIS. Unii tineri fac compromisuri pentru a fi primiti intr-o gasca, isi asuma rolul de "binefacator" financiar al acesteia numai pentru a se numara printre membrii ei. "Binefacatorii" sunt cei care nu au incredere in sine si atunci folosesc o multime de mijloace pentru a impresiona, pentru a le cumpara simpatia celor din jur. Si cei care fac lectiile colegilor de clasa intra in aceeasi categorie.
INFLUENTE. Anturajul reprezinta grupul de prieteni care poate avea influenta pozitiva sau negativa asupra adolescentului. De regula, parintii reduc notiunea de anturaj strict la influentele negative. Adesea ii auzim spunand despre copilul lor: "El e cuminte, n-are anturaj!". Dar psihologul Oana-Maria Udrea precizeaza ca anturajul poate juca si un rol pozitiv in dezvoltarea adolescentului. SFAT. Adolescentii respinsi de mai multe ori de un grup pot esua in gasti cu comportament deviant. Rolul parintilor este foarte important in a-i face pe copii sa nu se perceapa ca fiind respinsi de cei din jur. E foarte bine ca parintele sa il directioneze pe adolescent spre a-si constientiza propriile calitati, sa il indrume in asa fel incat sa se accepte pe sine si sa renunte treptat la dorinta de a obtine simpatia celor din jur.
×
Subiecte în articol: părinţii sănătatea adolescentului