x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Naștere naturală sau cezariană?

Naștere naturală sau cezariană?

de Magda Bucur    |    24 Noi 2015   •   20:52
Naștere naturală sau cezariană?

La fel cum sarcina evoluează pe o perioadă de nouă luni, în care viitoarea mamică se obișnuiește cu gândul venirii pe lume a bebelușului, și decizia de a naște natural sau prin operație cezariană trebuie luată după discuții îndelungate, împreună cu medicul curant, punând în balanță avantajele și riscurile fiecăreia dintre ele, este de părere dr. Anita Maxim – medic specialist în obstetrică-ginecologie la Spitalul European Polisano.

Acolo unde e vorba despre o pacientă fără afecțiuni asociate, care să impună cezariana, nașterea naturală reprezintă alegerea cea mai sigură atât pentru ea, cât și pentru bebeluș. Este un proces fiziologic în cursul căruia se desfășoară toate mecanismele necesare adaptării bebelușului la viața extrauterină, dar și a mămicii la noul ei rol. Deși este, fără îndo¬ială, un proces dureros, este unul natural și, în absența unor probleme dovedite, fiecare gravidă este pregătită fizic pentru nașterea naturală. Riscul de sângerare și compli¬cații postpartum (infecțioase, hemoragice, trombotice) este mai mic în cazul nașterii natu¬rale. De asemenea, declanșarea lactației, precum și retragerea uterului se petrec mai rapid, după o naștere natuarlă decât după o cezariană. „Nașterea naturală oferă o perioadă de recuperare mai scurtă, astfel încât mama poate să fie aproape de bebelușul ei încă din primele clipe după naștere. Acest lucru este posibil și după cezariană, dar cu limitele impuse de o mobilizare posto¬peratorie mai dificilă”, spune dr. Maxim. Deloc de neglijat este și aspectul psihologic al nașterii pe cale naturală, mămi¬cile resimțind de cele mai multe ori un sentiment deosebit de bucurie și încredere în forțele proprii, reușind să aducă pe lume un bebeluș.

Intervenție doar în cazul unor afecțiuni care o impun
Totuși, există situații în care nașterea pe cale naturală nu este posibilă. „Dacă e vorba de afecțiuni materne sau fetale care o impun, cezariana este metoda prin care putem să aducem pe lume un bebeluș sănătos, protejând în același timp starea de sănătate a mamei”, spune dr. Maxim. Nașterea prin cezariană implică și complicațiile specifice oricărei inter¬ventii chirurgicale – risc de sângerare, organele din abdomen pot fi afectate, pot apărea complicații trombembolice, riscuri legate de anestezie. Potrivit specialistului, cel mai mare avantaj al cezarienei este faptul că oferă o posibilitate de terminare a nașterii în condiții de siguranță, acolo unde un travaliu natural se complică în mod neașteptat sau unde nașterea naturală repre¬zintă un risc pentru mamă sau făt.

Frica de durere, lipsa informării, dar și vârsta mai înaintată la care femeile au ajuns să nască sunt câteva dintre cauzele „epidemiei” de cezariene. Cea mai înaintată vârstă medie la naștere se înregistrează în București: 30,5 ani

36% dintre românce aleg să nască prin cezariană, arată statisticile, ceea ce plasează țara noastră pe locul trei în Europa, după Cipru și Italia.
 

×