x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Lactatele fac osul rezistent

Lactatele fac osul rezistent

23 Aug 2005   •   00:00
SANATATEA ADOLESCENTULUI
Corpul uman contine aproximativ 1,2 kg de calciu, 99% din aceasta cantitate se gaseste in oase si dinti, iar restul – in sange. De aportul de calciu din adolescenta depinde daca individul va suferi sau nu de osteoporoza mai tarziu.

"In adolescenta se constituie aproape 50% din masa osoasa. Daca nu primeste necesarul de calciu in aceasta perioada critica, tanarul nu va ajunge in jurul varstei de 30 de ani la densitatea osoasa normala.

Dupa aceasta varsta, masa osoasa incepe sa descreasca, mai rapid sau mai putin rapid, in functie de alimentatie, stil de viata si activitate fizica", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Calciul intervine nu numai in functionarea si dezvoltarea sistemului osos, ci si in functionarea muschilor si a sistemului nervos. Lipsa de calciu se manifesta prin irascibilitate, nervozitate, contractii musculare (carcei), amorteli si furnicaturi, oboseala si rezistenta scazuta la efort.

Alimentatia


Intre 14 si 18 ani, un tanar trebuie sa primeasca 1.300 de miligrame de calciu zilnic. Pe langa calciu, in adolescenta sunt importante si alte minerale: fosfor (1.250 de mg pe zi), magneziu (410 mg/zi la baieti si 360 mg/zi la fete), fluor (3,2 mg baietii si 3,9 mg fetele).

Calciul este asimilat cel mai bine din alimente, atat din cele de origine animala, cat si din cele de origine vegetala. Cea mai buna sursa de calciu sunt lactatele. Desi sunt bogate in calciu, branzeturile prezinta dezavantajul ca sunt foarte bogate in calorii si ingrasa, de aceea se impune un consum rational. Iaurtul insa este sarac in calorii, dar foarte bogat in calciu. Produsele din soia (branza tofu), varza alba, broccoli, conopida, varza de Bruxelles, salata, telina, fasolea boabe, lintea, nautul, andivele, algele marine brune, caisele, prunele, smochinele, nucile, susanul contin cantitati importante de calciu, motiv care ele nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia curenta.

Peste oceanic


Vitamina D, care se sintetizeaza in principal prin expunere la soare, este indispensabila pentru asimilarea calciului si fixarea sa in oase. De asemenea, lactoza din lapte si acidul lactic din produsele fermentate (iaurtul, kefirul) favorizeaza absorbtia calciului. Dieta adolescentilor trebuie sa contina obligatoriu peste gras oceanic, deoarece acizii grasi esentiali, in special cei 3 omega din acest peste, sporesc asimilarea calciului. Exista insa si produse care diminueaza absorbtia calciului si pun in pericol sanatatea sistemului osos al viitorului adult. In aceasta categorie intra cerealele complete. Daca contin o cantitate mare de fitati (saruri insolubile), cerealele pot impiedica absorbtia calciului si pot favoriza eliminarea lui o data cu fecalele. "Atentie insa, caci fumatul si alcoolul impiedica asimilarea calciului si a magneziului", avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi. Uneori, tinerii consuma chiar si 1-2 litri de bauturi carbogazoase pe zi. Acestea diminueaza fixarea calciului daca sunt pe baza de cola, acid ortofosforic sau E-338 (folosit pentru acidularea unor bauturi racoritoare).

SFATUL MEDICULUI


"Copiii si adolescentii nu ar trebui sa manance mezeluri si branza topita. Acestea au un continut ridicat de fosfati, care impiedica absorbtia calciului. Tinerilor le este recomandata o dieta echilibrata, bogata in proteine si calciu, pentru ca la varsta adulta sa nu aiba de suferit. La recomandarea medicului, adolescentii pot lua si suplimente nutritive cu calciu, mai ales daca fumeaza, consuma alcool sau bauturi carbogazoase, au o alimentatie dezechilibrata. Suplimentele pe baza de coral sunt foarte bune, desi sunt ceva mai scumpe. Coralul contine cantitatea optima de calciu si fosfor necesara pentru sanatatea oaselor", arata prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

APORT. In perioada pubertatii, in scheletul osos se depun aproximativ 270-290 de miligrame de calciu pe zi. Aceasta inseamna ca, pana la 18 ani, aportul zilnic trebuie sa fie intre 600 si 1.200 de miligrame. La varsta adulta, cantitatea necesara este de 900 de miligrame, iar la femeile aflate la menopauza aportul zilnic de calciu trebuie sa creasca la cel putin 1.200 de miligrame.

MEDICAMENTE. Stim ca fetele sunt foarte preocupate de silueta. Pentru a scapa de kilogramele in plus, unele tinere apeleaza la o dieta drastica si la diuretice, fara sa constientizeze ca isi expun sanatatea unor riscuri grave, prin aport alimentar insuficient in perioada de crestere si prin eliminarea excesiva a calciului o data cu diureticele. Absorbtia calciului este impiedicata si de administrarea unor antibiotice, cum este tetraciclina. In cantitati mari, tetraciclina contribuie la aparitia hipocalcemiei si la ingalbenirea dintilor.
×