x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ești însărcinată? Iată care sunt lucrurile interzise în cele nouă luni de sarcină

Ești însărcinată? Iată care sunt lucrurile interzise în cele nouă luni de sarcină

de Magda Bucur    |    10 Ian 2017   •   17:34
Ești însărcinată? Iată care sunt lucrurile interzise în cele nouă luni de sarcină
Sursa foto: Digital Vision./Getty Images

Despre lucrurile care sunt interzise în perioada sarcinii se știe mai mult sau mai puțin și fiecare femeie ține cont de anumite reguli atunci când este gravidă. În general, cele mai multe teorii se pun de acord în priviința a două lucruri: drogurile și alcoolul sunt absolut interzise în timpul sarcinii. Iată o listă cu alte șase lucruri care ar trebui evitate în perioada în care fătul se dezvoltă în pântecele mamei:

1. Anumite alimente. Carnea crudă și fructele de mare trebuie evitate pentru că pot conține toxoplasmoză sau salmonela. Carnea de pește, în special rechin, macrou, pește sabie sau biban, pentru că poate conține mercur, de asemenea trebuie evitată. Dacă vă este poftă de pește puteți încerca tonul din conservă, însă este bine să nu exagerați. Ouăle crude pot și ele conține salmonela, așa că este mai bine să evitați sosurile făcute în casă pe bază de ouă. Nici brânzeturile de tip Roquefort, gorgonzola, feta, Camembert sau brie nu sunt tocmai indicate, pentru că pot conține listeria, o bacterie care trece prin placentă și poate afecta dezvoltarea fătului.

2.Nu văruiți camera copilului! Chiar dacă ardeți de nerăbdare ca cel mic să apară în viețile voastre, iar participarea la amenajarea camerei lui pare o idee bună, aduceți-vă aminte că vopselurile pot fi extrem de toxice. În funcție de solvenții și substanțele chimice folosite la fabricarea vopselurilor, acestea pot fi nocive, mai ales pentru o femeie gravidă.

3. Nu exagerați cu cafeaua! Dacă beți cele două, trei cești de cafea pe care le beți în mod obișnuit în timpul unei zile, vă va crește tensiunea arterială, ritmul inimii și veți merge mai des la toaletă. În plus, cafeina trece prin placentă, iar metabolismul copilului este încă în dezvoltare, așa că nu va reuși să se protejeze de efectele ei. Între 150 și 300 de miligrame de cafeină zilnic ar trebui să fie doxa maximă de cafeină pe care să o consumați. Luați în considerare faptul că acestă substanță nu se găsește doar în cafea, ci și în anumite sucuri, în ciocolată sau chiar în unele medicamente.

4. Nu purtați stileto. Încercați să rămâneți la tocuri de maximum 6 centimetri sau la platforme. Pe măsură ce burta vă crește, se schimbă centrul de greutate, așa că vă crește instabilitatea. În plus, gleznele se umflă oricum în timpul sarcinii, așa că nu veți vrea un motiv în plus pentru dureri de picioare.

5. Nu faceți baie fierbinte sau jacuzzi. Dacă simțiți dureri în timpul sarcinii, nu vă gândiți să vă relazați cu o baie fierbine sau la saună. O temperatură ridicată a corpului, în primul trimestru de sarcină poate duce la avort spontan sau defecte la naștere. Puteți face băi călduțe.

6. Stați departe de pisici. Dacă aveți o pisică, nu-i schimbați nisipul, decât dacă purtați mănuși de protecție și vă spălați temeinic după aceea, pentru că fecalele de pisică pot conține toxoplasmoză, o boală parazitară care afectează fătul.

×