MP3 îmbătrâneşte urechea internă (medie). Şi, din păcate, tinerii sunt afectaţi de acest fenomen. Şi, din păcate, tot ei amână foarte mult consultarea medicului. Adică ajung la medic atunci când leziunile sunt definitive. Atunci când se instalează surditatea.
Risc de explozie
Un adolescent din zece este în pragul surzeniei. Iată un fenomen foarte puţin cunoscut. La ieşirea de la un concert zgomotos sau de la un club de noapte, urechile sunt "amorţite" din cauza larmei, iar totul în jur parcă se roteşte cu viteză. Aceste simptome fac parte din TSA: traumatism sonor acut. TSA e periculos, deoarece ne afectează auzul. Mulţi pacienţi, mai cu seamă tineri, amână prezenţa la medic când sentinţa e definitivă şi tristă, avertizează doctorul Jean Michel Klein, medic specialist ORL, citat într-un articol publicat recent în Le Figaro. Doctorul Michel Klein mai dă o şansă acestor tineri. Potrivit acestuia, totuşi, un tratament cu corticoizi, iniţiat rapid, după o audiogramă, poate limita pierderea auzului. În plan anatomic, pierderea auzului se traduce printr-o alterare a celulelor cili din urechea internă. Aceste aproximativ 15.000 de celule, deşi au un rol crucial pentru auz, totuşi sunt extrem de fragile. Ele pot "să explodeze" sub efectul presiunii induse asupra cavităţii numite cochlea, din cauza expunerii prelungite la nivele foarte înalte de zgomot.
Oboseala auzului
Pragul spre durere se situează la 120 de decibeli, dar traumatismele sonore acute apar la depăşirea acestui prag. Doctorul avertizează că simptomele se pot estompa după câteva ore, dar tabloul acestor semnale numit "oboseala auzului" este suficient pentru ca tinerii să fie alertaţi. În unele cazuri, celulele cu cili sunt distruse provocând tulburări constante de auz, însoţite sau nu de acoufene.
Fenomen frecvent, care poate afecta una sau ambele urechi, acufenele se traduc prin percepţia de zgomote sau vâjâituri în urechi: zumzăit, fluierat... Acufenele apar ca urmare a unei leziuni obstructive la nivelul urechii externe sau a unei leziuni a urechii medii sau interne. Potrivit unei anchete derulate pe parcursul câtorva ani, aceste traumatisme sonore acute afectează anual aproximativ 1.400 de persoane în Franţa.
Într-un top al factorilor cauzatori ai acestui tip de traumatisme muzica la maximum ascultată în concerte, în discoteci se poziţionează pe primul loc, urmată de împuşcături, explozii, petarde, alarme şi chiar sunetele telefoanelor mobile. De altfel zgomotele foarte puternice pot provoca chiar perforarea unui timpan sau o luxaţie a lanţului de oscioare din cauza unei unde de şoc. Aceste leziuni ale urechii medii sunt curente în timpul exploziilor pe fondul unor atentate teroriste. Dar aceleaşi leziuni sunt posibile - ce-i drept mai rar - în timpul unui concert.
Un handicap profund
Pe lângă aceste traumatisme, medicii sunt extrem de îngrijoraţi în privinţa unui alt fenomen: MP3. Concluzia multor studii care au vizat repercusiunile MP3 asupra auzului adolescenţilor este dramatică: MP3 accelerează îmbătrânirea urechii interne. De altfel, în multe ţări ziua de 11 martie este consacrată acestui fenomen, cu scopul de a atrage atenţia asupra pericolului la care se expun în special adolescenţii. Conform unui raport european, între 50 şi 100 de milioane de cetăţeni din ţările Uniunii Europene folosesc, în mod curent, aceste aparate, dintre care aproximativ 10 milioane sunt în pericol de a-şi pierde auzul, pentru că stau cu căştile la urechi multe ore la rând, cu sonorul la maximum. Tinerii care fac o pasiune pentru MP3 dezvoltă o acomodare cu sunetele foarte intense, care în timp se traduce printr-o formă de dependenţă. Suntem în faţa unei situaţii aberante. Deoarece s-a reuşit reducerea cazurilor de surditate din cauze profesionale, dobândită la locul de muncă, prin îmbunătăţirea prevenţiei, în schimb observăm o creştere a cazurilor de surditate cauzate de fenomenul numit "dă muzica mai tareeeeee!". Dar trebuie reamintit adolescenţilor că surditatea este un handicap profund atât în familie, în viaţa socială, cât şi în plan profesional.
PREVENŢIE. În privinţa consecinţelor unui alt fenomen - walkmans - al anilor '80 nu se pot face evaluări, deoarece nu sunt studii epidemiologice. Totuşi, specialiştii în proteze auditive consideră că un număr mare de aparate au fost folosite de tineri pentru recuperarea capacităţii auditive. O anchetă recentă iniţiată în şcoli a relevat faptul că un adolescent - sub 17 ani - din zece prezintă un început de surditate, cu o pierdere de auz de peste 20 dB. În ultimii ani, la nivel european a crescut numărul campaniilor de prevenire a consecinţelor acestui fenomen printre adolescenţi.
Citește pe Antena3.ro