x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Lasati-ma sa imi fac de cap!

Lasati-ma sa imi fac de cap!

00 0000   •   00:00

Stari de melancolie inexplicabile, izolare, uneori chiar episoade depresive, irascibilitate, note proaste, esec scolar, in cazuri extreme – fuga de acasa... Nu este descrierea unui film de actiune, nici a unei telenovele. Sunt aspecte ale vietii reale a oricarui tanar de 14-20 de ani.

Stari de melancolie inexplicabile, izolare, uneori chiar episoade depresive, irascibilitate, note proaste, esec scolar, in cazuri extreme – fuga de acasa... Nu este descrierea unui film de actiune, nici a unei telenovele. Sunt aspecte ale vietii reale a oricarui tanar de 14-20 de ani. Si, din pacate, sunt situatii carora majoritatea parintilor de adolescenti nu stiu cum sa le faca fata. Toleranta si tactul sunt atuurile cele mai de pret pentru parintii care isi doresc o relatie armonioasa si cu cat mai putine conflicte cu copilul lor. Aceleasi calitati sunt valabile si in cazul profesorilor: o atitudine toleranta, de intelegere din partea cadrelor didactice le va da tinerilor incredere in ei, ii va stimula sa invete, si in acest mod se vor evita problemele scolare.

Diferente. Principala explicatie a arhicunoscutului conflict intre generatii este ca in cele mai multe dintre cazuri exista o diferenta intre viteza cu care se petrec transformarile in viata tanarului si ritmul schimbarilor de atitudine din partea parintilor. La varsta adolescentei interesele se redistribuie: aderenta la grupul familial scade in favoarea iesirilor cu prietenii. De asemenea, nu trebuie sa ne minunam daca baietelul care era blond si dragalas este acum vopsit brunet, cu creasta si are piercing in spranceana, deoarece gusturile la aceasta varsta sunt dintre cele mai ciudate. Insa cel mai important este ca in adolescenta apar, din punct de vedere psihologic, nevoi noi: autonomie, independenta, libertate si intimitate. Nevoi cu care parintii se impaca destul de greu. Mama si tata vor sa detina controlul asupra copilului lor, fapt resimtit de adolescent ca o invadare a vietii intime.

Echilibru. "Adolescentul, pe de o parte, vrea sa se exprime, sa le arate celorlalti ce calitati are, pe de alta parte, vrea sa fie tratat ca un copil, sa ii dea parintii bani in continuare, sa il protejeze. Apare astfel sentimentul de nesiguranta, apar dificultati de relationare cu parintii sau chiar cu cei de aceeasi varsta. Apar nemultumiri legate de modul in care arata, mai ales in randul fetelor care adopta tot felul de diete. Apare senzatia ca nu sunt la fel de buni ca alti membri din grupul caruia ii apartin. De aceea, trebuie gasit un echilibru, astfel incat sa fie puse in valoare calitatile adolescentului, potentialul lui creativ", explica psihologul Oana-Maria Udrea, de la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Fuga de acasa. In plus, tinerii timizi sunt ezitanti, tacuti, au inhibitii, au retineri in a se integra intr-un grup. Iar daca pe acest fond se adauga certurile permanente ale parintilor, impunerea unor reguli percepute de tineri ca fiind "comuniste", amenintarile, se poate ajunge la situatii foarte grave, cum ar fi fuga de acasa sau chiar tentativa de suicid.

Reguli. Totusi nu trebuie sa se inteleaga ca tinerii sunt niste fiinte rebele, care au voie sa faca tot ce le trece prin cap, fara sa suporte consecintele. Capacitatea de discernamant a adolescentilor, desi este in formare, e redusa, iar maturitatea emotionala, aproape inexistenta.

De aceea e necesara o pregatire a tanarului pentru o relatie armonioasa. Cea mai indicata este comunicarea parinti – adolescent, prin care sunt stabilite reguli. Astfel, tanarul va afla treptat cu cine e bine sa fie prieten, cand are voie sa iasa in oras, unde, cand trebuie sa invete, dar si care sunt consecintele incalcarii acestor reguli. Insa pentru ca regulile sa functioneze, parintii trebuie sa reprezinte pentru tineri modele clare, precise si consecvente.
Sfatul psihologului
"Tinerii incearca sa isi defineasca identitatea si sa accepte atat modificarile interioare, cat si pe cele din mediul in care isi desfasoara activitatea. De aceea, viata adolescentilor este presarata cu perioade de confuzie. Neincrederea in fortele proprii, accentuata de o atitudine agresiva, lipsita de intelegere din partea parintilor, conduce la dificultatea de a face fata anumitor situatii sociale. Asa se explica manifestarile uneori iesite din comun ale tinerilor", explica psihologul Oana-Maria Udrea.
EXTREME
Lipsa de toleranta din partea parintilor poate transforma un tanar normal intr-un adolescent cu probleme de integrare intr-un grup sau care "evadeaza" in alcool sau in droguri. Dupa ce scapa de restrictiile parintilor, tinerii simt ca pot sa faca ce vor si, neavand o idee foarte clara despre valorile care trebuie respectate, cad in capcana "libertatii exagerate". La polul opus se situeaza adolescentii care beneficiaza de o toleranta excesiva din partea parintilor. Sunt tinerii care au intotdeauna tot ceea ce isi doresc, au mana libera sa faca ce vor inca de la cele mai mici varste. Si in acest caz se poate ajunge la situatii nefericite: asocierea cu un grup de prieteni nepotriviti, consumul de droguri. Solutia consta intr-o relatie deschisa intre parinti si tineri si o toleranta moderata, dublata de respectarea unor reguli.
SCOALA
Esecul scolar apare in special cand tanarul este nesigur pe el, cand adultii care il inconjoara nu il inteleg. Astfel, daca parintii si profesorii apeleaza la amenintari si la constrangeri pentru a-i determina pe tineri sa invete, efectul va fi exact invers. De asemenea, un licean, care a luat o nota proasta si care este certat de parinti din aceasta cauza, va percepe reactia mamei si a tatalui ca pe o descurajare. Un rol important il au profesorii, care, pentru a beneficia de simpatia tinerilor, trebuie sa incerce sa ii inteleaga, amintindu-si de vremurile cand erau ei insisi elevi.
×
Subiecte în articol: parintilor sănătatea adolescentului