x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Ilinca nu a auzit niciodată vocea mamei

Ilinca nu a auzit niciodată vocea mamei

de Preoteșoiu Carmen    |    22 Mar 2012   •   10:26
Ilinca nu a auzit niciodată vocea mamei

Are ochii vioi, zambetul larg si bucuria oricarui copil, atunci cand isi zareste parintii. Ilinca s-a nascut in urma cu cinci luni la maternitatea din Brasov. Parintii au asteptat-o cu emotie si nerabdare, ca pe minunea care ar putea sa le intregeasca fericirea. Mama i-a numarat degetelele, i-a privit piciorusele, i-a mangaiat fiecare particica a corpului, multumindu-i lui Dumnezeu pentru fetita pe care le-a daruit-o, frumoasa si intreaga la trup si la minte. Nici prin gand nu le-a trecut parintilor ca bucuria le va fi umbrita de vestea cumplita data de medici: fetita nu auzea. “La inceput ne-au zis ca ar fi din cauza lichidului amniotic, care nu s-a resorbit total sau asa ceva, recomandandu-ne sa avem rabdare. La o luna am fost la maternitate, unde am facut o analiza care ne-a confirmat vestea cumplita. Rezultatul a fost negativ, copila noastra nu aude. Am mers apoi si la o clinica particulara, unde aparatura necesara este performanta. Am consultat diferiti medici, pana am ajuns la doctorul Sabau', povesteste tatal fetitei, George Piticea. Doctorul audiolog, Cristian Grigorita, recomandat de doctorul Sabau, a inceput din acea clipa sirul analizelor si testelor menite sa-i stabileasca clar, fara tagada, diagnosticul Ilincai. “In timp ce fetita noastra dormea, doctorul a realizat seria de teste. Ni s-a spus clar care este verdictul: Hipoacuzie neurosenzoriala profunda bilaterala'. De-atunci, celor doi parinti nu li se tihneste nici mancarea, nici somnul, nimic. Viata lor s-a transformat intr-o cursa rapida si extrem de obositoare pentru strangerea de fonduri necesare achizitionarii a doua aparate auditive. In lipsa loc, nervul urechii s-ar putea atrofia, copila nu ar putea sa invete sa vorbeasca, iar evolutia ei ar stagna.

Parintii Ilincai au venituri modeste, abia daca isi permit efectuarea a doua analize extrem de importante-encefalograma si RMN. Medicii, dar si parintii care au trecut prin aceeasi drama, le-au recomandat celor doi parinti ca ar fi bine sa mearga pentru acele teste la o clinica din Timisoara, centru renumit pentru acuratetea rezultatelor obtinte. “Costa foarte mult, ne-am imprumutat la rude, la prieteni. Ne este foarte greu, mai ales ca fetita noastra are nevoie de doua aparate auditive si ulterior, de doua implanturi cohleare. Pentru noi este o incercare tare grea, dar nu o sa ne dam batuti. Trebuie sa luptam cu toate fortele noastre', spune tatal, si hotararea i se simte puternic in voce. Cazurile pe care le-a vazut in filmuletele trimise de alti parinti care au trecut prin situatii similare sunt pentru cei doi parinti marturii clare ale succesului si a faptului ca se poate. “Sunt sanse sa fie un copil ca toti ceilalti. Ei merg la scoala, se dezvolta normal, vorbesc, gandesc, nici nu zici ca ar fi avut vreo problema', spune George Piticea. Ca sa ajunga in situatia descrisa de tata, Ilinca trebuie sa aiba doua aparate auditive pe care sa le poarte 6 luni. Dupa aceasta perioada, timp in care logopedul nu trebuie sa lipseasca din viata copilei, ar trebui sa se efectueze implantul cohlear. Abia dupa acest moment, drumul pe care o ia fetita pare sigur si promitator. “Aparatele auditive costa 3.000 de euro. Casa de asigurari ne-a oferit maximum de 1.850 de lei. Am primit o donatie de 1.000 de euro si am mai avea nevoie de inca o mie. Aparatele sunt bune si extrem de necesare. Partea cea mai dificila este strangerea banilor pentru cele doua implanturi cohleare. Ne costa intre 52.000 si 54.000 de euro ambele, iar clinica despre care am auzit ca ar fi cea mai buna pentru astfel de cazuri este in Austria', povesteste tatal.

Fara nici o speranta din partea statului

A trimis omul mesaje, mailuri peste tot. Si-a sunat cunostintele, a batut la usi in spatele carora nu stia daca va primi vreun raspuns favorabil, dar nu a pregetat. Doctorii i-au spus ca in primii 3 ani se formeaza vorbirea, ca acest timp este vital pentru dezvoltarea ei, si ca lupta nu trebuie sa se sfarseasca, pana ce copila nu va primi cele doua implanturi. Tatal stie ca statul nu il poate ajuta. Listele de asteptare ale copiilor care sufera de aceeasi boala ca si Ilinca sunt lungi, ca niste cearceafuri uriase, care imbraca disperarea si necazul oamenilor. Parintii Ilincai isi pun toata speranta in Dumnezeu si in semenii lor. Amandoi stiu ca alta solutie nu au. Decat sa creada in bunatate si in minuni!

Caseta

Sa le fim alaturi!

Pasii facuti catre vindecarea Ilincai sunt mici, deocamdata. Ei se masoara in peste 53.000 de euro. Pentru cei care vor sa o ajute pe fetita de doar cateva luni sa auda, pe numele mamei, Andreea Piticea, la Raiffeinsen Bank, agentia Astra, s-au deschis urmatoarele conturi:

-in lei : RO76 RZBR 0000 0600 1417 6351

-in euro: RO78 RZBR 0000 0600 1438 8163

Pentru mai multe detalii, parintii Ilincai pot fi contactati la numarul de tel: 0734.753.126

×