Emotii, putina teama, dar si dorinta de a experimenta ceva nou, de a-si face noi prieteni... Sentimente care il insotesc pe cel mic in prima zi de scoala si care sunt influentate intr-o mare masura de atitudinea mamei si a tatalui. Unii parinti vad ziua de 15 septembrie dintr-o perspectiva negativa: prima mare despartire de mediul familial, de copilarie, de joaca... Altii, din dorinta de a-si responsabiliza copilul, il conving ca prima zi de scoala este de fapt primul pas catre viata adulta si ii explica de ce, din acest moment, el, cel mic, va trebui sa se comporte ca un om mare, care are drepturi, dar si obligatii. Si mai exista si cea de-a treia categorie de parinti: cei care retraiesc impreuna cu micutul fiecare emotie a primei zile de scoala, care tin strans manuta copilului si care ar fi in stare sa se aseze cu el si in banca doar ca sa nu-l lase pe cel mic sa se simta singur. Insa indiferent ce simte parintele legat de acest eveniment important din viata copilului exista numeroase repere care pot face "marea despartire" mai usoara si, de ce nu?, chiar placuta micului scolar.
REGULI
Psihoterapeutul Gabriela Ianculescu, de la Psiho Consulting, ne vorbeste din propria experienta, la timpul prezent. Deoarece ea insasi trece prin emotiile pregatirilor primei zile de scoala a fetitei ei. In primul rand, arata specialistul, incepe prin a nu prezenta micutului scoala ca pe un fel de Bau-Bau. Psihologul le recomanda parintilor sa evite discutiile amenintatoare de genul: "Lasa ca o sa vezi tu cand o sa mergi la scoala! Nu o sa mai poti sa faci tot ce vrei tu, pentru ca o sa te pedepseasca doamna invatatoare". "Copilul trebuie sa stie inainte de a fi intr-adevar elev ca la scoala exista reguli mai stricte decat la gradinita. Insa aceste discutii trebuie purtate cu mult calm, tact si afectiune", explica psihoterapeutul Gabriela Ianculescu. In cazul in care mami si tati manifesta un control puternic asupra copilului, exista riscul ca micutul sa devina neprietenos, mai putin creativ si sa intampine dificultati mari de adaptare la mediul scolar. In plus, scoala nu trebuie sa fie perceputa de micut ca o schimbare radicala, pentru ca aceasta idee ar putea sa-l sperie. Dimpotriva, parintii sunt sfatuiti de specialistul nostru sa isi convinga copilul ca scoala este asemanatoare cu gradinita, o continuare in plan superior a programului din gradinita. Parintii ii vor spune copilului ca la scoala este o doamna invatatoare care are grija de el si ii invata pe el si pe alti copii de aceeasi varsta lucruri interesante. Si ca toti acesti copii ii pot deveni prieteni. In plus, parintii nu trebuie sa uite ca activitatea principala a copilului ramane totusi joaca. De aceea, o data ce scoala a inceput, asimilarea informatiilor trebuie sa fie alternata cu jocuri interesante.RECHIZITE CU PERSONAJELE PREFERATE
Comunicarea dintre parinti si copil este esentiala. Insa un rol foarte important pentru ca micutul sa nu se aseze cu teama in banca la 15 septembrie il are si achizitionarea rechizitelor. Astfel, copilul va capata incredere in sine si se va gandi cu placere la momentul cand va putea folosi ghiozdanul, penarul si caietele pe care si le-a ales impreuna cu parintii si la cumpararea carora a participat si el. De asemenea, daca micutul se va simti singur si va avea emotii mari cand trece pentru prima oara pragul scolii, rechizitele care au imprimeuri cu personajele lui preferate din desene animate ii vor folosi ca sprijin si ii vor oferi micului scolar siguranta de care are nevoie.
|
SFATUL PSIHOLOGULUIPsihoterapeutul Gabriela Ianculescu ii sfatuieste pe parinti sa cunoasca invatatoarea copilului inaintea datei de 15 septembrie. Ei trebuie sa se intereseze care sunt metodele de predare ale invatatoarei, cat de bun pedagog este, care este relatia ei cu micii scolari. "Invatatorul, fie ca este femeie sau barbat, trebuie sa indeplineasca si cateva calitati esentiale: sa fie apropiat de copii si sa nu fie prea sever. In cazul in care invatatorul pune prea mult accentul pe invatare si face presiuni asupra copiilor inca din clasa I, micutul va veni acasa cu dureri de cap, va suferi crize de anxietate si va fi predispus la depresii", atrage atentia specialistul. Insa invatatoarea trebuie sa fie informata de parinti cu privire la personalitatea copilului, iar ea ii va tine la curent pe parinti in legatura cu progresele lui. |
|
"Mediul familial este esential pentru conduita viitorului scolar. Astfel, daca mediul familial este cald, asociat cu o atitudine corecta si cu un control echilibrat, parintii vor avea un scolar de nota 10. Insa daca familia manifesta un comportament ostil, copiii vor fi lipsiti de increderea in sine si in ceilalti, se vor acomoda greu, vor fi timizi. Iar in situatia in care parintii sunt neglijenti, isi lasa copiii sa faca ce vor, micii scolari vor fi dezordonati, neascultatori si vor dobandi tulburari comportamentale"
Gabriela Ianculescu psiholog |
|
LA OFTALMOLOG. In afara pregatirilor obisnuite pentru
prima zi de scoala cumpararea rechizitelor, discutiile menite sa-l linisteasca pe cel mic , parintii nu trebuie sa uite de controlul oftalmologic. In primul an de scoala, copiii invata sa citeasca, iar aceasta este o activitate complexa, care necesita o vedere perfecta.
Un copil care nu vede bine si care
nu poarta ochelari va obosi mai repede si va avea tendinta de a renunta sa mai faca eforturi pentru a invata sa citeasca. De aceea, este foarte important ca eventualele probleme de vedere sa fie depistate
din timp.
|
STIRI
|
GHIOZDANUL. Alegerea ghiozdanului este foarte importanta pentru sanatatea micutului. Ghiozdanul nu trebuie doar sa ii placa celui mic, ci trebuie sa respecte si cateva reguli: sa aiba dimensiuni proportionale cu ale copilului, sa aiba bretele late si captusite cu burete si o centura care sa ii dea stabilitate. In plus, ghiozdanul micutului trebuie sa fie confectionat din materiale lejere, sa nu aiba multe catarame din metal, care adauga un plus de greutate. Daca ghiozdanul va avea toate aceste calitati, copilul nu se va intoarce de la scoala obosit, cu umerii aplecati si cu febra musculara.
VEDERE. Conform statisticilor Asociatiei Nationale pentru Ameliorarea Vederii din Franta, aproximativ 90.000 dintre cei 750.000 de copii care se nasc anual au probleme mai grave sau mai putin grave cu vederea. De exemplu, unul din trei copii intre 6 si 14 ani prezinta unul sau mai multe vicii de refractie. Printre acestea, cel mai frecvent este strabismul. Aceasta deficienta trebuie depistata imediat, iar micutul trebuie sa poarte ochelari.
|