x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Jocul, soarele, apa: prieteni sau duşmani?

Jocul, soarele, apa: prieteni sau duşmani?

de Oana Antonescu    |    Mirela Dădăcuş    |    14 Iul 2009   •   00:00
Jocul, soarele, apa: prieteni sau duşmani?
Sursa foto: /iSTOCK

Marea, nisipul, toboganele cu apă, corzile elastice, caruselele îi ademenesc pe cei mici la joacă. Dar distracţia se poate transforma în suferinţă când jocul celor mici nu este supravegheat de adulţi sau când locurile de joacă nu sunt sigure. Poate fi tentant pentru părinţi să-şi lase copilul să se joace în voie pe plajă sau în parcul de distracţii, pentru ca astfel să aibă mai mult timp pentru ei. Însă, lăsându-l nesupravegheat, există riscul accidentelor.



Nici chiar copiii mai mari nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi. Asiguraţi-vă că locurile de joacă sunt în aria dumneavoastră vizuală, că sunt sigure şi că jucăriile şi modul de a se distra nu sunt periculoase. Toboganele de apă, de exemplu, pot fi fisurate, corzile elastice şi carusele vechi şi nesigure. Asiguraţi-vă, de asemenea, că ele sunt adaptate vârstei copilului. De exemplu, toboganul cu apă poate fi prea înalt sau caruselul prea rapid pentru copilul dumneavoastră.

PLAJĂ, CU RESTRICŢII
Când se joacă pe plajă, copiii sunt expuşi unui pericol invizibil: razele ultraviolete. Expunerea prelungită la soare îi poate provoca micuţului arsuri solare sau insolaţie. "Trebuie ştiut că soarele, pe lângă efectele sale pozitive (cum este aportul de vitamina D, utilă în prevenţia şi tratarea rahitismului), poate fi şi periculos. Copiii sub un 1 nu ar trebui expuşi direct la soare. Pentru ei, este suficientă cantitatea de radiaţie solară care străbate tricoul, umbrela sau cea reflectată de apă.

Copiii mai mari de 1 an pot fi expuşi la soare, dar sub nici o formă între orele 10:00 şi 16:00, când razele solare cad perpendicular pe suprafaţa pământului şi efectul lor este mai intens. Chiar şi respectând acest interval orar pentru plajă, micuţii trebuie protejaţi cu creme de fotoprotecţie, cu şepci, tricouri, pantaloni", atrage atenţia medicul specialist dermatolog Bianca Diaconu, de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti.

PERICOL DE ÎNEC
Câteva secunde de neatenţie din partea părinţilor sunt suficiente pentru ca micuţul să se înece, chiar şi în apă mică. Doctorul Eliza Cinteză, medic specialist pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului "Alfred Rusescu" din Bucureşti, secţia Terapie Intensivă, ne oferă câteva sfaturi de prim ajutor în caz de înec. Copilul trebuie scos din apă, încercând să-i menţinem gâtul imobilizat; chemăm ambulanţa; plasăm copilul pe un plan dur şi-l dezbrăcăm de haine (în caz de înec în apă rece); în cazul în care copilul nu respiră, trecem la pasul următor: destupăm, dacă este posibil, căile aeriene de alge, nisip etc., introducând degetul arătător în gura copilului, apoi reevaluăm respiraţiile spontane.




Dacă nu au apărut, îi facem respiraţie artificială, "gură la nas şi gură", adică gura noastră va prinde etanş nasul şi gura copilului. Insuflăm de două ori, apoi verificăm respiraţia spontană şi prezenţa pulsului palpând lateral, la nivelul "mărului lui Adam" sau la nivelul axilei. Dacă are puls, insuflăm aer de 20-30 de ori pe minut, adică o dată la 2-3 secunde, schimbând cu un al doilea salvator fie până soseşte ambulanţa, fie până când copilul îşi reia respiraţia. Dacă nu are puls, se trece la resuscitare cardiopulmonară, dar aceasta ar trebui făcută doar de cei care ştiu asemenea manevre.

STUDII
Mai multe studii au corelat expunerea exagerată la soare în copilărie şi arsurile solare suferite în primii nouă ani de viaţă cu o frecvenţă mai mare a cancerelor cutanate la vâstă adultă. Iată de ce este atât de important ca părinţii să protejeze copiii de efectele nocive ale razelor ultraviolete.

SFATURI
Copiii cu vârste între 1 şi 4 ani şi 15 şi 18 ani sunt mai expuşi la înec. De aceea, părinţii trebuie să ţină seama de următoarele sfaturi: să nu lase copilul sub 4 ani nesupravegheat lângă piscină, bazin, pe plaje. Să interzică adolescentului să facă baie în locuri nepermise, mai ales dacă nu ştie să înoate şi nu are pregătire teoretică legată de riscuri; să încurajeze învăţarea şi practicarea înotului; să înveţe manevrele de resuscitare cardiopulmonară de bază.


Sfatul medicului
"Pentru copii, sunt recomandate cremele de fotoprotecţie cu factor de protecţie de minimum 25-30. Ele trebuie aplicate cu o jumătate de oră înainte de expunerea la soare şi se repetă aplicarea din două ore în două ore. În cazul în care copilul a suferit o arsură solară uşoară, părinţii pot aplica pe zona afectată o compresă umedă, creme cosmetice "after sun", iar în cazuri mai grave se poate ajunge la tratament antiinflamator local sau chiar general", precizează medicul specialist dermatolog Bianca Diaconu.

×
Subiecte în articol: copilul sanatatea copilului