Nu contează căt de precauţi sunt părinţii in alegerea maşinii pe care urmează să o conducă adolescentul proaspăt beneficiar al carnetului de şofer. Pentru că riscurile pe care şi le asumă adolescenţii la volan sunt foarte mari, indiferent de marca maşinii.
Nu contează căt de precauţi sunt părinţii in alegerea maşinii pe care urmează să o conducă adolescentul proaspăt beneficiar al carnetului de şofer. Pentru că riscurile pe care şi le asumă adolescenţii la volan sunt foarte mari, indiferent de marca maşinii. Accidentele in care sunt implicaţi tineri din grupa de vărstă 18-22 de ani sunt din ce in ce mai numeroase. Singurele atuuri ale unui proaspăt conducător auto pentru a evita pe căt posibil accidentele sunt atenţia, siguranţa in coordonarea mişcărilor şi asumarea responsabilităţii. Iar toate acestea se invaţă de la părinţi. "Părinţii, fie că le place, fie că nu, sunt modele pentru copiii lor din toate punctele de vedere. Şi cănd vine vorba de condus maşina, adolescentul imită modelul părintelui care are carnet de şofer. Dacă işi vede tatăl că şofează neatent, cu mişcări bruşte, cu viteză, cu nervi, atunci şi adolescentul la răndul lui va conduce la fel. Pe de altă parte, dacă părintele conduce maşina ezitant, cu o permanentă teamă de a nu face accident, tănărul va fi şi el fricos, nehotărăt la volan. Ambele atitudini de acest fel il fac pe adolescent un şofer vulnerabil", explică psihologul Gabriela Ianculescu de la clinica TerapiaM.
Gaşcă
Chiar dacă vărsta minimă pentru obţinerea carnetului de şofer este mai mare in ţara noastră decăt in alte state (18 ani la noi, comparativ cu 16 ani in SUA), riscurile sunt totuşi mari in momentul in care adolescentul urcă la volan. Deoarece majoritatea tinerilor de 18-20 de ani simt nevoia să iasă din tipare, să le demonstreze celorlalţi că sunt speciali. De aceea işi doresc să conducă maşini cu căt mai mulţi cai-putere... In plus, adolescenţii vor să facă parte dintr-un grup de referinţă. Iar regulile grupului sunt literă de lege pentru ei. Astfel, dacă prietenii merg cu maşina la discotecă şi se urcă la volan fără nici o problemă chiar dacă au consumat alcool, in mod cert şi copilul dumneavoastră va face asta.
Reguli
Pentru siguranţa la volan a adolescentului este important ca părinţii să exercite un oarecare control asupra proaspătului conducător auto. Dacă tănărul a reuşit să treacă din prima examenul pentru carnetul de şofer nu inseamnă că el este un şofer in toată puterea cuvăntului. Cănd adolescentul are carnetul in mănă, el are impresia că este stăpănul străzii. Aici intervine rolul părinţilor, care trebuie să il controleze in mod subtil şi să ii insufle tănărului regulile de bază pentru a fi in siguranţă la volan.
In primul rănd, părinţii ar trebui să le interzică tinerilor să urce la volan cănd sunt extrem de obosiţi. Deoarece oboseala reduce capacitatea de a reacţiona corect şi in timp util. In plus, telefoanele mobile ar trebui să fie inchise, pentru că, in caz contrar, distrag atenţia tinerilor ce se află la volan. Este esenţială respectarea unei reguli de bază pentru un şofer incepător, cu atăt mai mult cănd la volan este un adolescent: interdicţia de a conduce noaptea. Potrivit statisticilor, cele mai multe şi mai grave accidente cu victime din răndul adolescenţilor au loc noaptea.
SFAT. "Este bine ca părinţii să urmărească discret modul de a conduce al tănărului. Iar in cazul in care are tendinţa de a conduce cu viteză şi fără a se asigura suficient, părinţii trebuie să ia măsuri. Fie să ii interzică tănărului să mai urce la volan, fie să ii facă un program de condus, eventual insoţit de unul dintre părinţi", este sfatul psihologului nostru.