x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

In burtica invat sa mananc

0
17 Mar 2006 - 00:00
Bebelusul simte gustul chiar inainte de a veni pe lume. El invata sa guste si sa manance inca din burtica mamei. Explicatia: in viata intrauterina, de pe la 12-14 saptamani, bebelusul inghite din lichidul in care pluteste – lichidul amniotic. Or, acest lichid, care contine proteine, glucide, lipide, are un gust influentat de ceea ce mananca viitoarea mamica. Astfel, puiul de om se familiarizeaza cu gusturile alimentelor, pe care mai tarziu le va recunoaste. Mai intai prin intermediul laptelui de la mama sa.

GUSTUL DULCE AL LAPTELUI DE MAMA


Dupa gustul lichidului amniotic, urmatorul gust perceput de copil este cel al laptelui matern. Laptele de mama are un gust foarte bun, este dulce, cremos. Fiind primul pe care-l simtim cand venim pe lume, tocmai de aceea gustul dulce este preferatul tuturor. Dr. Nicoleta Bobe, medic primar pediatru, specialist in neonatologie la Spitalul Polizu, spune ca: "Gustul laptelui matern variaza in functie de cantitatea de glucide, lipide pe care le contine, dar si in functie de eventualele substante chimice pe care mama le primeste si care pot modifica, de regula, in rau gustul laptelui matern. Dar indiferent de gust, copilul se obisnuieste cu laptele primit de la mama sa imediat dupa nastere. Laptele matern este un aliment perfect adaptat nevoilor nutritionale ale pruncului si tolerantei sale digestive".

Laptele praf are cu totul alt gust decat laptele matern. Din punct de vedere al gustului, formulele de lapte praf se impart in lapte dulce sau mai putin dulce. Insa cele mai sanatoase pentru copil sunt formulele de lapte mai putin dulce. De aceea dr. Nicoleta Bobe sfatuieste toti parintii si colegii pediatri sa aiba foarte mare grija in momentul in care aleg o formula de lapte.

APA SI CEAI


Referitor la alte lichide pe care copilul le primeste in primele luni de viata, dr. Nicoleta Bobe spune ca acestea pot fi apa sau ceaiul. Apa nu prezinta nici un fel de probleme, dar infuziile din plante, utilizate fie pentru hidratare in sezonul cald, fie pentru combaterea colicilor abdominale, trebuie date intotdeauna neindulcite sau cat mai putin indulcite. Recomandarea specialistului nostru este de a fi date neindulcite si cu lingurita, copilul hranit la san neavand nevoie de alte lichide in cantitati mari. Trebuie evitate cu precadere ceaiurile instant, care au continut ridicat de glucoza sau dextroza. Atentie la miere! Ea este interzisa sub varsta de 6 luni, restrictia mergand pana la varsta de 1 an. In ceea ce priveste utilizarea zaharului, daca este absolut necesar, acesta trebuie fiert cel putin zece minute. De asemenea, este important sa se utilizeze in cantitate cat mai mica – sub o lingurita cu zahar la 100 de mililitri de lichid. Toate aceste masuri sunt menite a descuraja tendinta catre dulce a copilului.

DIVERSIFICAREA ALIMENTATIEI


Gustul este un simt care se educa in timp. Pentru parinti si medici, acesta este un avantaj extraordinar, dar in acelasi timp implica si o responsabilitate deosebita.

Avantajul tine de faptul ca avem posibilitatea de a educa gustul copilului in functie de corectitudinea cu care introducem alimentele. Responsabilitatea ce le revine adultilor este de a invata copilul cu gusturi sanatoase, nu neaparat cu gusturi bune, dr. Nicoleta Bobe referindu-se in special la gustul dulce. Momentul diversificarii alimentatiei (introducerea in dieta sugarului a alimentelor solide: legume, fructe, carne) este unul crucial pentru viitorul comportament alimentar al copilului. Ultimele tendinte in diversificarea alimentatiei inregistreaza de fapt intoarcerea catre atitudinea de acum un secol, cand copiii erau hraniti exclusiv la san pana la 5-6 luni, iar hrana solida era introdusa mai tarziu.

Primele alimente recomandate in dieta copilului sunt legumele fierte, care ii dau posibilitatea de a se obisnui cu gustul de fibre alimentare prelucrate termic. In plus, legumele asigura aportul de minerale, vitamine si contribuie la normalizarea tranzitului intestinal. Ulterior, piureul de legume amestecat cu carne ofera posibilitatea introducerii primei proteine de calitate in afara celei provenind din lapte.

De retinut ca este important pentru copil sa se obisnuiasca mai intai cu gustul legumelor, si abia apoi cu cel al fructelor. Intr-adevar, fructele sunt de obicei bine primite de copil, avand gust dulce.

Diversificarea alimentatiei presupune o mare responsabilitate a parintilor. Ei trebuie sa inteleaga necesitatea de a respecta etapele introducerii alimentelor, asa cum au fost enumerate de dr. Nicoleta Bobe. "In felul acesta vor reusi sa cultive tipurile de gusturi sanatoase cu care copilul vine in contact."

Este foarte bine ca prichindelul, cand invata sa manance cu lingurita, sa stea la masa cu parintii, iar acestia sa manance corect, astfel incat copilul sa aiba un model bun. Copilul din dragoste fata de parinti va invata sa manance corect ceea ce i se ofera.

SFATUL MEDICULUI


Medicul pediatru Nicoleta Bobe atrage atentia asupra unui aspect important in cultivarea gustului copilului: "Cel mic trebuie sa vada cat mai putine dulciuri concentrate sau alimente industrializate in jurul lui. Un copil care a consumat multe legume si fructe in primele 18 luni de viata instinctiv nu prefera dulciurile concentrate. Din punctul acesta de vedere trebuie sa ne educam prietenii, bunicii ca este mai benefic ca, atunci cand vin in vizita, sa le aduca copiilor o punga cu fructe decat una cu dulciuri." De asemenea, este de evitat consumul frecvent de alimente prajite sau foarte grase, care favorizeaza obezitatea mai ales in perioada 6-14 ani.

EDUCATIE. Pe parcursul intregii copilarii este important sa invatam prichindelul sa manance atat legume, cat si fructe proaspete. Pe masura ce creste, copilul devine o prezenta tot mai activa in viata de familie, motiv pentru care trebuie sa ne educam noi insine spre a adopta obiceiuri alimentare sanatoase. Un copil invata mai mult din ceea ce vede, decat din ceea ce i se spune. Parintii sunt un exemplu pentru copii, iar adultii trebuie sa constientizeze si sa analizeze corectitudinea dietei practicate in familie. Daca in familie se consuma fructe, si copilul va consuma fructe. HIDRATARE. Un obicei deosebit de important este acela de a invata copiii sa bea lichide, dar in special apa. Gustul bauturilor racoritoare nu este indicat in copilarie. Atat copiii incepand de la 3-4 ani, cat si adultii este ideal sa bea cel putin doi litri de lichide pe zi.

STIRI
ALAPTARE. Compozitia laptelui matern este unica, fiind determinata genetic. Proteinele, glucidele, lipidele variaza de la o mama la cealalta. Sunt mame care au un lapte gras, bogat in lipide. Copiii acestora cresc rapid in greutate, uneori peste un kilogram lunar. Dar exista si lapte matern cu continut scazut in lipide, copiii hraniti astfel avand o dinamica de crestere mai redusa. Asta nu inseamna ca laptele respectiv nu este sanatos, pentru ca intotdeauna copilul isi acopera nevoile nutritionale prin cantitatea de lapte consumata. Daca beneficiaza de un lapte mai gras, va bea o cantitatea mai mica. Iar cel care primeste lapte mai putin caloric va bea o cantitate mai mare, conform nevoilor lui.

DEPRINDERI. Copilul are dreptul de a gusta din toate, iar parintii au obligatia de a-i explica ce este si ce nu este sanatos. Micutul poate refuza unele alimente. In acest caz, alimentul cu pricina va fi lasat deoparte pentru scurt timp si dupa aceea se va incerca din nou, pentru ca fiecare gust se formeaza incet-incet. Mama poate insista putin, fara a face din asta o obsesie. Important este sa nu forteze si sa nu traumatizeze copilul. Eventual mama poate incerca sa guste acel aliment si sa-i explice copilului ce este, cum este... Cu ajutorul exemplului personal si cu multa dragoste, copilul va invata.

NATURAL. Plantele aromatice sunt benefice in alimentatia copiilor inca de la varste mici. Patrunjelul, mararul, tarhonul, coriandrul dau un gust placut alimentelor, in acelasi timp completand aportul de vitamine si de minerale. De aceea, pentru sanatatea celor mici, mamele merita sa faca un exercitiu de imaginatie si rabdare, astfel incat copiilor sa le placa aromele naturale.
Citeşte mai multe despre:   mama,   lapte,   copilul,   dulce,   gust,   nicoleta bobe,   invata,   matern,   sanatatea copilului,   gustul

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare

Studiu: Gătitul cu biomasă, precum lemnul, poate duce la afecțiuni pulmonare
Imaginile avansate obținute cu ajutorul tomografie computerizate au arătat că persoanele care gătesc folosind combustibil din biomasă pot dezvolta probleme pulmonare de la concentrația periculoasă de...

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei

Cuvintele pe care le folosim, cauză a depresiei
Depresia este o tulburare de dispoziție/stare foarte des întâlnită, din păcate.  Provoacă simptome severe care afectează modul în care te simți, gândești și gestionezi activitățile tale zilnice, iar...

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2

Activitatea fizică reduce riscul de îmbolnăvire gravă cu virusul SARS-CoV-2
Persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai protejate cu 34,3% de simptomele grave dacă desfășoară activități fizice, arată un studiu din Brazilia al Fundaţiei pentru Cercetare,...

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...
Serviciul de email marketing furnizat de