Numeroşi copii işi pun părinţii pe jar, plăngăndu-se in fiecare zi de dureri de burtică. Ingrijorarea mămicilor este cu atăt mai mare, cu căt cei mici acuză dureri abdominale aproximativ la aceeaşi oră, zilnic, săptămăni la rănd, iar durerile sunt insoţite de diverse alte simptome, dureri de cap sau greaţă. Ce e de făcut? Consultarea medicului pediatru sau a medicului de familie este esenţială pentru determinarea unui diagnostic corect.
Numeroşi copii işi pun părinţii pe jar, plăngăndu-se in fiecare zi de dureri de burtică. Ingrijorarea mămicilor este cu atăt mai mare, cu căt cei mici acuză dureri abdominale aproximativ la aceeaşi oră, zilnic, săptămăni la rănd, iar durerile sunt insoţite de diverse alte simptome, dureri de cap sau greaţă. Ce e de făcut? Consultarea medicului pediatru sau a medicului de familie este esenţială pentru determinarea unui diagnostic corect. Durerea abdominală recurentă este una din cele mai frecvente cauze de prezentare la medic la vărsta preşcolară sau şcolară. Aproximativ 10% dintre copiii de vărstă preşcolară sau şcolară au dureri abdominale recurente sau cronice.
De ce se plăng cei mici de dureri de burtică? La această intrebare ne răspunde dr Cristina Ivaşcu, medic pediatru, competenţă medicină de familie: "Cauzele pot fi numeroase şi diverse, dar, in mai puţin de 10% dintre cazuri, pot fi cauze organice. Vărful de frecvenţă este intălnit la vărste intre 4 şi 13 ani. Durerea abdominală recurentă poate include trei sau mai multe episoade de durere abdominală, care durează cel puţin trei luni. Durerile abdominale recurente, in 90% dintre cauze, au substrat neorganic, psihogen", precizează specialistul nostru.
Cauze psihogene
In cazul in care micuţul nu suferă de o boală, indiciile unei stări anormale sunt paloarea, greaţa, anorexia, cefaleea, vertijul sau constipaţia. Acest tip de durere abdominală apare la copiii sensibili, incordaţi, hiperprotejaţi ori cu antecedente familiale de anxietate. La aceşti copii, durerea este cauzată in special de factori psiho-sociali cum ar fi relaţia inadecvată copil-părinţi, restricţiile excesive, dezamăgirea copilului, comparaţiile nefavorabile, reacţiile depresive cauzate de performanţele sociale nesatisfăcătoare, problemele şcolare, separarea părinţilor, moartea unui membru al familiei, divorţul, părăsirea familiei de unul dintre părinţi, insuficienta comunicare dintre copil şi familie, problemele de boală din familie, frica de boală etc.
BOALĂ. Durerile abdominale recurente organice pot fi cauzate de anumite boli precum: apendicita cronică, parazitozele intestinale, ulcerul peptic, colitele, enterocolitele, problemele biliare, hepatitele cronice, inflamarea ganglionilor limfatici, infecţia cu Helicobacter pylori, cauzele ovariene sau testiculare ori diabetul zaharat. Asocierea durerii abdominale cu tulburări de creştere sau cu pierdere in greutate şi prezenţa durerilor colicative sugerează o boală organică.
Sfatul medicului
Se poate face diferenţa intre cauzele organice şi cele psihogene ale durerii abdominale? Răspunsul la această intrebare il primim tot de la dr Cristina Ivaşcu: "Diferenţierea intre durerea emoţională şi cea organică poate fi foarte dificilă, mai ales că este posibil ca ambele forme să coexiste. Totuşi, cele mai frecvente cauze ale durerilor abdominale de care se plăng copiii sunt parazitozele intestinale şi Helicobacter pylori, bacterie prezentă din ce in ce mai des şi la copilul mic".