Printr-un tratament timpuriu si eficient, rata de supravietuire in randul copiilor cu cancer poate depasi 80%, avertizeaza profesorul doctor Alp Ozkan, oncopediatru la Anadolu Medical Center (foto), cu prilejul unui simpozion la care au participat medici si ziaristi din Romania. Cele mai frecvente forme de cancere la copii sunt leucemiile (30%), apoi tumorile cerebrale (20%) si limfomul (18%). Cele trei forme de cancer reprezinta 70% dintre cancerele diagnosticate la copiii intre 0 si 16 ani. Cancerul este o boala in crestere la persoanele peste 16 ani. In crestere, dar intr-un ritm mai scazut, este si la copii sub 16 ani. Evident sunt importante cauzele acestei boli la varste fragede. In opinia profesorului Alp Ozkan, cauzele cancerului la copil trebuie cautate foarte aproape de noi. Daca la adultul care fumeaza doua pachete de tigari pe zi este descoperit un cancer pulmonar cauza este limpede. Insa la un copil de trei ani acelasi cancer este ciudat. In aceste conditii, medicul trebuie sa analizeze tipul cancerului, factorii genetici, de mediu. De aceea, inainte de a concepe copilul, viitorii parinti ar trebui sa-si echilibreze stilul de viata. Deoarece fatul poate fi afectat de unele substante cancerigene din alimente, din tigari, din mediul inconjurator etc. In privinta tumorilor cerebrale la copii, profesorul Alp Ozkan atrage atentia supra telefoanelor mobile. De asemenea, specialistul turc recomanda sa reducem timpul de folosire a laptopului, a calculatorului, de stat in spatii supraincarcate de unde electromagnetice, cu sisteme de alarma etc. "Pentru ca scalpul copiilor nu este complet dezvoltat si este foarte sensibil la radiatii', explica specialistul. In cazul copiilor sub un an cu tumori cerebrale, capul se mareste foarte mult, apar stari de voma, dureri de cap dimineata, al celor cu leucemie se observa sangerari nazale si gingivale, marirea nodulilor limfatici, dureri ale oaselor. In cazul limfoamelor, apar si persista in zona gatului ganglionii limfatici mariti. In multe cazuri, copiii au febra si parintii cred ca este o banala raceala. Dar daca febra e persistenta, parintii trebuie sa consulte rapid specialistul, pentru ca poate fi leucemie.
Ce trebuie facut? Ar trebui sa reducem timpul cat stam cu telefonul mobil la ureche si, daca trebuie sa vorbim, sa o facem la telefonul fix. Sa ne intoarcem la alimentatia traditionala, a bunicilor nostri, fara pesticide si alte substante cancerigene, fast food, indulcitori artificiali, bauturi carbogazoase colorate, spune profesorul Oskan.
Cancerul la copil este diferit de cancerul la adult. Deoarece copilul nu este o miniatura a adultului. Copilul are o anatomie diferita. Vestea buna este ca sansa de vindecare este de pana la 80% la cei sub 15 ani, in timp ce la adult, este de doar 30%.
Dar pentru aceasta este foarte importanta diagnosticarea precoce. La copil, dar si la adult, in cancer, rata de supravietuire este influentata de varsta pacientului, comorbiditati, stadiul bolii si tipul acesteia. "Sa cunosti identitatea tumorii inseamna sa stii care este problema moleculara ce a dat nastere bolii. Daca stim acest lucru, folosim inhibitori pentru acea problema moleculara, putem obtine rezultate mult mai bune in tratament. De fapt, ne ajuta sa dam cat mai putine toxine pacientului. Avantajul acestei tehnici este de 25%-40% fata de vechile proceduri, dar depinde de varsta, stadiul bolii, comorbiditati, tipul tumorii", concluzioneaza profesorul doctor Necdet Üskent de la acelasi centru medical.
Numarul pacientilor straini care vin aici pentru a-si ingriji sanatatea a crescut de la 3.400 in 2010 la 4.500 anul trecut. Lunar, sunt consultati aproximativ 500 de pacienti straini, dintre care intre 150 si 200 din Romania.