x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Infofolirea, o greseala

Infofolirea, o greseala

17 Apr 2006   •   00:00

Frigul si soarele cu dinti si-au facut aparitia, iar multi parinti stau cu frica in san din cauza racelilor si au obiceiul de a-i infofoli pe cei mici. Ceea ce este complet gresit. Pentru ca excesul termic duce la transpiratie, iar umezeala de la nivelul pielii favorizeaza aparitia infectiilor respiratorii, atrage atentia medicul primar pediatru Nicoleta Bobe de la Spitalul Polizu. Asa ca racesc mai usor tocmai acei copii infofoliti de teama racelilor.

Hainute comode

Copiii nu sunt chiar atat de sensibili precum cred parintii si bunicii si nu trebuie cocolositi. Sa nu uitam ca atunci cand ies afara, copiii sunt in continua miscare, se agita, alearga, motiv pentru care au nevoie de hainute comode. Joaca este indatorirea zilnica a copiilor, iar cel mai distractiv pentru ei este mersul in parc. In plus, iesirea in aer liber este un important factor de calire a organismului. De aceea, este indicat ca micutii sa fie dusi in parc zilnic, chiar daca sunt zile mai reci sau bate putin vantul. In aceste situatii le putem pune o bluzita in plus, dar sa fie una pe care o putem da jos foarte usor in momentul in care copilul se incalzeste. Dr. Nicoleta Bobe considera ca este bine sa lasam copiii sa se miste, sa se joace, pentru ca asta este misiunea lor. Datoria noastra este de a-i proteja corespunzator si de a nu-i tine transpirati. Pentru ca mai ales bunicii ies in parc cu copiii, trebuie sa avem grija sa ii facem sa inteleaga ca infofolirea copiilor este o greseala.

Crema pe nasuc, maini si buze

In afara de infofolirea din cap pana-n picioare, o alta greseala facuta de parinti este aceea ca uita sa protejeze cu creme speciale pielea bebelusilor. Frigul, vantul si soarele intens deshidrateaza fata, buzele si mainile celor mici.

Inca de la nastere, pielea este prima bariera de protectie fata de mediul inconjurator. Aerul rece, vantul si poluarea sensibilizeaza pielea fina a bebelusului care devine foarte vulnerabila la diferentele de temperatura intre interior si exterior. Chiar si copiii prezinta un risc crescut de uscare a pielii, boala numita xeroza, care se agraveaza in sezonul rece. Inrosirea obrajilor si a mainilor, asprirea si iritarea pielii, uscarea buzelor sunt consecinte ale expunerii la frig si vant fara protectie.

Pentru prevenirea problemelor cutanate din timpul iernii, medicii pediatri recomanda utilizarea produselor dermatocosmetice pentru bebelusi.

Fata si mainile trebuie protejate cu creme cu textura grasa sau cu lotiuni si sprayuri speciale contra frigului. Cele pe baza de apa termala si uleiuri minerale si vegetale au actiune hidratanta si antiiritanta. Aplicarea produselor se face cu o jumatate de ora inainte de a iesi din casa, insistand pe nasuc, frunte si barbie si se poate reinnoi ori de cate ori este nevoie. Chiar si lotiunile hidratante aplicate dupa baita asigura un film hidrolipidic la nivelul pielii, care protejeaza intregul corp. Buzele uscate si crapate din cauza frigului au nevoie de ingrijire speciala, mai ales ca saliva, suzeta, suptul la san sau tetina biberonului ingreuneaza cicatrizarea leziunilor. De aceea, iarna, micutul nu trebuie scos din casa fara a i se aplica un balsam special pentru buze.

Bebelusi, la plimbare

Chiar si bebelusii sub un an pot fi scosi la aer indiferent de anotimp, bineinteles, iarna doar cateva minute. "Dupa 10-14 zile de viata, in functie de greutatea la nastere, copilul deja poate fi expus la aer. Expunerea la aer se face in mod progresiv, se incepe cu 10-15 minute si se creste in functie de sezon, cu durate ceva mai mari in sezoanele primavara-vara", recomanda medicul primar pediatru Nicoleta Bobe.

Daca parintii sunt mai tematori, prima data pot expune copilul la aer doar aerisind camera in care se afla micutul. Daca temperatura de afara este scazuta, capsorul copilului poate fi acoperit cand aerisim camera. El poate fi imbracat cu o hainuta suplimentara sau doar acoperit cu paturica. Bebelusul nu va fi scos la plimbare in perioadele in care vantul sufla cu putere, ploua sau vremea este geroasa. Praful ridicat de vant, mai ales in zonele urbane, reprezinta un pericol pentru copii. Ei pot face foarte usor conjunctivite din pricina vantului si a prafului ridicat.

Sfatul medicului

Parintii trebuie sa tina cont de parerea copiilor mai marisori cAnd spun ca le este cald, nsa trebuie ntotdeauna si verificati. Medicul pediatru Nicoleta Bobe este de parere ca „n casa si afara, la temperaturi de peste 18 grade Celsius, copiii nu mai au nevoie de caciulita. Din pacate, noi, romAnii, avem tendinta de a exagera n ceea ce priveste mbracamintea. Consecinta: copiii nu sunt caliti, ceea ce nu este normal. AtAt timp cAt nici noi nu simtim nevoia sa ne acoperim capul cu ceva la o anumita temperatura, nici copiii nu au nevoie“. Pentru a ne da seama daca princhindelului i este frig putem verifica temperatura mAinilor, a fetei, a picioarelor. MAinile nu trebuie sa fie nghetate sau vinetii, dar nu trebuie sa fie nici calde sau transpirate.

HIDRATARE. Atunci cand stam mai mult afara cu copilul si suntem departe de casa, cei care insotesc copilul trebuie sa se asigure ca au luat un biberon cu ceai sau cu apa plata sau o sticla cu apa, compot, suc de fructe pentru copiii mai mari. Este importanta hidratarea mai ales cand copilul se misca foarte mult. Chiar daca afara este frig, pericolul deshidratarii persista, pentru ca nazdravanul nu sta locului o clipa, transpira si are nevoie de lichide.
HAINUTE. Cand copilul merge afara, el trebuie imbracat tot asa cum parintele insusi simte nevoia sa se imbrace. Daca pielea copilului este usor umeda in jurul gatului si pe spate inseamna ca este mult prea gros imbracat. Hainutele pentru copii, mai ales cele care vin in contact direct cu pielea, trebuie sa fie din fibre naturale. Maiourile, body-urile, bluzitele de corp, tricourile trebuie sa fie din bumbac sau din in, pentru ca aceste fibre naturale absorb transpiratia.

AER CURAT. Baile de aer si de soare sunt sanatate curata pentru copii. Expunerea la aer curat este o modalitate naturala de calire a organismului. Ea trebuie respectata si nu trebuie impietata prin excesul vestimentar. Cele mai benefice sunt expunerile la aer curat in afara Bucurestiului sau a marilor orase, intens poluate. Trebuie evitate arterele circulate atunci cand iesim la plimbare cu copilul. Pentru a respira aer de calitate, cele mai potrivite sunt iesirile in parc, la padure, la munte, unde copilul trebuie sa se simta in largul lui.

×
Subiecte în articol: copiii copilul sanatatea copilului