x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Nașterea la domiciliu, cu o „doulă” – o alegere riscantă

Nașterea la domiciliu, cu o „doulă” – o alegere riscantă

16 Aug 2018   •   23:57
Nașterea la domiciliu, cu o „doulă” – o alegere riscantă

Nașterea la domiciliu, asistată de o „doulă”, este tot mai des întâlnită în Occident. „Doula” este o femeie pregătită să ofere asistență emoțională, pe perioada sarcinei, la naștere și în perioada post-partum, femeii și partenerului acesteia.

În România, primele absolvente ale cursurilor de „doulă” sunt deja în activitate și gravidele încep să recurgă la ele. Totuși, alegerea pentur nașterea la domiciliu, pe cale naturală, în absența unui medic specilizat, presupune o serie de riscuri, unele dintre ele chiar cu potențial fatal.

„Doula” nu trebuie confundată cu moașa de altădată. Cunoștințele ei sunt departe de a fi folositoare în situațiile de risc maxim. Și ea – cea responsabile inclusiv de strângerea de informații despre sarcină, naștere și lehuzie – ar trebui să fie prima care să orienteze gravida către o instituție specializată, atunci când situația e complicată.

Neglijarea acestor aspecte, și din partea „doulei”, și din partea gravidei, a adus zilele trecute la un pas de moarte o femeie din județul Iași. Ea a ales să nască acasă, natural, doar în prezența unei „doule”. Deși avusese anterior o naștere prin cezariană – ceea ce constituie un risc clar.

Alăptatul la sân – cele mai frecvente 5 întrebări. Orice mamă trebuie să știe răspunsurile!

Mai mulți medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Cuza Vodă susţin că vor să facă plângere penală pe numele unei femei care a fost la un pas de moarte. Miercuri a intenţionat să nască acasă cu ajutorul unei „doule”, a cărei identitate nu vrea să o dezvăluie. Asta după ce anterior a născut printr-o operaţie cezariană.

Nașterea la domiciliu – doar sub supravegherea unui specialist

Şeful secţiei de obstetrică şi ginecologie din cadrul Spitalului Cuza Vodă din Iaşi, prof. univ. dr. Mircea Onofriescu,........................

Citește mai departe despre Nașterea la domiciliu

×