x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Mania numită blog

Mania numită blog

04 Dec 2007   •   00:00

Blogmanie. Aşa ar putea fi definită intr-un cuvănt pasiunea cu care copiii, adolescenţii şi chiar şi adulţii işi impărtăşesc sentimente, frustrări sau dorinţe in spaţiul virtual.


Blogmanie. Aşa ar putea fi definită intr-un cuvănt pasiunea cu care copiii, adolescenţii şi chiar şi adulţii işi impărtăşesc sentimente, frustrări sau dorinţe in spaţiul virtual. Milioane de tineri care au crescut cu mouse-ul de la calculator intr-o mănă şi cu telecomanda in cealaltă işi deschid inima şi mintea pe paginile de internet. Astfel incăt oricine are o conexiune la internet, din orice colţ al lumii, poate să pătrundă in intimităţile exprimate online.

Prin intermediul blogurilor, tinerii işi creează prietenii, testează limitele societăţii printr-un limbaj lipsit de restricţii, işi exprimă emoţiile, işi găsesc iubit/iubită, fac declaraţii de orice fel... Totul fără măcar să se ridice din faţa calculatorului. Este metoda prin care adolescenţii de astăzi interacţionează: totul este virtual, inclusiv sexul uneori.

Exteriorizare

"Blogurile au prins foarte bine la publicul tănăr, deoarece răspund, probabil, unor nevoi de exprimare. Această formă de comunicare in spaţiul virtual este o modalitate de exteriorizare in special pentru tinerii de 12-20 de ani. Exprimarea pe blog are o funcţie de exteriorizare a stărilor emoţionale. In acelaşi timp, prin deschiderea unui blog, adolescenţii işi semnalează social existenţa şi experienţele", explică specialistul nostru Oana Maria Udrea, psiholog in cadrul Ambulatoriului de Specialitate al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

Pentru tinerii timizi, cu probleme de exteriorizare şi de comunicare cu cei de aceeaşi vărstă cu ei, blogul reprezintă un spaţiu de depăşire a inhibiţiilor. Aflaţi in faţa tastaturii calculatorului, adolescenţilor le este mai uşor să exprime ceea ce simt. Pentru că, deşi blogul se adresează tuturor internauţilor, "există o mai mare relaxare la adăpostul comunicării indirecte, iar adolescentul poate să joace orice rol işi doreşte in spaţiul virtual", arată specialistul.

Psihologul atrage atenţia părinţilor ai căror copii stau toată ziua in faţa calculatorului că este esenţial ca adolescenţii să iasă din viaţa online şi să trăiască in lumea reală, cu prieteni adevăraţi, cu relaţii sociale consolidate prin comunicarea directă. In caz contrar, tinerii riscă să rămănă ancoraţi in lumea virtuală şi vor intămpina dificultăţi serioase de adaptare la viaţa de dincolo de ecranul calculatorului.

PĂRINŢI. Cei mai fideli cititori ai blogurilor ar trebui să fie părinţii. De foarte multe ori, furia şi sinceritatea duse la extrem ar putea să ii sperie pe părinţii adolescenţilor. Insă citind zi de zi blogurile, părinţii află despre copiii lor lucruri pe care aceştia nu le-ar impărtăşi in mod curent şi pot observa dacă ceva este in neregulă.

BENEFICII. "Tinerii care obişnuiesc să scrie zilnic pe blog dezvoltă o anumită abilitate de a-şi expune propriul punct de vedere. Invaţă să işi structureze şi să dea coerenţă ideilor", precizează specialistul.

×
Subiecte în articol: işi sănătatea adolescentului