SANATATEA ADOLESCENTULUI
Profesor doctor Mihai Gheorghe, seful Clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Clinic de Urgenta Militar Central, ne explica tulburarile de somn la tineri.
STELUTA INDREI
Jurnalul National: Este insomnia o problema de sanatate in randul tinerilor?
Mihai Gheorghe: Insomnia este o problema importanta de sanatate pentru ca statisticile existente la ora actuala arata ca aceasta boala se intalneste la 5%-11% din populatie. Prezenta ei s-a constatat in ultimii ani si la tineri, ceea ce este destul de grav, mai ales ca, se stie, insomnia creste in frecventa o data cu inaintarea in varsta.
Care sunt cauzele insomniei?
Sunt cauze de natura psihologica, de exemplu, insomnia determinata de schimbarea fusului orar sau de stilul de viata dezordonat, care este specific adolescentilor. De regula, cand insomnia nu depaseste o saptamana, ea este ocazionala, fiind cunoscuta ca insomnie de scurta durata. In situatia in care insomnia depaseste o luna, deja vorbim despre formele cronice ale acestei suferinte. Sunt o serie intreaga de afectiuni in structura carora apare insomnia ca simptom. Acest lucru este o constanta in afectiunile psihiatrice. De exemplu, in depresie, un simptom-tinta este insomnia.
Tulburari asociate
Are importanta corelarea insomniei ca simptom cu o afectiune psihiatrica?
Are o importanta covarsitoare. Pentru ca, de exemplu, daca nu tratam corespunzator depresia, nu vom putea corecta tulburarea de somn. In aceasta situatie, daca ne vom axa numai pe tratamentul tulburarii de somn, nu vom reusi niciodata sa combatem insomnia. Depresia are o frecventa mare, inclusiv la tinerii din Romania. Eu estimez ca avem intre 2,5 si 3 milioane de bolnavi cu depresie. Insomnia apare mai ales in randul femeilor tinere, care sunt mai predispuse la depresie. Consumul mare de alcool, tabagismul, tulburarile de anxietate si de personalitate se intalnesc din ce in ce mai frecvent la tineri, in special la cei de sex masculin.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Mai sunt si alte afectiuni care provoaca insomnia?
Sunt afectiuni somatice, care determina insomnia. In special afectiunile respiratorii, bolnavii cu astm, cei cu bronho-pneumopatie cronica obstructiva, pacientii coronarieni. Daca este o insomnie pe care nu o putem corela cu nici o afectiune psihiatrica sau somatica, atunci vorbim de insomnia primara. Cel care are o insomnie primara este mai iritabil, mai nervos, are somnolenta la trezire, cefalee, tulburari in concentrarea atentiei si tulburari de memorie.
Probleme ale tinerilor
De ce este important ca insomnia sa fie combatuta?
Faptul ca insomnia afecteaza populatia tanara nu trebuie sa ne lase indiferenti, pentru ca, daca apare in corelare cu afectiuni psihiatrice, inseamna ca pentru societatea romaneasca este un avertisment. Inseamna ca tineretul nostru are o anumita predispozitie pentru un anumit tip de imbolnavire. Nu putem spune ca tinerii nostri se imbolnavesc, de exemplu, de depresie, pentru ca Romania este o tara saraca. Aceasta corelatie nu mai este valabila si nu rezista la analize obiective. Din punctul meu de vedere, tinerii de astazi fac depresie pentru ca traiesc intr-o tara ca Romania cu disponibilitati foarte mari, dar cu angajamente pentru populatie care sunt foarte mici, in special pentru tineri de la care se asteapta atat de mult. Lipsa de perspectiva, faptul ca in intervalul acesta de 15 ani la noi nu s-au conturat niste reguli, precepte, in care tineretul sa aiba incredere, faptul ca tinerii pleaca inca din Romania in procente alarmante explica aceasta corelare cu probleme psihiatrice. Daca insomnia nu este tratata medical, ea va determina inevitabil scaderea performantelor profesionale sau scolare ale tinerilor insomnici. Insomnia are conotatii si mai severe la nivel social: 40% dintre cei care au accidente de circulatie sau accidente de munca sufera de insomnie.
Unii tineri au obiceiul sa invete noaptea tarziu...
Este o eroare. Performantele nu se obtin prin excese de zel si acelea depuse in dinti de ferastrau. Viata noastra nu este si nu trebuie sa decurga pe acest model. Performantele maxime le obtin cei care evolueaza step by step, intr-un program ordonat, in care sa existe un echilibru intre efortul intelectual, relaxare, sport si odihna. Nu intamplator se spune ca persoanele care duc o viata ordonata sunt alergatorii de cursa lunga. Anularea odihnei nu este decat in detrimentul tinerilor. Noaptea este facuta pentru a dormi. Ziua este facuta pentru a avea o activitate. Este necesar sa se asigure igiena somnului, care inseamna momente de relaxare, eliminarea stereotipiilor din viata, a sedentarismului in special pentru tineri, lupta impotriva tentatiilor varstei alcool, tutun, droguri.
|
RECOMANDARI. "In primul rand trebuie ca persoanele cu insomnie sa se adreseze medicului. Dar in Romania sunt foarte putini care vin la medic pentru astfel de probleme. Ceea ce inseamna ca la noi oamenii nu au nivelul de intelegere si de educatie necesar in legatura cu semnificatia si consecintele insomniei. Medicul trebuie sa interpreteze corect semnificatia aparitiei insomniei", afirma prof. dr. Mihai Gheorghe.
ORE DE SOMN. Somnul nostru este odihnitor daca arhitectura lui nu este modificata. Avem nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte, durata medie si arhisuficienta pentru ca omul sa-si recupereze toate energiile pierdute pe parcursul zilei.
TRATAMENT. Potrivit prof. dr. Mihai Gheorghe, "insomnia nu se poate rezolva fara tratament. Dar tratament nu inseamna doar medicamente. Tratamentul corect al insomniei inseamna individualizarea factorilor psihologici sau patologici care au determinat aparitia insomniei. Trebuie sa introducem modele de educatie pentru combaterea insomniei. Exista posibilitatea interventiei psihologului, care este foarte eficienta in cazul tinerilor, pentru ca se practica terapiile comportamental-cognitive. Alaturi de aceasta intervine arta de a introduce un medicament care sa reechilibreze acele faze ale somnului. Medicamentele trebuie sa tina cont de faptul ca ne adresam insomnicilor tineri, nu trebuie sa le afecteze activitatea zilnica si nu trebuie sa dea dependenta".
|