x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului O injecţie contra bolilor copilăriei

O injecţie contra bolilor copilăriei

de Steluta Indrei    |    01 Apr 2008   •   00:00

Rujeola, oreionul şi rubeola declan­şează epidemii cu precădere la începutul primăverii. Aceste boli ale copilăriei sunt extrem de contagioase şi afectează mai ales copiii cu vârste între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi şi nu mai sunt protejaţi de anticorpii proveniţi de la mamă.

Rujeola, oreionul şi rubeola declan­şează epidemii cu precădere la începutul primăverii. Aceste boli ale copilăriei sunt extrem de contagioase şi afectează mai ales copiii cu vârste între 1 şi 3 ani, care nu sunt vaccinaţi şi nu mai sunt protejaţi de anticorpii proveniţi de la mamă.

 

Rujeola (pojarul) se manifestă prin febră ridicată (39-40 de grade Celsius), afte, erupţie, tuse seacă, curgerea nasului, lăcrimare. Rujeola este o boală care pune pacientul la grea încercare, pentru că virusul rujeolic lasă organismul cu imunitatea la pământ. Cel mai mare pericol îl reprezintă complicaţiile rujeolei: infecţii ale urechii, conjunctivită, pneumonii, edem cerebral, insuficienţă hepatică sau chiar deces. Oreionul pro­voa­că febră, dureri de cap şi umflături du­re­roase la nivelul glandelor salivare. Şi ore­ionul poate da complicaţii grave: meningită, edem cerebral, infertilitate la bărbaţi. Rubeola se manifestă prin febră uşoară, erupţie, dureri articulare şi umflarea ganglionilor. O femeie însărcinată care ia rubeolă riscă să piardă sarcina sau poate naşte un copil cu dizabilităţi.

 

 

Vaccinul ROR

Singura posibilitate de prevenire a acestor trei boli cu complicaţii redutabile este vaccinul ROR (contra rujeolei, ore­io­nului şi rubeolei). “Acesta se admi­nistrea­ză sub forma unei injecţii la vârsta de 15-18 luni, urmând un rapel când copilul e în clasa I”, spune dr Mihai Craiu, şeful Compartimentului de Primiri Ur­genţe de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Co­pilului. El atrage atenţia asupra necesităţii ca vaccinul ROR să fie inclus în schema naţională de vaccinări obligatorii. De altfel, această propunere a fost adre­sată oficial Ministerului Sănătăţii de către Societatea Română a Medicilor de Familie şi Societatea Română de Pediatrie. În ul­timii ani, s-au înmulţit cazurile de rujeolă, oreion, rubeolă din cauza unei rate scăzute de vaccinare. Dr Mihai Craiu spune că vaccinul ROR este relativ ieftin. De aceea, orice părinte responsabil ar trebui să se gândească la sănătatea copilului şi să facă efortul de a suporta costul vaccinului ROR.

 

 

 

SUSPICIUNI. În ţările occidentale, vaccinul ROR este administrat obligatoriu de aproape 50 de ani. Deşi asupra lui au planat suspiciuni cum că ar declanşa autismul, studiile medicale au infirmat acest aspect. Conform Academiei Americane de Pediatrie, nu există nici o legătură între autism şi vaccinul ROR.

 

 

 

PRUDENŢĂ. Vaccinarea trebuie amânate când copilul este bolnav, când este alergic şi i se administrează un tratament antialergic cu gamaglobuline. Vaccinul ROR nu se administrează nici copiilor cu boli autoimune sau celor care fac chimioterapie şi radioterapie.

×
Subiecte în articol: vaccinul sanatatea copilului