x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea copilului Otita, suferinţa copiilor şi spaima părinţilor

Otita, suferinţa copiilor şi spaima părinţilor

de Steluta Indrei    |    29 Mai 2012   •   10:16
Otita, suferinţa copiilor şi spaima părinţilor

Otita medie este, dupa pneumonie, boala copilariei care provoaca multa suferinta micilor pacienti si care ii ingrijoreaza cel mai mult pe parintii din Romania, rezulta dintr-un studiu al GSK Romania, realizat de ISRA Center, in noiembrie 2011. La studiu au participat 203 mame din Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, mame ai caror copii au avut otita medie si altele cu copii care nu au suferit de otita.

Majoritatea mamelor ai caror copii au avut otita au recunoscut ca boala are un impact emotional puternic pentru intreaga familie, din cauza suferintei copilului. In plus, aproape 50% dintre mame au spus ca, din cauza otitei, copilul a trebuit sa lipseasca de la gradinita. Pentru jumatate dintre acesti parinti, absenta copilului de la gradinita a insemnat absenta lor de la serviciu.

Durere, febra, iritabilitate
Mamele spun ca durerea este cel mai grav aspect al otitei, aceasta fiind urmata de febra si tulburari ale somnului. Otita medie inseamna infectia urechii medii si este o boala foarte frecventa in copilarie. Se estimeaza ca, pana la varsta de 3 ani, patru din cinci copii au cel putin un episod de otita si mai mult de o treime au avut cel putin sase episoade pana la varsta de 7 ani. Doctor Miorita Toader, seful sectiei ORL din cadrul Spitalului de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu', ne-a explicat ca otita apare de obicei ca urmare a unei viroze. Infectia apare cand bacteriile si/sau virusurile se raspandesc din partea superioara a gatului la urechea medie prin trompa lui Eustachio (canalul care leaga gatul de caile nazale si de urechea medie). Otita se manifesta prin inflamarea urechii interne, ceea ce provoaca simptome precum durere acuta de ureche, scurgeri ale urechii, febra si iritabilitate.

Pe langa durerea si suferinta provocata copiilor, otita poate duce la complicatii grave precum afectarea auzului. Mai mult de jumatate dintre infectiile urechii medii sunt provocate de bacterii, unele dintre ele putand cauza si alte boli precum pneumonia si meningita.

Prevenirea infectiilor cu pneumococ
Infectia cu aceste bacterii responsabile de otita, pneumonie, meningita poate fi prevenita prin administrarea unui vaccin pneumococic. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), imunizarea copiilor prin vaccinare reprezinta singura metoda de prevenire a otitei, pneumoniei, meningitei (generate de pneumococ).

Profesor doctor Ioana Alina Anca, de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Alfred Rusescu', le recomanda parintilor sa ia masuri de prevenire a bolilor infectioase pentru a-si proteja copiii de efectele grave ale acestora. "Sa-ti imbraci micutul cu haine potrivite temperaturii de afara este una dintre metodele de prevenire a otitei medii, dar cu siguranta nu este singura si cea mai eficienta solutie. Mai ales in cazul otitei medii, ce poate avea consecinte grave pentru copil, o metoda eficienta de protectie este imunizarea prin vaccinarea fata de infectiile pneumococice. Vaccinarea ii asigura copilului o protectie crescuta impotriva acestei bacterii, extrem de raspandita in comunitatile de copii. Mai mult, daca unii copii de la cresa sau gradinita fac infectii respiratorii frecvente, inclusiv otita, riscul de infectie al celor nevaccinati creste substantial', a precizat profesor doctor Ioana Anca.

In tara noastra, vaccinarea pneumococica este optionala, iar multi parinti nu sunt informati cu privire la aceasta metoda de preventie a otitei. Potrivit studiului, numai 2 din 10 mame si-au vaccinat copiii. Vaccinul pneumococic conjugat poate fi facut de la 6 saptamani de viata pana la 5 ani. Costul vaccinarii impotriva pneumococului in Romania este suportat insa de parinti, in timp ce multe dintre tarile din vecinatatea Romaniei, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea pneumococica in programele nationale. In tara noastra, doar cateva zeci de mii de copii au fost imunizati pana acum impotriva efectelor pneumococului.

Conform raportului epidemiologic al OMS, publicat in ianuarie 2012, introducerea vaccinarii impotriva infectiei cu pneumococ a dus la scaderea bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningita, bacteriemie) la copii. Datele OMS arata ca vaccinurile pneumococice conjugate disponibile in prezent sunt sigure si eficiente.

×
Subiecte în articol: sanatatea copilului